App Store Award 2021

Reacties voor: Ook de App Store moet eraan geloven: prijzen van apps vanaf nu omhoog

De prijzen van de App Store in Nederland en België zijn omhoog gegaan. Apps zijn daardoor zo'n 20% duurder dan voorheen. De wijziging is per 5 oktober 2022 in gegaan en geldt voor de gehele EU.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 18 reacties

  1. Tsja…inflatie, inflatie. Gelukkig koop ik de afgelopen jaren geen nieuwe apps. Er zit weinig vernieuwends tussen.

  2. Betekent dit dan ook dat de prijs van bijvoorbeeld een iCloudabonnement zal verhogen?
    Ik betaal nu 2,99 voor 200GB. Wordt dit dan 3,49?

    Of gaat dit enkel over apps en abonnementen van andere partijen?

  3. Blijf het maf vinden dat dit soort digitale producten duurder moeten worden. Met een 1$ is 1€ wisselkoers zou je verwachten dat 0,99$, 0,99€ is. In de VS betaal je dat ook. Het argument van, belastingen, geldt dus niet. Invoerrechten? Hebben we niet. Alles is digitaal. Transportkosten? Is ook van toepassing in landen waar je met $ betaald en is net zo hoog. Waarom dan die prijs verhoging? Het enige wat dan nog overblijft is, geld-graaierij. Omdat het kan.

  4. @Frederik: Dit gaat alleen over in-app abonnementen, niet die van Apple zelf.

  5. Origineel geplaatst door Richard
    Blijf het maf vinden dat dit soort digitale producten duurder moeten worden. Met een 1$ is 1€ wisselkoers zou je verwachten dat 0,99$, 0,99€ is. In de VS betaal je dat ook. Het argument van, belastingen, geldt dus niet. Invoerrechten? Hebben we niet. Alles is digitaal. Transportkosten? Is ook van toepassing in landen waar je met $ betaald en is net zo hoog. Waarom dan die prijs verhoging? Het enige wat dan nog overblijft is, geld-graaierij. Omdat het kan.

    Je moet in de EU BTW betalen over digitale aankopen. In de VS is dat vaak niet zo. Die BTW is 21%, dus pak je €0,99, tel daar 21% bovenop en je zit rond de €1,19

  6. Origineel geplaatst door Sander Evers
    Je moet in de EU BTW betalen over digitale aankopen. In de VS is dat vaak niet zo. Die BTW is 21%, dus pak je €0,99, tel daar 21% bovenop en je zit rond de €1,19

    Vreemde redenatie… de oude prijs van €0,99 was gewoon inclusief btw, dat is geen argument voor de verhoging naar €1,19.

  7. Dus dan worden Netflix, Amazon Prime en Disney Plus straks ook duurder als de betaling via iTunes gaat?

  8. Dank voor de tip. Dan maar rechtstreeks afsluiten bij de aanbieder.

  9. Geldt dit ook voor aankopen in de iTunes store?

  10. Voor mij een reden om veel minder te gaan kopen. (was sowieso al begonnen), ze hebben namelijk hun 10-15% acties gestopt op itunes kaarten. Dus een aankoop die voorheen 8,5-9 euro was incl die 10-15% korting. Is straks 12 euro. Vind ik een forse verhoging. Ik had de vorige keer 400 euro tegoed op mijn account gekocht met 15% korting voor het apple-one abonnement. Maar verwacht niet dat ik dat ga herhalen.

  11. (Red.) Artikel geherpubliceerd na doorvoering van de prijsverhoging.

  12. In-app aankopen zijn ook duurder geworden

  13. 1 dollar kost op dit moment € 1,01. Een prijsverhoging van 20% is voor digitale diensten niet rechtvaardigen. Dit geldt uiteraard ook voor prijsverhoging voor de onlangs gepresenteerde Iphones. Als die in Amerika ook duurder waren geworden dan oke maar dat zijn ze niet. Ze worden er ook niet geproduceerd dus transportkosten en dergelijke heeft men daar ook mee te maken.

  14. Veel mensen snappen het nog niet erg. Het gaat er niet om dat €1 = $1, het gaat erom hoeveel Apple kreeg voor een app in het verleden. Toen was €1 ongeveer $1,20 waard. Dus voor elke euro die Apple verkocht in Europa kregen ze $1,20 in Amerika. Aangezien Apple alle omzet en winsten omrekent in dollars gaan ze daarvan uit. Nu is de euro in waarde gezakt (o.a. omdat de Amerikaanse rente veel hoger is dan de Europese) en is de dollar dus duurder voor ons geworden. Dát is de reden dat Apple de prijzen omhoog gooit omdat ze in dollars hetzelfde willen blijven verdienen als in het verleden. Probleem voor Apple en alle Amerikaanse bedrijven: ze kunnen niet hun prijzen blijven verhogen want dan worden ze echt te duur op een gegeven moment. Apple gaat dit zeker terug zien in hun cijfers. Andersom worden Nederlandse en Europese producten relatief goedkoper in de VS. Of krijgen ze in ieder geval meer euro’s per verkochte dollar. Nederland als export land zal dus ook meer verdienen in de VS.

    Als Apple liefhebber helaas dus. Maar ja zo werkt de economie. Als de vliegtuig tickets niet zo duur waren was dit een goed moment geweest om je spulletjes in de USA te halen. Moet je nog wel tax betalen want in Amerika is de advertentie prijs zonder BTW. Afhankelijk van de staat kan je er tussen de 0 en 9% bij optellen.

  15. Apple had de gouden geldkraan my.games er nooit uit moeten gooien (vanwege de sancties) daar verdienden bij de partijen grof geld aan.
    buitenwegen dat denk ik nu niet 2 maar 4 keer na om een app aan te schaffen of in aankopen doen.

  16. Origineel geplaatst door WvB22
    Veel mensen snappen het nog niet erg. Het gaat er niet om dat €1 = $1, het gaat erom hoeveel Apple kreeg voor een app in het verleden. Toen was €1 ongeveer $1,20 waard. Dus voor elke euro die Apple verkocht in Europa kregen ze $1,20 in Amerika. Aangezien Apple alle omzet en winsten omrekent in dollars gaan ze daarvan uit. Nu is de euro in waarde gezakt (o.a. omdat de Amerikaanse rente veel hoger is dan de Europese) en is de dollar dus duurder voor ons geworden. Dát is de reden dat Apple de prijzen omhoog gooit omdat ze in dollars hetzelfde willen blijven verdienen als in het verleden. Probleem voor Apple en alle Amerikaanse bedrijven: ze kunnen niet hun prijzen blijven verhogen want dan worden ze echt te duur op een gegeven moment. Apple gaat dit zeker terug zien in hun cijfers. Andersom worden Nederlandse en Europese producten relatief goedkoper in de VS. Of krijgen ze in ieder geval meer euro’s per verkochte dollar. Nederland als export land zal dus ook meer verdienen in de VS.

    Consumenten snappen heus waarom Apple de prijzen verhoogt. Apple is immers geen liefdadigheidsinstelling. Én consumenten mogen besluiten minder/niets meer te besteden aan apps.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.