Macbook SSD

Apple’s APFS wordt verplicht voor Macs met SSD-opslag

In macOS High Sierra moeten Macs met SSD verplicht overschakelen naar APFS, het nieuwe bestandssysteem voor Apple. Je komt er niet onderuit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

APFS is het nieuwe bestandssysteem van Apple, dat speciaal is geoptimaliseerd voor SSD-opslag. Apple test het al geruime tijd, maar met de komst van macOS High Sierra zal het verplicht worden voor iedereen die een Mac met SSD heeft. Dat is te lezen in een nieuw supportdocument van Apple.

Update 20 september 2017: Macs met harddisk en Fusion Drive zullen voorlopig op het oude bestandssysteem blijven funcioneren. Alléén SSD’s zullen bij de release naar High Sierra worden overgezet naar APFS. De ondersteuning voor Fusion Drives volgt waarschijnlijk later.

Macbook SSD

APFS verplicht voor SSD’s

In het supportdocument lees je hoe de overstap naar SSD is gepland. Macs die uitsluitend voorzien zijn van SSD-opslag zijn verplicht om naar APFS over te stappen. Dit gebeurt automatisch als je later dit jaar macOS High Sierra installeert. Er is geen mogelijkheid om de omzetting tegen te houden. Het geldt alleen voor SSD’s. Fusion Drives en traditionele harde schijven volgen op een later moment.

Wat betekent het voor jou?
Als gebruiker hoef je dus niets te doen. De backups van Time Machine blijven gewoon werken en BootCamp zou geen problemen moeten opleveren wanneer de partitie niet groter is dan 3 terabyte. Heb je een schijf die met FileVault is versleuteld, dan wordt dit automatisch omgezet als er sprake is van SSD.

Het enige punt waarbij je moet opletten is als je data van een netwerk haalt. Gebruik je daarbij AFP (Apple Filing Protocol), dan kun je tegen problemen aanlopen omdat dit protocol geen ondersteuning biedt voor APFS. Je kunt in dat geval beter overstappen naar NFS (Network File System) of SMB (Server Message Block).

Wat niet uit het supportdocument blijkt, is of er een handmatige manier is om met een gewone harddisk over te stappen naar APFS of dat je moet blijven doorgaan met HFS+, het bestandssysteem dat alweer uit 1998 dateert. Op de iPhone en iPad stapte Apple in iOS 10.3 al over naar APFS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 september 2017, 13:25
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen bestanden, harddisk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.