Apple A12 Bionic

‘iPhone XS al bijna net zo krachtig als een desktop’

Dankzij A12 Bionic

Apple's A12 Bionic-processor in de iPhone XS (Max) is ook dit jaar weer sneller geworden. Volgens de technische experts van Anandtech komt het al aardig in de buurt van de beste desktop-processors.

Elk jaar verbetert Apple de performance in de nieuwste toestellen en ook dit jaar is er weer sprake van een behoorlijke performanceverbetering. Zo heeft de Neural Engine tegenwoordig 8 kernen en kan het 5 biljoen operaties per seconde uitvoeren. Dat zijn duizelingwekkende getallen, waardoor je je gaat afvragen of je iPhone langzamerhand niet sneller is geworden dan de computer die op je bureau staat. Voor sommige mensen zal dat inderdaad al het geval zijn. Als je alleen naar de CPU kijkt, blijkt de A12 de prestaties van een Skylake-gebaseerde processor te verslaan.


Apple heeft een eigen chipteam, dat elk jaar weer knappe prestaties neerzet. Om dat te testen gingen de mensen van Anandtech aan de slag met de A11, de A12, de Samsung Exynos 9810 en 8895 en de Qualcomm Snapdragon 845 en 835 chips. Ze gebruikten voor alle tests de SPEC2006 benchmark, die een stap verder gaat dan de gangbare Geekbench 4-test. SPEC2006 gebruikt grotere en meer complexere datasets en biedt meer detail in de uitslagen. Er wordt gekeken naar het energieverbruik bij een bepaalde belasting en de performance. Hoe meer performance en hoe zuiniger, hoe beter. Het was de eerste keer in meer dan twee jaar dat Anandtech de test uitvoerde op een iOS-apparaat.

Apple A12 Neural Engine

Vergeleken met de A11 scoorde de A12 op alle punten hoger. De nieuwe cache-hiërarchie en het geheugen-subsysteem waar Apple een paar jaar geleden voor heeft gekozen, blijken nu een voorsprong op te leveren. De A12 was tijdens de test 12 procent zuiniger dan de A11. Per onderdeel zijn de verbeteringen verschillend: zo liet de SPECint2006 test een toename van 24 procent zien, de SPECfp2006 test scoorde 28 procent hoger en de 433.milc test leverde een 75 procent betere score op. Als je per onderdeel wilt weten wat er werd getest en wat de exacte uitslag was, dan kun je het beste even in de testresultaten duiken.

Anandtech metingen spec2006

Vergeleken met desktop-processoren vonden de testers dat de A12 inmiddels een Skylake-gebaseerde CPU verslaat. “We praten nu over heel kleine marges totdat Apple’s mobiele chips de snelste desktop-CPU’s verslaan inzake performance”, schrijven de testers. Apple’s marketingpraatje dat de performance met 15% is toegenomen blijkt nog aan de voorzichtige kant te zijn. Anandtech schat dat het eerder rond de 40 procent ligt.

De werkelijke tests en resultaten zijn veel complexer dan we in dit artikel kunnen weergeven, dus kijk vooral ook even bij de bron als je het fijne ervan wilt weten. Voor wie niet zo diep erin wil duiken is het goed om te weten dat Apple weer grote sprongen heeft gemaakt. Zoals we in onze iPhone XS review schreven merk je daar nu misschien niet zoveel van (de A11 Bionic in de iPhone 8 was immers ook al supersnel), maar over een paar jaar zul je merken dat je XS alles nog prima kan bijbenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2018, 11:20
Categorie iDevices
Onderwerpen chips, iPhone XS, iPhone XS Max, processor
Devices iPhone XS, iPhone XS Max

Actuele iPhone XS deals

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.