Steve Jobs met iPhone in 2007

Reacties voor: Hoera, 15 jaar iPhone! Wat brengt de toekomst? Dit zijn onze visies

We vieren een klein feestje, want de iPhone bestaat deze week 15 jaar! Kan onze favoriete smartphone daar nog eens 15 jaar aan plakken of heeft de toekomst toch andere plannen?
Redactie iCulture.nl -

Reacties: 19 reacties

  1. Ik heb via jullie ooit nog de 1e iPhone aangeschaft. Ik werd nog voor gek verklaard, zo’n groot kwetsbaar scherm!😂😂

  2. Mijn gevoel zegt dat AR/VR heel groot gaat worden maar hoe zich dat precies ontwikkelt weten we denk ik pas over een jaar of vijf. De iPhone was op zichzelf bij zijn introductie redelijk baanbrekend. Maar niet per se heel goed. Pas toen de iPhone 4 kwam had ik het idee dat Apple écht de smartphone ‘genaild’ had. Vanaf dat moment was het vooral vernieuwen, grotere telefoons, grotere schermen, nog steeds grotere schermen maar kleinere telefoons en kleine of grote stappen vooruit op gebied van processoren, UI en functies. Met name de software en de AppStore heeft Apple tot grote hoogten gebracht. Wat nu? De Apple Watch is ook volwassen maar Apple heeft deze meer gepositioneerd als health device in plaats van een alleskunner die de plek van de iPhone kan overnemen. Zo zal het waarschijnlijk ook gaan met de AR/VR bril. Eerst een accessoire voor de iPhone. Later zal deze veel meer autonoom kunnen werken. Grote verschil met de Apple Watch is de grote van het scherm. Van relatief klein voor de Apple Watch en dus waarschijnlijk nooit een serieus vervanger voor de iPhone tot oneindig groot voor een AR/VR bril.

    En dat is waarom deze bril (of hoe je dit ook gaat noemen) wel eens de volgende break through kan zijn voor de tech bedrijven. Je canvas is bijna ongelimiteerd. In alle opzichten. Het is dus niet gek dat Apple vol inzet op deze technische stap. En waar Apple vroeger afhankelijk was van de processorkracht van derden (schaal en kracht) heeft Apple nu dankzij een ijzersterk chipontwerp goud in handen. In plaats van volger kunnen ze nu plotseling de richting gaan aangeven waar deze techniek naar toe gaat.

    Meestal was Apple vooral goed in het perfectioneren van een reeds bestaand idee of ontwerp. Nu zouden ze de eerste kunnen zijn die een baanbrekend nieuw product in de markt gaan zetten. Ik zou zelf niet inzetten op versie 1 van de bril aangezien V2 vaak vele malen beter en geavanceerder is (iPad, iPhone).

    Enige twijfel die ik heb: gaan ze hem echt aankondigen dit jaar? Mijn gevoel zegt dat met deze logistieke crisis, inflatie en gebrek aan goed personeel het wel eens een lastig product kon zijn om nu in de markt te zetten.

  3. Al 15 jaar, en elk jaar werd er weer geroepen dat het met apple bergafwaarts zou gaan

  4. Facebook heeft al een AR-bril gemaakt, Apple is daar niet de eerste mee.

  5. Origineel geplaatst door Sjakie
    Facebook heeft al een AR-bril gemaakt, Apple is daar niet de eerste mee.

    Ze zijn nooit de eerste… maar ze breken de markt telkens weer open.

    Ook met smartwatches & EarPods hebben ze het weer geflikt.

  6. Origineel geplaatst door Jos
    Ze zijn nooit de eerste… maar ze breken de markt telkens weer open.
    Ook met smartwatches & EarPods hebben ze het weer geflikt.

    Dit komt mijns inziens doordat Apple veel meer vanuit de gebruiker denkt dan alle andere partijen.
    Anderen proberen dmv een lange specslijst de klanten te verleiden, Apple door design en functionaliteiten die ook daadwerkelijk handig werken (op enkele uitzonderingen na natuurlijk, nobody is perfect)

  7. @Jos: Ze zijn zeker wel de 1ste geweest met veel producten, alleen het is al jaren omgedraaid nu.
    De markt komt met iets en uiteindelijk ontwikkeld Apple het beter, maar tot de tijd van TouchID was Apple wel de 1ste(Daarna ging het andersom)

  8. Ik zie mij niet typen op een Apple Watch. Veel te klein beeld. Dus daar blijft de Iphone echt nodig voor. Mbt cameras….die zijn nu inderdaad intelligent maar beeldanalyse kan je niet via de Iphone laten doen. Aangezien je dan over een draadloze verbinding de a.i. berekeningen moet doen. A.i. kan het beste op de bewakingscamera recorder of camera zelf gebeuren.

  9. Origineel geplaatst door Sjakie
    Facebook heeft al een AR-bril gemaakt, Apple is daar niet de eerste mee.

    Ook Facebook was niet de eerste, Facebook heeft wel een bedrijf overgenomen wat zo’n bril heeft gemaakt.
    Maar wie beweerde dat Apple de eerste is?

  10. Apple mag de laatste jaren dan wel niet de eerste zijn, maar weten ondanks dat de markt flink op te schudden. Het begon al met de iPod, muziek spelers waren er toen ook al, zoals discmans/walkmans, en MP3 spelers. Toen de iPod op de markt kwam was het een revolutionair device die al zijn voorgangers liet verdampen. Met de komst van de eerste iPhone nam foto’s maken met een smartphone serieuze vormen aan. Tot op de dag van vandaag. Met de iPad (waar Apple grondlegger van is) beet de concurrentie zich stuk op, en vriend en vijand is ermee eens dat de iPad de beste tablet ter wereld is. De concurrentie is op dat gebied ver te zoeken.

    Apple was ook niet de eerste met de smartwatch, maar de Apple Watch is tot op heden nog niet geëvenaard. Met de komst van de iPhone 7 heeft Apple ervoor gekozen om de 3,5 mm jack plug achterwege te laten. Een paar jaar later kreeg het merk navolging. Maar ook met de komst van de iPhone 5s kreeg Touch ID het levenslicht te zien, concurrentie volgde. Ook met de komst van de AirPods kreeg het merk navolging.

    Tile had voorheen het alleenrecht als het om object tracking ging, maar met de komst van de Samsung Galaxy SmartTeg en de AirTag is daar verandering in gekomen.

    Ook op dat gebied heeft Apple de wereld op zijn kop gezet en verkoopt de AirTag als een malle, en van Tile hoor je niets meer van.

    Toekomstvisie,

    De iPhone wordt verder verfijnd en op diverse punten (vooral camera) verbeterd. Het verdwijnen van de fysieke Sim kaart slot, en daarmee ook de traditionele Sim op afzienbare tijd uit het straatbeeld verwijderd. Apple zet alles op de e-Sim en zal door de jaren daarop navolging krijgen.

    Ook zal de Lightning poort ingewisseld worden door USB-C of zelfs helemaal verdwijnen.

    Een opvouwbare smartphone van zal eerst niet op de markt komen, maar de Galaxy Flip en Fold 3 zie je ook schaars. Zodra Apple zijn intrede doet…….

  11. Heb de IPhone 1 (Amerikaanse versie) nog steeds en raadt eens: het ding werkt nog altijd.

  12. @Gertje: inderdaad. Vooral uit het Samsung kamp.

  13. 15 jaar alweer! In die tijd was ik Android-‘fan’, vooral uit ‘budget oogpunt’ :-).

    Mocht iemand het leuk vinden om snel een mockupje te maken van de iPhone 1 met je eigen screenshot/design; ik hem ‘m toegevoegd aan onze mockup tool Mock Magic.

    https://studio.mockmagic.com/create/iphone-original

  14. @Frank Schot: Ik heb hem ook nog steeds. Hier doet hij het ook nog. Wat een toestel was dat toen.

  15. Origineel geplaatst door Monique
    Ik zie mij niet typen op een Apple Watch. Veel te klein beeld. Dus daar blijft de Iphone echt nodig voor. Mbt cameras….die zijn nu inderdaad intelligent maar beeldanalyse kan je niet via de Iphone laten doen. Aangezien je dan over een draadloze verbinding de a.i. berekeningen moet doen. A.i. kan het beste op de bewakingscamera recorder of camera zelf gebeuren.

    Je moet ook niet typen op je watch joh. Je kan toch gewoon dicteren?
    Hopelijk dat we uberhaupt ooit stoppen met emailen en smsen en het gewoon geaccepteerd wordt of een gesproken bericht te sturen of een videotje waarin je je verhaal doet. Veel relaxter

  16. In alle berichten waarin over vijftien jaar iphone wordt geschreven, en waar alle noviteiten van Apple in worden genoemd, kom ik nergens een woord tegen over voiceover,terwijl voiceover voor blinden juist de noviteit is die het mogelijk maakt, om te kunnen werken met het glazenplaatje dat de iphone is. Zelfs bij iculture wordt er niet een woord in het bericht over het feestje van Apple genoemd wel natuurlijk de camera en het display.
    Dat nuu.nl het niet doet, die weten blijkbaar niet beter! Maar de redactie van iculture weten het zeker beter…

  17. Vanaf het allereerste moment ben ik lid van jullie geworden. (Na bijvoorbeeld MOS X) Hartelijk bedankt voor de trouwe informatie over allerlei product voortgang en de voorbereiding beoordeling; diversiteit tussen de product-jaargangen voor aanschaf van onze “MAC’s” als het lukt gebruik ik bij aankoop ook jullie “links” voordat ik iets aanschaf.

  18. Origineel geplaatst door Marianne
    Vanaf het allereerste moment ben ik lid van jullie geworden. (Na bijvoorbeeld MOS X) Hartelijk bedankt voor de trouwe informatie over allerlei product voortgang en de voorbereiding beoordeling; diversiteit tussen de product-jaargangen voor aanschaf van onze “MAC’s” als het lukt gebruik ik bij aankoop ook jullie “links” voordat ik iets aanschaf.

    15 jaar geleden had ik de eerste iPhone, die mijn zwager meebracht uit de USA. Kreeg hem voor mijn 65’ verjaardag. Nog steeds ben en blijf ik up-to-date dankzij jullie kanjers!

  19. @Gabor: hallo??? Bel dan maar gewoon live

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.