The Lost Symbol van Dan Brown: al digitaal te lezen op de iPhone?

Dinsdag komt het nieuwe boek van Dan Brown uit, The Lost Symbol. Mensen die het boek digitaal willen lezen, lopen tegen een beperking aan: de ebook-versie mag alleen in de VS en Canada worden aangeboden. Wij zitten vast aan papieren edities... terwijl het juist zo lekker zou zijn om samen met je partner op de iPhone te kunnen lezen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

lost symbolDinsdag 15 september 2009 komt het nieuwe boek van Dan Brown beschikbaar: The Lost Symbol. In 12 uur tijd volgen we hoofdpersoon Robert Langdon tijdens een avontuur met ongetwijfeld de vaste ingrediënten: een moord, een geheim genootschap, een booswicht, losjes geïnterpreteerde historische feiten en een vrouwelijke assistente die samen met Robert begint aan een puzzeltocht om “iets belangrijks” te vinden. Wat je er ook van vindt, het is een boek dat massaal verslonden gaat worden en als thrillerliefhebber wil je in ieder geval weten waar het deze keer over gaat, al was het alleen maar om te beoordelen of Dan Brown wel alles zelf heeft verzonnen.

Brown voerde voor dit nieuwe boek vijf jaar onderzoek uit en probeerde het resultaat in een 12 uur durende race tegen de klok samen te vatten. Toch even lezen dus, maar hoe kom je aan het boek? Er is nog geen Nederlandse vertaling en in Nederland betaal je een flinke toeslag voor geïmporteerde boeken. Daarom leek het me handig om The Lost Symbol digitaal te gaan lezen. Geen gedoe met verzendkosten, je betaalt dezelfde prijs als de Amerikaanse boekenlezers en je kunt binnen vijf minuten beginnen te lezen. Bovendien kun je een digitaal boek samen met je geliefde lezen, zonder dat je op elkaar hoeft te wachten en je kunt vaak notities maken zonder dat je het boek hoeft te bekladden. Mijn wens is eigenlijk simpel: ik heb een iPhone en ik wil The Lost Symbol daarop lezen. Kan dat?

Voor wie vergeten is waar Dan Brown zoal over schrijft een korte introductie. Eerder schreef Brown de boeken Digital Fortress (NL: Juvenalis Dilemma) en Deception Point (NL: Delta Deceptie) die een heel andere insteek hebben dan de latere boeken. Digital Fortress gaat over afluisteren, codekraken en de NSA, terwijl Deception Point over buitenaards leven en de NASA gaan. Leuk om te lezen voor geeks, maar het grote publiek liep toch meer warm voor de geheime religieuze genootschappen van Angels & Demons (NL: Bernini Mysterie) en de Da Vinci Code. In de twee laatstgenoemde boeken is Robert Langdon de hoofdpersoon; hij is hoogleraar religieuze symboliek in Harvard en raakt in beide boeken betrokken bij een wilde puzzeltocht nadat er een moord is gepleegd. In beide boeken wordt hij daarbij vergezeld door een vrouwelijke nabestaande van de vermoorde persoon, die met één of ander omstreden onderzoek bezig is. Van de Da Vinci Code werden meer dan 70 miljoen exemplaren verkocht. In The Lost Symbol speelt Langdon opnieuw de hoofdrol, maar over de inhoud van het boek zelf is nog niets bekendgemaakt, al is er al wel uitgelekt dat het verhaal zich afspeelt in Washington en dat opnieuw de vrijmetselaars van de partij zijn. Uitgeverij Random House heeft een eerste oplage van 6,5 miljoen exemplaren laten drukken en dat is een record voor deze uitgeverij.

eReader

Mijn zoektocht startte bij eReader.com, waar we al sinds 2002 klant zijn en een aardige boekenplank hebben opgebouwd. Het handige van eReader.com, is dat je kunt blijven lezen als je van toestel wisselt: Palm OS, Windows Mobile, Nokia’s Symbian S60, BlackBerry, iPhone of op de desktop (Windows en Mac): voor alle platformen is er geschikte readersoftware en het werkt altijd. Het enige wat je hoeft te doen als je je boek voor de eerste keer op een nieuw apparaat opent, is het invullen van het creditcardnummer waar je het boek oorspronkelijk mee hebt gekocht. Omdat je je creditcardnummer niet zo snel weggeeft aan wildvreemden, voorkomt eReader daarmee dat je je boeken spontaan uitleent. Een soort ‘sociale DRM’ dus. Sinds 2002 heb ik nooit problemen gehad met het kopen en downloaden van boeken, maar de laatste tijd lijkt er toch wat veranderd: steeds vaker krijg ik bij het kopen van boeken een melding dat ik niet in de juiste regio woon. Eerder was het bij Outliers (Malcolm Gladwell) het geval en nu ook bij Dan Brown: “The eBook you just added to your cart has geographic rights restrictions. The billing country indicates that you do not have the right to purchase this eBook due to restrictions by the Publisher of the eBook.” Het e-book mag alleen verkocht worden in de VS en Canada en kost trouwens $10.

Amazon.com

De Britse Amazon dan misschien? Daar is niet alleen het boek zelf te koop, maar er is ook al een gids (Decoding The Lost Symbol) te bestellen waarin de gebeurtenissen uit het boek worden toegelicht door een deskundige. De hardcover van The Lost Symbol kost £9,49 maar een e-book is niet beschikbaar. Wel kun je bij de Britten het boek als audio-CD bestellen in een lange (£17) of een korte (£10) uitvoering.
In de VS verkoopt Amazon The Lost Symbol in diverse uitvoeringen, waaronder eentje voor de Kindle. Via de Kindle-applicatie op de iPhone kun je in ieder geval de eerste pagina’s van het boek lezen. Maar kopen lukt alleen als je een truc met kadobonnen uithaalt, want ook hier zit op de boeken een geografische beperking. Met de Kindle-editie ben je bij Amazon wel het goedkoopst uit, want daar betaal je maar $10 voor het complete boek. Alle andere edities zijn duurder: de hardcover kost $16, het audioboek kost in de lange uitvoering $26/$27 en in de verkorte uitvoering $16. Er is ook nog een paperback met grote letters ($16), maar er zijn geen andere digitale uitvoeringen te bekennen.

eBook.nl

eBook.nl was in Nederland de eerste grote aanbieder van e-books. Een zoektocht naar het nieuwste boek van Dan Brown levert echter niets op: The Lost Symbol is er nog niet verkrijgbaar. Mogelijk heeft dat ook met de rechten van de digitale uitvoering te maken.

Bol.com

Bol.com heeft zich de afgelopen dagen ingespannen om Nederland aan het digitale boek te krijgen. Met een ebook-apparaat van Sony, de steun van bekende Nederlanders als Joost Zwagerman en Herman Koch en een redelijk aanbod van Nederlandstalige boeken moeten we over de streep worden getrokken. Wie van plan is The Lost Symbol op zijn glimmende, nieuwe Sony Reader Touch Edition te lezen, zal nog even moeten wachten. Bol.com verkoopt The Lost Symbol nog niet als digitaal boek, een gemiste kans.

Uiteindelijk vrees ik dat er niet veel anders op zit dan toch maar een papieren boek te kopen, maar bestel dan wel de originele Amerikaanse uitvoering van The Lost Symbol, want de Britse uitvoering heeft een andere cover en is dunner: 448 in plaats van 528 pagina’s (dat kan natuurlijk ook aan het lettertype en tekstopmaak liggen). De Amerikaanse editie (€19,99) is uitgebracht door Random House, de Britse (ook €19,99) door Transworld Publishers. Bij de gewone boekhandel (Selexyz bijvoorbeeld) kosten de boeken in beide uitvoeringen eveneens €19,99 maar zit je ook aan papier vast.

Alle genoemde uitvoeringen zijn in pre-order te bestellen. Je krijgt het boek pas vanaf 15 september 2009 geleverd. Bestel je bij Amazon in de VS of het VK, houd dan rekening met een extra verzendduur van enkele dagen. Ik ben benieuwd of iemand anders wel een digitale uitvoering van The Lost Symbol heeft weten te vinden, die je vanuit Nederland kunt kopen. Mij is het in ieder geval niet gelukt.

Eerder verschenen op iPhoneclub: Nederlandse boeken lezen op de iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:39
Categorie Boeken
Onderwerpen boeken, facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.