Review: koffiedrinken met iPhone en Coffee Buzz

Coffee Buzz is een applicatie waarmee je kunt doorgeven waar je koffie zit te drinken. Zo kun je met andere afspreken, die in de buurt zijn. Maar in ons review blijkt dat het aantal gebruikers nog beperkt is.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

coffee_buzzCoffee Buzz is een applicatie waarmee koffiedrinken opeens een sociaal gebeuren wordt. Met Coffee Buzz kun je vrienden (en wildvreemden) vinden die met jou een kop koffie willen drinken. Je kunt zien wat anderen drinken, wat ze erover zeggen en waar ze zich bevinden. De applicatie toont de dichtstbijzijnde koffielocaties met kaart, laat zien op welke afstand ze zijn en biedt je ook de mogelijkheid om meteen te bellen om je bestelling door te geven. Tegelijk kun je in de applicatie zien welke koffiedrinkers in de buurt zijn en beoordelen of je langs wilt gaan. Je kunt updates naar je Twitter-account sturen en je Twitter-locatie wordt bovendien automatisch aangepast. Coffee Buzz is gemaakt door het bedrijf van Peter Robinett, die veel mensen zullen kennen als organisator van de Amsterdamse iPhone Dev Camp.


Bij het opstarten van de applicatie krijg je twee waarschuwingen te zien: ten eerste wil Coffee Buzz gebruikmaken van je locatie en daarnaast willen ze ook (anonieme) gebruiksstatistieken verzamelen. Dat is er eentje die ik nog niet eerder heb gezien: houdt Coffee Buzz bij waar je bent geweest of is dit gewoon een nette waarschuwing voor iets, dat andere applicaties al ongevraagd doen?

Koffiebar zoeken in Coffee Buzz

Het hoofdscherm van Coffee Buzz bestaat uit twee tabbladen: Activity en Search. Wil je een kop koffie in de buurt vinden dan tik je op Search, je krijgt een lijst te zien van de dichtstbijzijnde koffielocaties en kunt vervolgens adresgegevens, telefoonnummer en een kaartje te zien krijgen. Coffee Buzz geeft ook aan op hoeveel meter de koffielocatie zich bevindt. Er staan niet allen koffieketens zoals Coffee Company in, maar ook gewone café’s die overdag open zijn. Goedkope koffiehuizen waar je als toerist niet zomaar even binnenloopt (ongeacht Hollandse of buitenlands georiënteerd), ontbreken in het lijstje. Koffiehuis Ko bij ons in de buurt, waar je voor een euro een kop pruttelkoffie tussen de locals kunt drinken, staat er bijvoorbeeld niet bij.

De GPS-functie van de iPhone bepaalt hoe nauwkeurig de plaatsbepaling is, dus ik kan Coffee Buzz moeilijk kwalijk nemen dat Café Let’s Go Dutch (toch een flink stuk lopen) op een afstand van 50 meter wordt getoond, terwijl Café L’Affice (op kruipafstand) 181 meter verderop schijnt te zijn. Zolang de afwijking maar tweehonderd meter is, staat dat het gebruik van de applicatie niet in de weg. Wat wel handig zou zijn, is als Coffee Buzz ook de openingstijden toont, want sommige tapas- en eetcafés die in de lijst staan gaan pas later op de dag open.

Koffiedrinken met anderen

Als je Coffee Buzz opstart staat het tabblad Activity meteen in beeld. Dit is het scherm waar je kunt zien wat anderen aan het doen zijn. Je ziet een lijstje van mensen en het tijdstip waarop ze een bericht hebben achtergelaten, maar je ziet niet of ze in de buurt zijn. Via de knop Nearby kun je zien wie er in de buurt is. Ik had gehoopt op woensdagochtend ergens in Amsterdam wel met iemand te kunnen koffiedrinken, maar moet 8 kilometer reizen naar Maurice in Diemen of 11 kilometer naar het hoofdkwartier van de ontwikkelaars van Coffee Buzz. Andere koffiedrinkers bevinden zich in Münster, Zutphen, Hilversum en Leiden. Een uur geleden waren de koffiedrinkers ook al op dezelfde locaties te vinden, alleen Maurice uit Diemen is erbij gekomen. Hij eet een cappuccino met dubbele hoeveelheid melk en een croissant. Het succes van de applicatie staat of valt met het aantal gebruikers. Op dit moment is dat nog te weinig om leuk met iemand te kunnen afspreken.

Met de Edit-knop rechtsboven in het scherm kun je zelf aangeven wat je drinkt en waar je bent. Na het kiezen van een drankje en locatie kun je nog een persoonlijke boodschap meegeven, bijvoorbeeld dat je de krant zit te lezen of zin hebt in een broodje. Die boodschap kan ook meteen op Twitter worden gepost, zodat gebruikers die geen Coffee Buzz hebben maar jou wel op Twitter volgen kunnen zien waar je bent. Er zitten echter twee beperkingen aan de applicatie: je kunt alleen koffiesoorten kiezen (geen thee, frisdrank of iets anders) en je kunt alleen kiezen uit de locaties die standaard in Coffee Buzz staan. Eventueel kun je de naam van de locatie nog aanpassen, maar de knop daarvoor werkte bij mij niet. Ik kan dus niet aangeven dat ik bij Koffiehuis Ko zit te koffiedrinken, want die staat niet in de lijst.

Coffee Buzz onthoudt je laatste drankje, zodat je niet steeds de hele lijst door hoeft. Je kunt eventueel ook nieuwe koffiesoorten toevoegen en reeds aanwezige koffiesoorten die je toch niet drinkt uit de lijst te verwijderen.

Conclusie

Coffee Buzz zou nog iets flexibeler kunnen zijn als je zelf ook locaties kunt toevoegen. Het succes staat of valt met het aantal mensen dat er gebruik van maakt – en of er mensen zijn die zin hebben om wildvreemden te ontmoeten voor een kop koffie. Rond lunchtijd is er heel wat meer te doen dan woensdagochtend om een uur of tien, elf. En ‘s avonds zullen er ongetwijfeld meer mensen zijn die liever een biertje dan een kop koffie drinken. Ik geef een 7 omdat het een best aardige applicatie is, met een mooie vormgeving en makkelijke interface, maar de flexibiliteit zou nog iets beter kunnen.

Info: Coffee Buzz

  • Ontwikkelaar: Kisky
  • Applicatie: Coffee Buzz
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: 0,79 euro
  • Geteste versie: 1.2
  • Bestandsgrootte: 0,6MB
  • Cijfer: 7

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.