Groningse game Krudoku stopt: ‘Te weinig inkomsten’

Het mobiele spel Krudoku is gestopt. Ontwikkelaars Jaap-Jan en Ingrid Hellinga uit Winsum bedachten het spel vijf jaar geleden en hoopten dat het de volgende Wordfeud zou worden. Maar dat is niet gelukt.

Krudoku was hard aan een update toe. “Wordt helaas niet meer zo vaak bijgewerkt”, schreven we twee weken geleden nog toen we onze lijst met puzzel-apps een update gaven. Nog geen maand later stoppen de Groningers Jaap-Jan en Ingrid Hellinga ermee. Er stonden nauwelijks inkomsten tegenover en de advertentie-inkomsten vielen tegen. Het duo vertelde aan RTV Noord:

Het is geen Wordfeud geworden. Daar hadden we wel op gehoopt. We hoopten qua populariteit op een sneeuwbal effect. Dat is er niet van gekomen. Dat is weggelegd voor maar een paar spelletjes.


Het spel, dat een combinatie is van Scrabble en Sudoku, werd in meer dan veertig landen gespeeld. Teleurgestelde spelers meldden zich op sociale media en bij de lokale omroep RTV Noord, maar dat zal waarschijnlijk weinig effect hebben. Ingrid Hellinga vertelt dat er steeds geld bijgelegd moest worden om het spel draaiende te houden op de servers. Het uitbrengen van updates zou te kostbaar worden:

Het spel is vijf jaar geleden gemaakt en was aan updates toe. Het is heel tijdrovend om een spel te ontwikkelen en onderhouden en we hebben elkaar aangekeken en afgevraagd of het nog wel de tijd en energie waard was. Het spel leverde namelijk eigenlijk niks op.

De game had veel trouwe fans en Jaap-Jan Hellinga had zelfs zijn vaste baan opgezegd voor het spel. Inmiddels is hij weer in loondienst. Het spel heeft hem leuke dingen gebracht en dankzij Krudoku kon Hellinga nu een baan vinden in de app-industrie. Met games houdt het stel zich niet meer bezig.

Krudoku-game

Wat is Krudoku?

In 2013 schreven we voor het eerst over Krudoku. De Groningse game kreeg extra aandacht van onze toenmalige (eveneens Groningse) gamesredacteur Bart. “Dat levert een interessant tafereeltje op”, schreef Bart over Krudoku. “Beide spelers leggen om beurt een greep van hun cijfers op de vakjes in het veld neer. Daarbij krijg je punten voor de cijferwaarde die je neerlegt, maar het hoofddoel is om Krudoku’s te scoren: een reeks van de cijfers 1 tot en met 9 in jouw kleur horizontaal of verticaal. Dat levert een whopping 100 punten op en dat is zo’n klap, dat je dat beslist wil voorkomen dat de tegenstander zo’n reeks maakt.”

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Krudoku is een tactisch spelletje waarin je elke beurt moet nadenken waar je je tegels neerlegt, om zelf punten te scoren, maar ook om de ander te blokkeren. Op het veld vind je vakjes die de waarde van de tegel vermenigvuldigen. Maar wat Krudoku echt goed maakt, is dat het veld gaten heeft waar je omheen moet leggen. Het is dus geen 4-op-een-rij, maar een spel waarbij je door het veld wordt gedwongen om verschillende kanten op te denken.

Klinkt dat goed? Dan kun je als nieuwe speler de game helaas niet meer downloaden. Maar als je de game eerder al had gedownload kun je het terugvinden in je eerdere iTunes-aankopen en blijven spelen, eventueel op je oudere toestellen.

Bekijk ook

Aankopen in de App Store bekijken en apps opnieuw downloaden

Welke apps heb je eerder gekocht? Bekijk je aankoopgeschiedenis in de App Store op je iPhone en iPad. Alle apps die je eerder hebt gedownload kun je opnieuw terugvinden en installeren, zonder verdere kosten. Ook kun je filteren op jaar, type aankoop en meer.

Het gebeurt wel vaker dat appmakers ermee stoppen. In een apart artikel leggen we uit waarom sommige apps zomaar stoppen of geen update meer krijgen. Soms heeft het te maken met te weinig inkomsten, of omdat de ontwikkelaar weer eens iets anders wil doen met z’n leven.

Bekijk ook

Mijn favoriete app stopt ermee, wat kan ik doen?

Soms verdwijnen apps opeens, of kondigt de maker aan ermee te stoppen. Wat kun je in zo'n geval doen? In dit artikel lopen we mogelijke oorzaken langs.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.