Bounden: unieke Nederlandse iPhone-game laat je dansen

Bounden op iPhone is een Nederlands spel waarop je kan dansen samen met een partner. Het Nationale Ballet regisseerde de dansen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Bounden samen dansen met iPhoneHet spel Bounden vraagt bezitters van een iPhone ten dans. In opdracht van de Nederlandse ontwikkelaar Game Oven, bedacht Het Nationale Ballet verschillende dansen die alle sensoren van de telefoon benutten. Twee spelers leggen hun duim op het scherm van de iPhone en zien hoe ze de telefoon op klassieke muziek moeten bewegen. Een highscore halen hoeft niet: het plezier zit hem in het bewegen op de muziek.


Bounden is een bijzonder compact spelletje. Als beide duimen op het scherm liggen, begint de muziek te spelen en kijk je neer op een 3D-planeet. Centraal daarop staat je cursor die je bestuurt bij het kantelen van de iPhone en die je beide door rondjes op de planeet moet dirigeren. Om ze te bereiken, houd je de iPhone schuin, schuiner, schuinst. Onder je door of boven je hoofd. Op sommige onderdelen staat tijdsdruk en rondjes met inkepingen moeten vanaf een speciale kant worden benaderd. Bounden probeert je misschien niet te leren dansen, maar dwingt op zijn minst lijfelijke beweging met je medespeler af.

Bounden dansen opschieten iOS

Game Oven had al een repertoire van sociale spellen op de iPhone. Bam fu is een spel waarin je vingerworstelt om gebieden op het scherm te veroveren en in Friendstrap legen spelers hun vinger op het scherm om tussendoor te praten over onderwerpen die de app aandraagt. Bounden is uit ander hout gesneden. Game Oven bedacht het, liet speciaal klassieke muziek schrijven, maakte een level-editor en droeg het toen over aan Het Nationale Ballet. Die verzorgde de choreografie.

Bounden ballet dansen iPhone“Natuurlijk heb je restricties met een telefoon in je hand,” zegt choreograaf Ernst Meisner in de laatste van vier making offs over het spel, “maar die zorgen er juist voor dat ik anders over bewegingen moest nadenken. Bewegingen die op een andere manier interessant zijn. We brachten drie of vier dagen in de studio door, toen we de smaak te pakken kregen. Daarna moesten we de eerste twee nummers eigenlijk weer opschonen. Sommige gedeelten waren te complex, sommige gedeelten waren choreografisch interessant maar onspeelbaar.”

De release van Bounden komt na een ontwikkelperiode van ruim een half jaar. Er zijn zeven dansen te spelen die steeds op verschillend vormgegeven planeten plaatsvinden, elk met hun eigen muziekstuk en uit te voeren bewegingen. Na de uitgave moeten snel twee updates volgen, meldt ontwikkelaar Eline Muijres iPhoneclub. Die moeten meer liedjes en dansen aan het spel toevoegen, maar spelers ook begeleiden bij het dansen. Nu krijg je een korte instructie waarin het spel wordt uitgelegd, maar word je daarna meteen losgelaten op de muziekstukken – sommige gedeelten uitdagend voorzien van een tijdslimiet. Je kan wel in een video zien hoe Het Nationale Ballet de dans in gedachte had. In een volgende versie wordt daar een brug tussen geslagen.

Bounden iPhone dansenKan je Bounden spelen zoals het bedoeld is? Wellicht heb je daarvoor een uitgebreid gevoel voor klassiek dansen voor nodig. Je kan het beslist als partygame spelen, maar het is geen feestjesbezigheid pur sang. Daarvoor zijn de muziekstukken misschien aan de lange kant. Bounden is, in lijn met de vorige uitingen van Game Oven, iets bijzonders. Iets dat je op een unieke, fantastische manier sociaal verbindt en vermaakt met een iPhone.

Downloaden: Bounden (€3,59, iPhone, iOS 6.1+)

Problemen op Android
Bounden zou aanvankelijk tegelijk voor de iPhone en Android uitkomen, maar daar zag Game Oven vanaf. Aan de hand van een Vinevideo legt Muijres uit dat de gyroscopen van Android-toestellen teveel van elkaar afwijken of zelfs totaal niet werken. Het ging daarbij niet alleen om goedkope modellen, maar volgens Game Oven ook om bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.