Review: F-Secure Freedome VPN biedt opdringerige bescherming tegen afluisteren

F-Secure Freedome VPN beschermt je tegen afluisteren, spionage, tracking en andere privacygevaren. Maar de app is iets te ijverig om je te beschermen.

fsecure-tabletF-Secure heeft de app F-Secure Freedome VPN uitgebracht. Wij installeerden de app afgelopen weekend al en probeerden uit hoe goed het werkt. Eigenlijk is F-Secure Freedome niet zomaar een VPN-app, want het probeert je tegen nog veel meer onheil te beschermen: aftappen van privacygevoelige gegevens, het afschermen van je locatie en tracking door websites. De app zelf is gratis te installeren en geeft je 7 dagen de tijd om alle functies te proberen. Daarna moet je €4,49 per maand of €26,99 per jaar betalen voor een veilig gevoel.

Bij de Correspondent waren de afgelopen tijd regelmatig artikelen te lezen over de gevaren van Wi-Fi-netwerken. Een hacker kon gemakkelijk allerlei gegevens aan terrasbezoekers ontfutselen. Soortgeljike reportages zijn er al veel vaker geweest, maar ze hebben nog weinig impact gehad op ons gedrag. Uiteindelijk gaan we nog steeds massaal op terrassen en in café’s zitten, waar we zorgeloos contact maken met de gratis Wi-Fi. Oplossingen droeg de Correspondent ook aan: zet Wi-Fi uit en maak geen gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken. En als je het toch doet: gebruik een Virtual Private Network (VPN).

Bedankt voor het advies… maar hoe dan? Als je in de App Store kijkt zijn er talloze apps die je aan een VPN-verbinding proberen te helpen, maar voor de gewone burger is het onduidelijk hoe veilig ze zijn en hoe ze precies werken. Het is ‘gedoe’ en daarom verdiepen we ons liever maar niet verder in het probleem. We nemen maar de gok dat er niets misgaat. Wie een eind wil maken aan dat knagende gevoel kan nu bij F-Secure terecht, een bedrijf dat al jarenlang antivirus- en antimalwarepakketten voor Windows maakt. Het Finse bedrijf heeft een goede reputatie en gooit die nu in de strijd om je tegen NSA-spionage en andere privacy-inbreuken te beschermen.

fsecure-freedome-3 fsecure-freedome-4

Bij de installatie van F-Secure Freedome moet je een configuratieprofiel installeren op de iPhone. Je wordt hiervoor automatisch doorgestuurd naar de Instellingen-app, waar je akkoord moet geven voor de installatie. Het Freedome-profiel verschijnt daarna automatisch bij Instellingen > VPN. Na installatie van de app en het profiel is het gebruik eigenlijk supersimpel. Je hoeft geen account aan te maken of instellingen te doorlopen. Je hoeft zelfs de app niet meer op te starten. Het enige wat je doet is via Instellingen > VPN de schakelaar aanzetten. Gebruik je meerdere VPN-oplossingen (ik had bijvoorbeeld VyprVPN al draaiend), dan kun je aangeven van welke VPN-aanbieder je gebruik wilt maken. Kind kan de was doen.

Lees ook: VPN instellen op iPhone en iPad.

Een minpunt bij F-Secure Freedome is dat ik het gevoel heb de controle kwijt te zijn. De app schakelde automatisch VPN in op het moment dat ik thuiskwam en mijn iPhone toegang kreeg tot het draadloze netwerk thuis. Zet je de schakelaar uit, dan probeert Freedome de schakelaar toch weer aan te zetten. Na drie uitschakelpogingen leek het me handiger om maar weer naar het VPN-profiel van VyprVPN terug te gaan, want die geeft me tenminste de mogelijkheid om wél zelf te bepalen wanneer ik een VPN-verbinding nodig heb. Je zou kunnen zeggen: zet gewoon standaard aan, want dat is lekker veilig. Maar een VPN-verbinding trekt je batterij sneller leeg en is natuurlijk helemaal niet nodig als je op je eigen thuisnetwerk of op het 3G-netwerk zit. Alleen wanneer ik supergeheime boodschappen wil uitwisselen zou ik in zo’n geval een VPN inschakelen.

Misschien heeft F-Secure voor die always-on benadering gekozen, omdat ze zich op gewone consumenten richten. “Wij weten wat goed voor je is”, is een aanpak die bij andere aanbieders zoals VyprVPN en OpenVPN (ook een aanrader) wat minder goed werkt. Die apps worden wat vaker gebruikt door mensen die goed thuis zijn in privacy en beveiliging en zelf de controle willen houden. Freedome richt zich nadrukkelijker op consumenten die er verder niet teveel over willen nadenken.

fsecure-freedome-1 fsecure-freedome-2

Een ander minpuntje van F-Secure Freedome is dat je maar uit drie locaties kunt kiezen: Finland, US of UK. Het werkt dus prima om je werkelijke locatie te verhullen, maar is niet geschikt als je op vakantie naar Nederlandse tv-programma’s wilt kijken. Uitzending Gemist checkt op Nederlandse IP-adressen en die kun je met Freedome niet instellen. De keuze voor die drie locaties betekent wel dat je gebruik kunt maken van Amerikaanse diensten zoals Netflix. Misschien moeten we F-Secure het probleem niet te zwaar aanrekenen, want de app verschijnt gelijktijdig in de Verenigde Staten, Canada, Latijns-Amerika, Rusland en Europese landen… het is wat veelgevraagd als daarbij meteen ook relatief kleine landen als Nederland en België worden ondersteund met een eigen lokale server. Van de andere kant: bij VyprVPN kan ik uit tientallen servers kiezen, ook in Nederland, België, Zuid-Korea of Luxemburg. Dus het kan wél. Pas overigens op als je met deze app op vakantie of zakenreis gaat, want in ‘enge landen’ waar de Amerikanen geen vriendschappelijke banden mee onderhouden kan het gebruik van een dergelijke app illegaal zijn.

Conclusie

Ondanks de twee genoemde nadelen is F-Secure Freedome zeker geen slechte app. Het maakt gebruik van VPN-diensten voor de gewone burger wel erg laagdrempelig en makkelijk. Via een cirkelvormige interface kun je aangeven welke bescherming je wilt: tracking, browsing of connection. Ook is op de cirkel te zien hoeveel onheil je al is bespaard. Na een paar dagen heb ik 384 MB beveiligd dataverkeer gescoord en zijn er 444 trackingpogingen geblokkeerd. Gevaarlijke sites heb ik niet bezocht. Het geeft toch een veilig gevoel. Geen moeilijke begrippen of ingewikkelde instellingen: installeren en gáán. Vergeet alleen niet dat je na een week de portemonnee moet trekken (€4,49 per maand of €26,99 per jaar) en dat je batterij sneller leeg gaat omdat de app je constant wil beschermen, ook als dat niet nodig is. Dat deze app wordt gemaakt door een Europees bedrijf zal voor veel mensen ook een goed koopargument zijn: zo heb je minder kans dat je data door de NSA wordt geanalyseerd. Om de aanschaf extra aantrekkelijk te maken geeft F-Secure 1 op de 100 downloaders een gratis jaarabonnement.

Tip: vink bij de installatie uit dat jouw data door F-Secure mag worden geanalyseerd, want je wilde toch privacy?

Downloaden: F-Secure Freedome VPN (gratis, met in-app aankopen, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 maart 2014, 18:08
Categorie Diensten
Onderwerpen beveiliging, vpn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.