Review: De Blob

De Blob is een zeer uitdagend spel, waar je ook nog eens vrij veel speelplezier aan hebt. Het spel heeft onlangs een prijsverlaging gehad naar slechts €2,99.
Ramy Mobarak - · Laatst bijgewerkt:

Burgers vervenEen spelletje van Nederlandse bodem, De Blob, heeft onlangs een prijsverlaging gekregen van €5,99 naar €2.99. Het is in dit spel de bedoeling om verschillende kleuren op te pakken en vervolgens alle gebouwen in te kleuren. Er zijn natuurlijk ook mensen aanwezig die je willen stoppen, namelijk de INKT-politie. Na het aanschaffen van het spel kwam ik al snel tot de conclusie dat dit spel meer dan zijn geld waard is. Dit spel is niet alleen op de iPhone, maar ook op de pc (gratis) en Nintendo Wii te spelen.

Het verven van de wijk

Gele pijl volgen: Opdracht voor exta puntenVoordat je gebouwen kunt verven, het gras weer zijn groene kleur terug kan geven, of bomen terug kunt laten groeien, heb je eerst verf nodig. Deze is in bolletjes op straat te vinden, die je kunt pakken door ertegen aan te lopen. Hierna geef jij overal deze kleur af. De kleur raak je alleen kwijt door in het water te gaan staan, of wanneer je door de INKT-politie gepakt wordt. Je kunt, wanneer je al een bepaalde kleur bent, ook nog een kleur pakken. Je huidige kleur en de kleur die je pakt zullen zich mengen en je zult iets groter worden.

In het water kun je ook al je kleuren wegspoelen voor als je opnieuw bepaalde kleuren wilt mengen, of wanneer je kleiner wilt worden. Er zijn bijvoorbeeld steegjes waar je alleen doorheen kunt wanneer je van het kleinste formaat bent.

Door objecten, planten en mensen kleur te geven, verdien je je punten.

De INKT-politie

PolitieDe INKT-politie is er om de stad in de kleurloze staat te behouden. Wanneer jij mensen of objecten een kleur geeft, zal de politie deze kleur niet verwijderen, maar wel zullen ze jou proberen te dwarsbomen. Wanneer je ze tegenkomt, zullen ze achter je aanrennen om je zwart te verven. Wanneer jij, terwijl je nog zwart bent, tegen eerder geverfde mensen of objecten aanloopt, zullen zij hun kleur verliezen en raak je als speler ook punten kwijt. Door in een fonteintje te gaan staan raak je deze zwarte kleur kwijt en kun je op zoek naar nieuwe kleuren. Je kunt op de politie springen om ze te pletten, waardoor je geen last meer van ze hebt. In de eerste paar wijken heb je bijna niets met de politie te maken, maar verder in het spel kom je ze steeds vaker tegen.

Punten verdienen

Gele pijl volgen: Opdracht voor exta puntenNaast het verven van gebouwen, verdien je ook punten door (met verf) over het gras heen te lopen, tegen mensen, bomen en bloemen aan te lopen en door de BLOB-letters te verzamelen. Gras zal altijd de groene kleur aannemen, ongeacht welke kleur jij bent (behalve zwart, natuurlijk). Daarnaast zijn er ook nog opdrachten die je kunt vervullen, om snel een aantal punten te verdienen. Hiervoor moet je de ene keer binnen een bepaalde tijd een route afleggen en de andere keer moet je weer een aantal gebouwen een bepaalde kleur verven. Ook zijn er in de wijken bepaalde gebouwen waar je extra veel punten verdient wanneer je ze de juiste kleur verft. Niet is alleen de kleur vooraf bepaald, maar ook de minimum grootte die jij moet hebben om het gebouw te mogen verven. Dit is soms dus lastiger dan je denkt.
Hoe verder je in het spel komt, des te meer punten je nodig hebt om de wijk uit te spelen. Dit moet ook nog eens binnen een bepaalde tijd. Bij het behalen van het benodigde aantal punten kun je meteen naar de uitgang lopen, of binnen de tijd nog door blijven spelen voor extra punten.

Het uiterlijk

Het uiterlijk van het spel kan haast niet beter. Het spel is in 3D, maar je kijkt van bovenaf, waardoor de kant die je van gebouwen ziet afhankelijk is van jouw positie. Het verven van gebouwen gebeurt ook in een erg mooi effect, waardoor je ook het gevoel krijgt dat het gebouw geverfd wordt en niet ineens van kleur verandert. Het spel is eigenlijk te uitgebreid om van alles de grafische aspecten te gaan bespreken, maar aan het design is in ieder geval erg veel aandacht besteed.

De besturing

Het spel kun je door middel van de accelerometer besturen, maar ook door op het scherm te drukken waar ‘de Blob’ heen moet. Beide manieren spelen even fijn, al is het soms vrij lastig om door middel van de accelerometer door smalle paadjes heen te moeten. Wanneer je op een agent wilt springen kun je dit doen door op de agent te drukken, of door op de daarvoor bedoelde button te drukken, die onderin beeld verschijnt.

Conclusie

Er is bij De Blob aan zowel de grafische kant, als aan de kant van de gameplay erg veel aandacht besteed. Dit spel is meer dan zijn geld waard; je speelt het niet zomaar even uit. Er zit veel uitdaging in het spel en het verloopt allemaal lekker soepel. Je ‘blob’ beweegt zich vrij snel, waardoor je snel van gebouw naar gebouw kunt springen om het te verven. Het enige minpunt is wel dat het spel alleen in portrait-mode te spelen is en dus niet in landscape-mode.

De Blob aanschaffen

De Blob is voor een prijs van €2,99 in de App Store te kopen. Het spel heeft een gemiddelde beoordeling van 4,5 sterren. App Store.

Info: De Blob

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.