Instagram verbiedt ‘insta’ en ‘gram’ in appnamen van derden

Instagram verbiedt Luxogram om nog langer 'gram' te gebruiken in de merknaam. Ook 'insta' mag niet langer worden gebruikt voor mobiele appmakers.

InstagramVan InstaWeather tot Wallstagram: allemaal liftten ze mee op de naamsbekendheid van Instagram. De Insta-apps doken links en rechts op, zonder dat er een verband was met de populaire foto-app. Maar er zou binnenkort wel eens een einde aan kunnen komen: Instagram heeft een e-mail aan een appontwikkelaar gestuurd, waarin ze eisen de naam te veranderen. De maker van Luxogram mag niet langer merknamen gebruiken waarin ‘insta’ of ‘gram’ voorkomt. Het lijkt dweilen met de kraan open, want er zijn al tientallen apps die gebruik maken van ‘insta’ of ‘gram’, maar Instagram heeft een machtig wapen om de ontwikkelaars onder druk te zetten: toegang tot de API.

Ontwikkelaars krijgen 48 uur om te reageren en krijgen daarna een “redelijke periode” om hun appnaam aan te passen. Ontwikkelaars die gebruik blijven maken van de Instagram API, moeten voldoen aan strengere regels. Instagram is het zoveelste bedrijf dat via een API de concurrentie probeert te beperken. Eerder deed Twitter het al op nog grotere schaal: apps die gebruik maakten van de Twitter API mochten maar een beperkt aantal gebruikers bedienen.

Instagram’s eerdere richtlijnen vermeldden dat het was toegestaan om één van beide naamdelen te gebruiken: ‘insta’ of ‘gram’, maar niet beide. Inmiddels zijn de richtlijnen veranderd: ontwikkelaars die toegang willen hebben tot de API zullen beide termen moeten omzeilen. De afkorting ‘IG’ is ook niet toegestaan. Instagram had al beperkingen voor apps van derden, wat het gebruik van Instagram-foto’s betreft. Apps mogen wel Instagram-foto’s tonen, maar uploaden van foto’s naar Instagram is aan regels gebonden.

Luxogram-ontwikkelaar Jeff Broderick tweette er het volgende over:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 augustus 2013, 8:50
Categorie Fotografie en video
Onderwerp instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.