Instagram en Picplz stellen API beschikbaar aan ontwikkelaars

Picplz en Instagram hebben beide een API beschikbaar gesteld voor externe ontwikkelaars. Andere apps kunnen dan gebruikmaken van de functies uit Instagram en Picplz.

picplz voorbeeldFotodienst Instagram heeft een API uitgebracht waarmee ontwikkelaars Instagram-functies in hun eigen apps kunnen gebruiken. Een paar uur eerder had concurrent Picplz al een soortgelijke API beschikbaar gesteld. Instagram is echter uitgegroeid tot de dienst met de meeste gebruikers: het heeft al 2 miljoen leden en er worden 300.000 foto’s per dag geüpload. Maar daarmee is de strijd voor Picplz nog niet voorbij, want in de smaak vallen bij ontwikkelaars is minstens zo belangrijk. Met de API van Picplz kunnen ontwikkelaars fotofeeds van Picplz binnenhalen, zodat je bijvoorbeeld een diashow kunt vertonen binnen een andere app.

Ook wordt het mogelijk om foto’s te uploaden en de fotofilters van Picplz vanuit andere apps te gebruiken. Instagram besloot om de API die ze eerder hadden beloofd, versneld uit te brengen. Instagram blokkeerde eerder al de dienst Followgram, die op eigen houtje foto’s van de Instagram-website haalde. Nu is er een API waarmee ontwikkelaars dat veel gemakkelijker kunnen realiseren. Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden voor de beta. Bij Instagram is de openstelling voor externe ontwikkelaars een belangrijke stap, omdat de dienst tot nu toe eigenlijk alleen via de iPhone-app te bereiken was. Dat was ook het uitgangspunt van de makers: proberen om één ding te doen en juist op dat ene punt uit te blinken. Dat is ook hoe ze hun groei naar bijna 2 miljoen gebruikers in nog geen 4 maanden tijd verklaren.

picplz foto

Picplz probeert meer te bieden dan de concurrentie, zoals de mogelijkheid om de Creative Commons-licentie toe te passen op de foto’s die je uploadt. Anderen kunnen dan gemakkelijker je foto’s hergebruiken, als ze zich aan de voorwaarden in de licentie houden. Ook heeft Picplz een analyse-dashboard gemaakt voor merken, artiesten en andere bekende mensen. Je kunt daarmee zien welke afbeeldingen het meest bekeken, gewaardeerd of becommentarieerd worden.

Meer info: aanmelden voor de beta van Instagram of de API van Pizplz

Downloaden: Picplz (gratis) en Instagram (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2011, 11:13
Categorie Fotografie en video
Onderwerp instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.