Reacties voor: Hof van Justitie: Digitale aankopen mogen doorverkocht worden

Gebruikers mogen digitale producten zoals apps, films en muziek doorverkopen aan een ander. Dit heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bepaald.
Bastiaan Vroegop -
8 reacties
 1. Had er ooit een keer zelf eraan gedacht, dat het leuk zou zijn voor de gebruikers om de gekochte apps door te kunnen verkopen aan anderen. Maar denk dat Apple dit niet zal toestaan, omdat hiermee de auteursrechten van de ontwikkelaars worden geschonden.

 2. Heel goede uitspraak van het Hof. Uiteindelijk (ook al wordt er over ‘licentie’ gesproken) heb je de software gewoon betaald.

 3. Origineel geplaatst door Sezgin
  Had er ooit een keer zelf eraan gedacht, dat het leuk zou zijn voor de gebruikers om de gekochte apps door te kunnen verkopen aan anderen. Maar denk dat Apple dit niet zal toestaan, omdat hiermee de auteursrechten van de ontwikkelaars worden geschonden.

  Ik denk dat Apple hier best wel aan wil meewerken, misschien zelfs op een idee gebracht is. De tweedehands verkoop moet dan natuurlijk wel verlopen via de AppStore, zodat Apple weer 30% van de prijs kan innnen.

  Technisch lijkt het me niet al te ingewikkeld om een gekochte licentie van een app over te zetten naar een andere gebruiker, maar het wordt behoorlijk tricky om die app dan ook daadwerkelijk te deactiveren bij de verkoper. Daarvoor zou nl. op afstand ingegrepen moeten worden in het toestel van die gebruiker en dat druist wereldwijd tegen allerlei wetten in.

  Een oplossing lijkt mij om een licentieserver in te stellen, waarbij iedere app bij het starten navraagt of er voor die gebruiker een geldige licentie bestaat. Maar ook dat heeft nadelen. Je moet ten allen tijde een internetverbinding hebben om apps op te starten en het werkt niet bij de bestaande apps, alleen bij nieuwe apps die op dit model gebouwd worden.

  Kortom, op korte termijn hoeven we het niet te verwachten, maar ik zie het in de toekomst nog wel eens gebeuren.

 4. @Alfred: Het is niet in het voordeel van Apple of van ontwikkelaars als er oude downloads geruild worden. Ook zouden tweedehandse licenties (= even goed als een eerstehandse licentie in de App Store) de prijzen van een product kunnen ondermijnen en zo de inkomsten omlaag dwingen – het is iets heel anders dan oude kleren vs. nieuwe kleren. Nieuwe verkopen daarentegen wel.

  Geen voordeel voor Apple, het app-platform of de deelnemende ontwikkelaars aan dat platform.

 5. Ik denk dat Apple hier juist winst mee kan maken. Als ik een app koop van €1,00
  Een vriend wilt deze van mij overkopen voor €0,50
  Dan kan Apple zeggen dat ze daar 50% van willen hebben!

 6. Origineel geplaatst door ik
  Ik denk dat Apple hier juist winst mee kan maken. Als ik een app koop van €1,00
  Een vriend wilt deze van mij overkopen voor €0,50
  Dan kan Apple zeggen dat ze daar 50% van willen hebben!

  dan verkopen ze hem toch liever nieuw aan die vriend voor €1, want dan vangen ze 30 cent ipv 25 🙂

 7. Waarschijnlijk ga je gewoon betalen voor de mogelijkheid om te wisselen en niet per spel . Of je moet betalen voor een persoonlijke account om het spel uberhaupt te kunnen spelen, dan kan je het spel wel ruilen maar moet je eerst een account kopen om te kunnen spelen..

 8. Volgens mij is het omgedraaid hoor. Waar het hier over ging was, dat je van Oracle een licentie koopt samen met een cd met de software. De licentie geeft je tevens ook toegang tot updates die downloadbaar zijn.
  En dat is waar het struikelblok lag. Een licentie is maar 1 keer te registreren, en iemand die de licentie samen met de software overkoopt, krijgt geen toegang tot de updates.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.