Gifture: Instagram voor GIF-animaties

Kleine fotoanimaties zonder geluid eenvoudig maken en delen kan in de nieuwe iPhone-app Gifture. Net zoals in het razend populaire Instagram, kan je allerlei effecten en kleurenfilters loslaten op je animaties.

Gifture iPhone iPod touch Instagram animated gifWe hebben al honderden, duizenden foto’s voorzien van een nostalgisch kleurenfilter. Nu wordt het tijd om een stap verder te gaan. Gifture kan voor de geanimeerde foto betekenen wat Instagram voor de foto betekende. In het nieuwe sociale netwerk laad je foto’s in of maak je een korte animatie, pas je een kleureneffect toe en deel je de animatie in het netwerk en op Twitter en Facebook. De app is zo goed uitgewerkt, dat het louter aan de populariteit van de geanimeerde foto – of GIF – lijkt te liggen of het een succes wordt.

Het mag geen verrassing heten dat Gifture goed heeft gekeken naar de formule van Instagram. De interface onderscheidt zich op het gebied van de kleurstelling en de vormen van knoppen, maar is in grote lijnen vertrouwde grond. Dat betekent dat het meest linkse tabblad je toegang geeft tot de Feed van mensen die je volgt, het tabblad daarnaast een overzicht van populaire foto’s laat zien en dat je met de centrale knop een nieuwe creatie uploadt.

Gifture populaire sectieJe hebt eigenlijk twee manieren om een animatie te maken in Gifture. Je kan eerder gemaakte foto’s uit het fotoalbum laden om achter elkaar te zetten en tot een animatie te maken. Elke foto kan je daarbij apart inzoomen en bewegen om in het vierkante kader goed tot zijn recht te laten komen en de animatie vloeiender of boeiender te maken. Helaas is het niet mogelijk de volgorde te veranderen: als we een ingeladen foto lang ingedrukt houden om hem van plek te verwisselen of te verwijderen, loopt de app vast. Een oneffenheid die er uit moet, maar misschien niet zo heel problematisch is omdat het oppakken van foto’s niet de belangrijkste optie is om een animatie mee te maken.

De tweede en voornaamste manier is het ter plekke maken van een animatie. Dat kan je doen in een handmatige en automatische stand. Bij de eerste schiet je zelf de foto’s die deel moeten gaan uitmaken van de animatie. Je drukt op de centrale shutter om het nieuwe beeld vast te leggen. De automatische stand is eigenlijk gewoon een camera zonder geluid: je geeft aan of je een animatie van 2, 5, 10 of 20 frames wil schieten en zodra je op de shutter drukt, wordt dat aantal frames gefilmd.

Vervolgens kan je de animatie bewerken. Je kan de snelheid aangeven met een slider van 1 tot 10 frames per seconde en je hebt de keuze uit kleurenfilters. Daar zijn er acht van. Gifture heeft redelijk behoudende, subtiele keuzes gemaakt: zwart-wit, sepia, Instagrams voormalige Pop (roodtint), monochroom, levendig en ‘false color’ (bruintinten) luiden de opties. Invert is de meest opvallende en maakt je animatie negatief.

Een account aanmaken in Gifture kan via Facebook, Twitter of een losstaand account. Als je de foto’s niet met iedereen wil delen, kan je er ook voor kiezen ze privé te houden of alleen beschikbaar te maken voor gelegde contacten in de app. Naast mensen volgen, kan je uiteraard ook animaties liken en op elkaar reageren. Het grootste nadeel van Gifture gaat eigenlijk buiten de app om: het fotoalbum van de iPhone ondersteunt geen GIF-animaties, waardoor je je creaties niet voor jezelf kan opslaan.

Downloaden: Gifture (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2012, 20:56
Categorie Fotografie en video
Onderwerp instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.