Eerste indruk: Google Voice Search voor de iPhone

Wij probeerden de nieuwe spraakfunctie van Google Mobile alvast uit en geven onze eerste indruk. Bij Engelse zoekopdrachten presteert de zoekfunctie boven verwachting, maar je moet je wel beperken tot Engelse commando's.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Google MobileSinds vanochtend is Google Voice Search voor de iPhone beschikbaar, als onderdeel van Google Mobile. Tijd voor een eerste test, om te kijken of het echt zo handig is als Google ons in het eerder gepubliceerde filmpje wil doen geloven. Als je na het installeren van de update (0.3.142) nog niets ziet van de spraakfunctie, zul je even naar het instellingenscherm moeten gaan. Daar vind je een schuifknop om de spraakfunctie te activeren.


De applicatie crashte aanvankelijk na elke zoekopdracht, maar na het herstarten van de iPhone was dat probleem opgelost.

Inschakelen Google spraakfunctie.   Instructie

Voordat je kunt beginnen krijg je een geanimeerde instructie te zien, zoals hierboven wordt getoond. Wil je een gesproken zoekopdracht invoeren, dan tik je op het microfoon-icoon naast het zoekvak en het volgende scherm verschijnt binnen één seconde:

Google Mobile   Google Mobile   Google Mobile

Het is overigens niet nodig om op het microfoon-icoon te tikken; de applicatie kan namelijk ook de nabijheidssensor in de iPhone aansturen. Houd je de iPhone bij je oor als de applicatie is geopend, dan kun je ook meteen beginnen te spreken (zie de reactie van Byrune hieronder).

Werkt het? Ja! Bij opdrachten als “Where was Abraham Lincoln born?” of “List of Apple Stores New York” verschijnt de gevraagde informatie meteen in beeld. Bij de vraag naar Apple Stores krijg je een overzichtelijk lijstje met adressen op basis van Google’s lokale zoekdienst, met een link naar een plattegrondje. Het verwerken van de zoekopdrachten duurt ongeveer 3 tot 4 seconden.

Google Mobile   Google Mobile   Google Mobile

Opdrachten die moeilijker verstaanbaar zijn, zoals “I need a good fudge recipe” leveren niet altijd op wat je zoekt, maar dezelfde opdracht met “casserole recipe” is meteen raak. Bij elke zoekopdracht kun je op het omlaagwijzende pijltje klikken om alternatieven te zien.

Google Mobile, alternatieven   Google Mobile, alternatieven

Nederlandse opdrachten hebben weinig zin: “iphone nederland” levert iets totaal anders op (de applicatie maakt er “iphone native apps” van) en “iphone netherlands” leidt tot weinig nuttige hits.

Zoeken op iPhoneclub   'iPhone nederland' levert onzinresultaten op   'iPhone netherlands' levert onbruikbare resultaten op

Conclusie: prima te gebruiken als je even snel wat informatie nodig hebt. De geboortedatum van een bekende persoon, het adres van een winkel in de VS of de betekenis van een algemeen begrip, bijvoorbeeld. Maar de functie is nog erg op de Amerikaanse gebruiker afgestemd.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 3:34
Categorie
Naslagwerken

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.