iculture-biz
iCulture Biz
Drafts 4 review schrijfapp iPhone en iPad

Drafts 4: veelzijdige notitie-app voor elke schrijver

In deze Drafts 4 review houden we het simpel: deze iPhone- en iPad-app is door zijn uitgebreide schrijfopties en deelfuncties een grote aanrader.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Drafts 4 review schrijfapp iPhone en iPadEr is een nieuwe notitieapp voor iPhone en iPad, maar je mag Drafts 4 eigenlijk niet wegzetten als *zomaar* een appje. Het is de opvolger van het originele Drafts, een van de eerste hooggewaardeerde notitieapps op de iPhone. De opvolger is een nieuwe, universele app voor iPhone en iPad. Ontwikkelaar Agile Tortoise verruimde de organisatie- en deelmogelijkheden en implementeerde een widget waardoor je nog sneller aan een nieuwe notitie kan beginnen. Of de app de moeite waard is, testen we in deze Drafts 4 review.

In Drafts 4 zelf geschreven

Om een goed beeld van Drafts 4 te krijgen, schrijven we dit Drafts 4 review goeddeels in de app zelf. Wat meteen opvalt, is dat de subtiele markdown editing-functies boven het toetsenbord helemaal op hun plaats zijn op de iPhone 6. In de balk die je zelf kan inrichten, zetten we de mogelijkheden voor een kop (# voor en achter een woord), tussenkop (**) en cursieve tekst (*) links in de balk, naast knoppen om tekst ongedaan te maken of te herplaatsen. Standaard zet de app pijltjes voor bewegen met de cursor vooraan, maar die schuiven we naar achteren. Je kan de snelknoppenbalk precies zo behangen als je zelf wilt. Zo kan je complete voorbeeldteksten instellen die je snel bij de hand wilt hebben of plemp je een zelfs een stuk JavaScript in de tekst.

Drafts 4 review schrijven Drafts 4 review iPhone nachtstand

Schrijfomgeving naar je hand

Je kan de schrijfomgeving verder naar je hand zetten door te kiezen voor je eigen favoriete lettertype en een syntax-highlighting; de weergave van de markdown coderingen. Nog altijd een *killer feature* van Drafts is de alineaknop. Met het toetsenbord naar beneden kan je alle alinea’s, tussenkoppen en witregels in een artikel verplaatsen. Dat bespaart ongekend veel knip- en plakwerk. Grote fout gemaakt? Drafts 4 slaat verschillende versies van je tekst op, zodat je snel kan teruggrijpen op een goed exemplaar.

Snel schrijven en beheren

De kracht van Drafts 4 ligt er volgens Agile Tortoise in dat de app snel start en dat je hem net zo snel weer weglegt, zonder dat je voortgang verloren gaat. Zo moet je de app er echt snel bij kunnen pakken voor een snelle notitie – iets wat nog eenvoudiger wordt gemaakt door de nieuwe widget. Daarmee kan je direct een nieuwe tekst starten of een notitie beginnen met de inhoud van je klembord. Je ziet er ook mee hoeveel teksten er in je inbox staan.

Drafts 4 review alinea volgorde Drafts 4 review lettertype kiezen

Drafts 4 gebruikt een soort e-mail-achtige inbox om je notities te indexeren. Nieuwe notities staan dan ook in je inbox, net zolang tot je ze archiveert of verwijdert met een veeg. Daarnaast flag je notities om ze als belangrijk te markeren. Je hoeft geen moment een opsla-knop in te drukken. Ook als je pardoes een nieuwe notitie begint door een verkeerde druk in de widget, is er niks aan de hand. Drafts 4 doet het bewaar-werk zonder blikken of blozen. Je kan je schrijfwerk doorzoeken met een zoekfunctie of sorteren op aanmaak- en bewerkingsdatum.

Teksten delen en exporteren

Met zulke krachtige mogelijkheden voor het schrijven en beheren van teksten, zou je zeggen dat Drafts 4 zich positioneert als dé schrijfapp voor iPhone en iPad. Maar dat is niet helemaal het geval. De nadruk lijkt nog meer dan in de originele app te liggen op het delen en doorsturen van tekst. De deelmogelijkheid onder de vierkante knop rechtsboven, is liefst in vier tabbladen onderverdeeld.

Drafts 4 review standaard deelopties Drafts 4 review instellingen
Onder de instellingen onder andere TextExpander-integratie en iCloud-synchronisatie voor uitwisseling met de iPad-versie

Onder de basisfuncties kan je notities openen in andere apps, toevoegen aan Apple’s Herinneringen-app of delen via iMessage of e-mail. Twitter, Facebook en Google+ (hier mist Tumblr!) vind je in het tabblad Sociaal; Evernote, Dropbox en Google Drive benader je weer via een zakelijke tab. Bijzonder is dat je ook kan kiezen tussen markdown opgemaakte voorbeelden in verschillende lettertypes. Je kan de deelfuncties zelf uitbreiden met programmeerbare acties, maar op dat gebied kan de app duidelijker.

Conclusie Drafts 4 review

De zeshonderd woorden die deze Drafts 4 review tot deze alinea lang was, vloeiden werkelijk uit het toetsenbord op de iPhone 6. Drafts 4 maakt alles makkelijk: de snelknoppenbalk, de beheeropties, het kunnen omwisselen van alinea’s en ten slotte de uitgebreide deelopties. Een app die elke zelfbenoemde iPhone- of iPad-schrijver mag overwegen.

Pluspunten

  • Heerlijk soepele schrijfapp
  • Goede beheer- en deelopties
  • Snel beginnen via widget

Minpunten

  • Widget oogt niet erg fraai

In de serie iCulture Biz vind je nog meer artikelen die voor zakelijke gebruikers interessant zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2014, 16:43
Categorie Productiviteit
Onderwerpen drafts, iculture biz, notities, schrijven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.