Yeller review iPhone taxi-app

Yeller: samen een taxi bestellen met Nederlandse app

De Nederlandse app Yeller springt in het gat tussen Uber en BlaBlaCar: chat met anderen om samen goedkoper een taxi te nemen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Yeller review iPhone taxi-appDe app Uber heeft de taxiwereld op zijn kop gezet. De applicatie waarmee je taxichauffeurs als een privéchauffeur voor je kan laten rijden, verstoort de taximarkt in grote steden wereldwijd. Afgelopen weekeinde werden zelfs de eerste boetes uitgeschreven voor de variant Uberpop, waarin particulieren zichzelf als taxichauffeurs kunnen aanbieden tegen betaling. Dat is in strijd met de Nederlandse taxiwet. En dus is er ruimte voor de Nederlandse iPhone-app Yeller.

Hoe werkt Yeller?

Yeller verschilt van Uber (taxi als privéchauffeur inhuren), Uberpop (huur in particulier in als taxi) en ook van de applicatie BlaBlaCar, waarmee je tegen betaling mee kan rijden met iemand. Yeller laat je samen een traditionele taxi bestellen. Een auto en chauffeur met een vergunning dus. Je laat in de applicatie weten waar je naartoe wilt. Andere gebruikers kunnen daarop reageren in een chatvenster en zo kan je samen afspreken een taxi te pakken, zodat je de kosten kan delen.

Je moet inloggen met Facebook om Yeller te morgen gebruiken. Daarna zie je een kaart van Amsterdam waarop je met rode cirkels ziet aangegeven waar ritten vertrokken of aankwamen. Dat is moeilijk te achterhalen, want op een cirkel drukken voor meer informatie haalt niks uit. Op moment van schrijven zijn er ogenschijnlijk geen actieve of geplande taxiritten. Er zijn geen groene of blauwe cirkels op de kaart en er is ook geen lijst van toekomstige ritten.

Yeller samenrijden in taxi reisdetails iPhone Yeller iPhone ritten op kaart

Een taxirit invoeren

Wat je wel hebt, is een zoekbalk bovenin beeld die de vraag stelt waar je naartoe wilt. Het scherm komt overeen met elke willekeurige reisplanner. Je stelt een vertrekpunt en aankomstpunt in en geeft aan wanneer je de rit wilt maken. Met de vertrekafstand bepaal je in welke omtrek meerijders mogen instappen – denken we: de instelling wordt niet uitgelegd.

Onderin beeld kan je direct een taxicentrale bellen. Daarbij vallen twee dingen op. In onze test worden aardig wat taxichauffeurs gevonden, maar geen in Groningen waar we de app proberen. Bovendien gaat het scrollen in de balk lastig: terugscrollen gaat moeizaam als de taxicentrales voor het eerst worden geladen. Een tweede keer zoeken op dezelfde plek levert geen problemen op. Maar ook nog steeds geen taxi’s uit de stad zelf.

Yeller review match gevonden Yeller review chatten voor een taxi

Conclusie Yeller review

Het aanbod van taxicentrales kan natuurlijk verschillen per stad en regio in Nederland, maar het is geen gunstig vooruitzicht voor het gebruiken van Yeller. Als je al meer voorrijkosten dan gebruikelijk betaalt door een chauffeur uit een andere stad te nemen, bespaar je al minder.

Verder is het idee achter Yeller zo gek nog niet. Het is alleen zo dat een groot gedeelde van de taxiritten niet zal werken in de app – want hoeveel taxiritten zijn wel niet last-minute geïmproviseerd? Alleen als je ver van tevoren weet wanneer je een taxirit maakt, loont Yeller. Dan kan de ander reageren en kan je tot een afspraak komen. En hoop je dat de ander niet te ver weg woont, zodat je niet teveel bijbetaalt voor het omrijden. Het zijn aardige drempels om Yeller te gebruiken, maar los daarvan werkt de app goed en kan Yeller net even wat geld besparen.

Pluspunten

  • Verzorgde app
  • Kan taxiritten goedkoper maken

Minpunten

  • Hoe vaak echt handig in de praktijk?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 14:58
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerpen auto, taxi, uber

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.