TextExpander review iPhone iPad keyboard

TextExpander: iOS 8-toetsenbord met je eigen afkortingen

Het TextExpander-toetsenbord voor iOS 8 ondersteunt nu Nederlands. Tijd voor een review van het keyboard met de programmeerbare afkortingen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

TextExpander review iPhone iPad keyboardEindelijk is het zover. TextExpander heeft nu een Nederlands en Belgisch toetsenbord toegevoegd aan zijn app op de iPhone en iPad. Dat betekent dat je nu een toetsenbord in iOS 8 kan installeren dat je helemaal kan volhangen met je eigen voorgeprogrammeerde teksten. Tik ‘sig1’ in op het toetsenbord en TextExpander maakt er automatisch je e-mailhandtekening van, inclusief een link naar je website. Zo handig als TextExpander al op de computer was, is de app ook, merken we in onze TextExpander review.

Update april 2016: Deze app is offline gehaald en vervangen door een nieuwe app met betaalmodel.

TextExpander 3 voor de iPhone en iPad bestaat uit twee onderdelen. De eerste is het toetsenbord dat je kan activeren in de instellingen van iOS 8, om daarna in elke app te kunnen gebruiken. Het tweede gedeelte van TextExpander is de applicatie achter het toetsenbord. Daarin stel je alle bruikbare afkortingen voor jezelf in.

TextExpander review voorbeelden snippets TextExpander review formulier

Voorbeelden van TextExpander-snippets

Daarin gaat TextExpander een behoorlijke stap verder van de standaard iPhone-functies. Met standaardafkortingen op de iPhone kan je namelijk al instellen dat hvj automatisch wordt uitgeschreven tot Hou van je. TextExpander wordt nuttig als je langere teksten of zelfs programmeertaal wilt plakken. In de app staan al een paar eenvoudige standaard ‘snippets’ die je zelf kan instellen. Type aaddr in met het TextExpander-toetsenbord en je zet in één keer je adresgegevens neer op meerdere regels. Typ ddate en je schrijft vanzelf de datum van vandaag uit. Maar het kan veel gekker. Wil je een volledige standaardmail terugsturen naar iemand waarin je alleen nog een naam hoeft in te voeren? Ook dat kan zonder morren. Typ dnthx maar eens in.

TextExpander review snippet programmeren TextExpander review tekst bewerken

Zelf snippets maken

Je kan zoveel snippets als je wilt invoeren in TextExpander. Je begint eenvoudig met schrijven op een blanco veld, maar de opties komen pas echt in beeld als je een of meerdere woorden selecteert. Dan heb je niet alleen de mogelijkheid het lettertype, de grootte en de kleur aan te passen, maar kan je woorden ook vet maken, cursiveren of onderstrepen. Veelzijdig wordt de app echt vanaf de Insert-optie. Daarmee zet je voorgeprogrammeerde handigheidjes in je snippets. De datum en de tijd op allerlei uitgeschreven manieren, de inhoud van je klembord, maar ook volledige formulieren die je kan prepareren met bijvoorbeeld drie keuzeopties. Ook die kan je met een beetje programmeerkennis klaarzetten vanaf de app. Om je daarbij te helpen, biedt TextExpander links naar beknopte documentatie en video’s.

TextExpander review invoegen tijd opties TextExpander review slimme snippets

Over het TextExpander-toetsenbord zelf

Het toetsenbord van TextExpander heeft zowel een qwerty- als azerty-stand. De gebruik van de snippets vereist dat je het toetsenbord volledige toegang geeft op je iPhone en iPad, zodat het een verbinding kan maken met de TextExpander-app en de afkortingen kan doorvoeren. Op papier kan TextExpander daarmee ook je toetsaanslagen doorsturen naar de eigen servers, iets waarmee je moet oppassen bij het invullen van gevoelige informatie. Gelukkig grijp je vanaf het toetsenbord snel terug naar het iOS 8-toetsenbord: een druk op het driehoekige logootje volstaat.

TextExpander review iPad toetsenbordTextExpander houdt het toetsenbord zelf trouwens lekker simpel. Je hebt geen overzicht met alle afkortingen die je hebt ingesteld, nee, het is puur een toetsenbord met een Nederlands woordenboek. Hij doet niet aan woordvoorspelling en je kan er niet over swipen om woorden te schrijven, maar ermee schrijven gaat prima. Toetsen blijven niet hangen, knoppen zitten op logische plekken en de blauwe accenten zorgen ervoor dat je letters en actieknoppen goed onderscheidt. Wel voelt het typen net even iets stugger dan het standaard iOS 8-toetsenbord, al weten we niet precies waar dat nou aan ligt. In de praktijk typen we daar toch liever mee, maar schakelen we even snel naar TextExpander om een handige afkorting te tikken voor een snippet.

Let op: In onze test levert snippets synchroniseren tussen de iPhone en iPad via Dropbox problemen op. De app verliest zijn iPhone 6-optimalisatie tot we de app daarna herstarten, waarna we ontdekken dat Dropbox nog altijd niet is ingeschakeld en we onze snippets kwijt zijn. Een grondig verbeterpunt.

Conclusie TextExpander review

TextExpander is software die we op de desktop al lang gebruiken op de iCulture-redactie. Zo zetten we met de afkorting [icdeals] bijvoorbeeld dagelijks het framework voor de appaanbiedingen uit de iCulture Deals klaar. Die handigheid is er nu ook op de iPhone en iPad. Waar je misschien niet zo vaak lang op typt, maar je kan het ook omdraaien: juist door de afkortingen van TextExpander, hoef je niet zoveel te typen op de iPhone en iPad. Zeker als je mobiel veel e-mailverkeer afhandelt, verdient het TextExpander-toetsenbord aanbeveling. Even je snippets instellen en gáán.

Pluspunten

  • Nederlands qwerty- en azerty-toetsenbord
  • Snel volledige stukken tekst bij de hand

Minpunten

  • Privacy twijfelachtig door volledige toegang

Lees ook: Beste toetsenborden voor iPhone en iPad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2016, 9:16
Categorie Diensten
Onderwerpen textexpander, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.