Dotdotdot Reader: nieuwe app voor offline lezen en e-books

Dotdotdot Reader is een nieuwe iPad-app waarin je artikelen kan bewaren om offline te lezen. Je kan ook aantekeningen maken en delen.

Dotdotdot Reader iPad headerEr is een nieuwe speler opgedoken in de markt van applicaties waarmee je afleidingsvrij artikelen offline kan lezen. Net als in Pocket, Instapaper en Readability, kan je in Dotdotdot Reader webpagina’s openen en webadressen plakken om een artikel op te slaan om hem later internetloos terug te lezen. Dotdotdot doet echter wel wat toevoegingen. Zo kan je volgen wat vrienden lezen, kan je e-books importeren via Dropbox en kan je aantekeningen maken en delen met andere gebruikers.


Dotdotdot Reader boekenlijstArtikelen toevoegen aan Dotdotdot kan op vier manieren in de iPad-app. Dat kan door in de applicatie het web te doorzoeken, de app te koppelen aan Google Reader, door een link van buitenaf te kopiëren en plakken en via integratie met Dropbox. Helaas is de app juist wat minder efficiënt als het aankomt op het behandelen van links. Waar een Readability bijvoorbeeld bij het openen van de app herkent dat je een link hebt gekopieerd en vraagt of je die wil importeren, moet je in Dotdotdot de menuoptie Copy & Paste selecteren en daar kan je pas plakken.

Ten opzichte van de concurrentie valt meteen op dat Dotdotdot het meer over de sociale boeg gooit. In het inlogproces aan de hand van een nieuw account, Twitter of Facebook, word je dringend verzocht al een paar eerste personen te volgen. Zo krijg je mee wat anderen lezen en zie je aantekeningen van anderen bij teksten. Eigen aantekeningen herken je door een gele tekstmarkering, die van anderen door een lichtblauwe. Tik op een gekleurde tekst om de reactie onder de aantekening te lezen en je hebt meteen de mogelijkheid erop te reageren. Zo kan je in discussie gaan over de stof.

Dotdotdot Reader lezen met aantekeningenDotdotdot leest lekker, met een heerlijk rustige uitstraling van klassieke zwarte letters op wit papier. Wel wat irritant voor nachtelijke leessessies. Opvallend is daarbij dat je bladert door de pagina’s, en niet naar onderen scrollt. De interface van Dotdotdot voelt wat drukker dan je van de concurrentie gewend bent. Niet alleen heb je links toegang tot de eerder genoemde importeermogelijkheid en je eigen leeslijsten, maar met drie stippen onderin kan je ook tussen weergaven in de app schakelen. Met de linker stip ga je naar je eigen timeline met de laatst gelezen items van jou en je vrienden, jouw statistieken en een globale timeline met de internationaal laatst gelezen artikelen. De derde stip geeft toegang tot een zoekfunctie voor de tags die jij of anderen aan aantekeningen hebben gehangen. De app is alleen in portretstand te gebruiken.

Dotdotdot geniet nog niet de integratie van andere applicaties, zoals de concurrentie doet. Zo kan je vanuit allerlei applicaties links doorzetten naar Pocket of Instapaper, en kan het nog wel even duren voordat Dotdotdot die ondersteuning ook geniet. De iPad-app is vooral handig als je ook Dropbox gebruikt, aantekeningen wil maken in e-books of als je veel op je desktop surft en daarop veel lange verhalen wil bewaren. Die komen met een bladwijzertool (uitgelegd bij het installeren) gesynchroniseerd door in de iOS-app.

Downloaden: Dotdotdot Reader (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.