Distrux iPhone app vernietigt bestanden

Dstrux voor iPhone vernietigt gedeelde bestanden na bepaalde tijdsduur

Na tijdelijke foto's in Snapchat kunnen we ook de zelfvernietigings-timer op documenten zetten. Maar moeten we Distrux in vertrouwen nemen?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Het begon met gekke foto’s die je verstuurde via Snapchat, maar de zelfvernietigingscultuur onder apps is inmiddels te vinden op meer vlakken. Dstrux is een nieuwe iPhone-app waarmee je controle houdt over bestanden die je ermee verstuurt. Alle foto’s en Dropbox-bestanden die je verstuurt hebben een zelfvernietigingstimer, maar je kan ook zelf bepalen wanneer je een bestand terugtrekt.

Distrux iPhone-app huren selfdestructDstrux geeft je inzicht in alle adressen waar een bestand terecht komt, bijvoorbeeld omdat anderen je bestanden doorsturen. Je mag zelf bepalen of de nieuwe geadresseerde toegang krijgt tot je documenten en afbeeldingen. Zoniet, dan kan de nieuwe ontvanger er niet bij. De app claimt bovendien dat de ontvanger geen screenshots van een foto of document kan maken. Een mogelijkheid om het bestand op te slaan ontbreekt ook. In de App Store-omschrijving klinkt de belofte van Dstrux goed:

“Je hebt vanaf nu totale controle over je digitale bezittingen van alles op het web. Met Dstrux laat je geen digitale voetdruk achter. Alles is versleuteld en dan versnipperd en vernietigd als de timer afloopt.”

In vertrouwen?

In het privacybeleid van Dstrux, voor het laatst bijgewerkt in januari 2014, wekt de dienst minder vertrouwen. Er staat bijvoorbeeld niet hoe je informatie wordt versleuteld en welke informatie precies wordt beveiligd. Alleen de bestanden die je verstuurt of ook je persoonsinformatie? Tegelijk wil Dstrux wel het een en ander van je weten. Je maakt een account aan op basis van je e-mailadres en wachtwoord of via de Facebook-login, en als je ook bestanden wilt versturen, dien je Dropbox ook te koppelen. Wel kan je instellen dat je bestanden niet mogen worden doorgestuurd naar andere gebruikers.

Distrux gedeelde bestanden en beelden Distrux ontvangen bestanden

Per bestand

Aan de kant van de ontvanger doet Dstrux denken aan Snapchat-achtige apps, zoals bijvoorbeeld ook de juist erg openbare fotodeler Shotclock. Je ziet een rij van ontvangen foto’s en documenten en kan die inzien met een lange druk op het scherm. Maakt dat screenshots echt onmogelijk? Mwoah, er is altijd wel wat te pielen met vingers natuurlijk. En na het maken van een iPhone-screenshot is printen ook niet meer onmogelijk. Een ander minpunt is dat je alles per bestand moet doen. Je kan niet simpelweg een map vol foto’s of PDF-documenten versturen naar iemand. Je kan niet eens meer dan één foto selecteren om te versturen en ook video wordt nog niet ondersteund.

In het verleden is alleen al de belofte van tijdelijke bestanden goed genoeg geweest voor succes – kijk maar naar Snapchat. Dstrux kan daarom best wel eens aanslaan. Al vragen wij ons af hoeveel veiliger bestanden versturen er nou echt van wordt.

Pluspunten

  • Kansrijk idee
  • Proberen zonder account

Minpunten

  • Alles per bestand versturen
  • Screenshots niet onvermijdelijk
  • Documenten op Dropbox staan al online

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2014, 23:19
Categorie Diensten
Onderwerpen bestand, privacy, snapchat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.