iPad gekregen? Installeer deze apps!

De kerstman heeft je een iPad cadeau gegeven. Maar welke apps ga je nu het eerst installeren? iPadclub geeft een aantal suggesties voor apps die je absoluut moet hebben. Van agenda-applicaties zoals Calvetica tot nieuwsapps zoals Reeder en Zite.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

apple-store-cadeauHet is kerst, je hebt nét je spiksplinternieuwe iPad uit de doos gehaald en bent klaar met het verkennen van het apparaat. Wat ga je nu doen? Nieuwe apps downloaden, natuurlijk! Om je alvast op weg te helpen hebben wij een lijst samengesteld van absolute must-haves die in de App Store staan.

Maar eerst de vraag: hoe installeer je een app? Je zult eerst een Apple-ID moeten hebben. Dit wordt ook wel iTunes-account genoemd. Wil je betaalde apps kopen, dan zul je een betaalmethode aan je account moeten koppelen. Beginners kunnen het makkelijkst een iTunes-cadeaubon halen bij winkels als Albert Heijn of Dixons. Je kunt ook een iTunes-account maken zonder creditcard.

Het installeren van apps kan op twee manieren:

  • Optie 1: Installeer iTunes, het desktopprogramma van Apple. Deze is verkrijgbaar voor Windows en Mac. Ga naar het onderdeel App Store om door het aanbod te bladeren. Apps die je hier downloadt, verschijnen vanzelf als je de iPad aansluit op je computer.
  • Optie 2: Ga naar de applicatie App Store op je iPad, herkenbaar aan het blauwe icoontje. Hier kun je ook door het aanbod bladeren.

Klaar om nieuwe apps te ontdekken?

WunderlistWunderlist (gratis) – Als je een iPad hebt kun je altijd en overal notities maken van dingen die je nog moet doen. Zodat je niet verdrinkt in de klusjes en ideeën die dagelijks opstapelen. Een erg fijne app om dit mee te doen is Wunderlist, waarmee je gratis lijstjes kunt bijhouden. Door op een onderwerp in je lijst te tappen wordt een item automatisch afgevinkt. Alles komt terecht in een online opslagruimte, waardoor je altijd toegang hebt tot je lijstjes. Wil je meer functies, dan is Things (€7,99) ook zijn prijskaartje waard.

Meer over Wunderlist.

GoodReaderGoodReader (€3,99) – Een tablet kan door zijn formaat eigenlijk niet zonder een degelijke pdf-lezer. GoodReader is sinds de lancering uitgegroeid tot een van de meest uitgebreide applicaties die je hiervoor zult vinden. Zoals verwacht kun je hier pdf’s en ook sommige andere bestandsformaten in openen, maar de manier waarop je ze in de app kunt laden is ontzettend handig. Je koppelt er namelijk je Dropbox, Google Docs en ftp-accounts aanvast, waarna je vanaf hier je bestanden naar de iPad kunt downloaden.

Meer over GoodReader.

facebook icoonFacebook (gratis) – Na lang wachten was hij er eindelijk: de officiële Facebook-app voor de iPad. Deze app geeft je toegang tot foto’s in hoge resolutie, je kunt onderweg Facebook-games spelen en vanuit de nieuwsfeed meteen een berichtje sturen. De app is universeel, wat inhoudt dat hij zowel voor de iPhone als de iPad geoptimaliseerd is. De iPhone-versie loopt wel iets voorop, onder andere met de mobiele tijdlijn, die binnenkort ook op de iPad zal worden toegevoegd. Voordat de app verscheen werd veel gebruik gemaakt van Friendly Plus (€0,79), gemaakt door een externe partij.

Meer over Facebook.

Uitzending GemistUitzending Gemist (gratis) – Van alle apps die je helpen om van je iPad een televisie-vervanger te maken, is Uitzending Gemist de meest brede en daardoor ook meest aantrekkelijke. Hierin kijk je programma’s van de publieke omroep terug, net als op de gelijknamige website. Heb je een 3G iPad-model, dan ziet de app wanneer je jouw thuisnetwerk verlaat past hij de beeldkwaliteit aan voor het mobiele netwerk. Daardoor hoef je nooit lang op bufferende video’s te wachten. Heb je een Apple TV 2G in huis, dan kun je via AirPlay programma’s daar naartoe sturen. Abonnees van Ziggo kunnen ook eens kijken naar de Ziggo-app (gratis) waarmee je live-tv kunt kijken.

Meer over Uitzending Gemist.

ZiteZite (gratis) – Je hebt vast wel eens van Flipboard gehoord, de magazine-app die de hele mediawereld op z’n kop heeft gezet. Maar vraag een aantal iPad-bezitters welke app ze nou écht gebruiken en je zult vaak de naam Zite horen. Het is uitgegroeid tot misschien wel het grootste magazine op de iPad en je stelt het helemaal zelf samen. Je koppelt Zite aan je sociale media-accounts zoals Facebook en Twitter, geeft aan wat je interesses zijn en Zite genereert uit diverse bronnen een persoonlijke krant. Alle artikelen zijn grotendeels te lezen in de app, waarna je naar originele bron wordt gelinkt om verder te lezen. Zite is sinds kort eigendom van CNN.

Meer over Zite.

BoxeeBoxee (gratis) – Het kijken van video’s op de iPad is sinds de komst van apps zoals Boxee een stuk makkelijker geworden. Voorheen moesten we bestanden met de hand converteren naar het juiste mp4-formaat, zodat de iPad ze kon afspelen. Boxee doet dit automatisch op je pc of Mac terwijl je de video bekijkt. Je installeert een stukje software op je computer, waardoor de iPad toegang heeft tot alle videobestanden. Daarnaast laat Boxee je ook nog eens eerder gevonden video’s opslaan. Wil je een Matroska-video met ondertiteling bekijken, dan is concurrerende app Air Video misschien een betere keuze: Boxee speelt deze namelijk standaard zónder ondertiteling af.

Meer over Boxee.

NRC in BeeldNRC in Beeld (gratis) – Bezoekers van de NRC-website zijn al langer bekend met de In Beeld-categorie. Iedere dag selecteert de krant foto’s die bij het belangrijkste nieuws passen. In de app NRC in Beeld kun je deze zelfde foto’s schermvullend bekijken, iets waar het scherm van de iPad zich perfect voor leent. Door op het scherm te drukken verschijnt er een knoppenbalk, die je weer toegang geeft tot extra informatie en andere fotoreportages om te bezichtigen. Niet tevreden met de selectie van NRC in Beeld? NU HD (gratis) bundelt ook flink wat nieuwsfoto’s voor je.

Meer over NRC.

ibooks icooniBooks (gratis) – De officiële boekenapp van Apple had bij de start nog niet zoveel te bieden. Inmiddels is het aanbod Nederlandstalige boeken in iBooks flink uitgebreid. Nederlandse uitgevers en het Centraal Boekhuis zijn druk bezig om nog meer titels toe te voegen aan de iBookstore. Mocht je toch niet kunnen vinden wat je zoekt, dan biedt Bol.com de iPad-applicatie Boekenbol (gratis) aan, met een iets ander aanbod. Hou je van Engelstalige boeken, dan is de Kindle-app (gratis) van Amazon een aanrader, want daarin vind je bijna alle Engelstalige bestsellers voor erg strakke prijzen. Een boek kost vaak $8,99 of $9,99 dus slechts een paar euro’s.

Meer over iBooks.

ReederReeder (€3,99) – Mocht je al een Google-account gevuld met interessante nieuwsbronnen hebben, dan is Reeder makkelijk in gebruik te nemen. Je hoeft namelijk alleen maar in te loggen met jouw Google-account om de bronnen binnen te halen op de iPad. Vervolgens krijg je een chronologisch overzicht van het laatste nieuws, waar je tot in detail doorheen kunt bladeren door te tappen en te pinchen. Een flink aantal functies, zoals de mogelijkheid om artikelen binnen de app volledig te laden, zorgen ervoor dat Reeder een van de meest uigebreide rss-lezers is. Met een druk op de knop stuur je artikelen naar Twitter en Facebook.

Meer over Reeder.

CalveticaFast Calendar & Tasks (Calvetica) (€2,39) – Apple’s eigen Agenda-app steekt prima in elkaar, maar wij zijn dik tevreden met de extra functionaliteiten die Calvetica biedt. De app is geïnspireerd door het lettertype Helvetica, die bekend staat om het overzichtelijke ontwerp en goed afsteekt tegen witte achtergronden. Deze design-inspiratie is terug te vinden in de app. Handig is dat de app je agenda-items op een enkel scherm laat maken, waar een dubbel toetsenbord je tegelijkertijd de naam en de datum in laat voeren. Gebruik je liever de oudere, minimalistisch vormgegeven variant van deze app? Dan is er altijd nog Calvetica Classic (€0,79).

Meer over Calvetica.

CelsiusCelsius (€0,79) – Er is in de App Store genoeg keuze wat betreft weerapplicaties, maar wat ons betreft steekt Celsius er met kop en schouders bovenuit. Je vindt in de app de gewoonlijke informatie: temperatuur, kans op regen, luchtvochtigheid, windrichting, etc. Daarnaast bevat hij een simpele functie die echt verreweg het handigst is: de app laat je via een badge op je homescreen weten wat de buitentemperatuur is. Deze update ieder uur weer, wat betekent dat je de app niet eens hoeft op te starten om te zien of je een jas aan moet trekken.

Meer over Celsius.

EvernoteEvernote (gratis) – Je kunt met Apple’s eigen app prima notities maken, maar Evernote is dankzij zijn extra functionaleiten toch wat praktischer. Voorop staat de mogelijkheid om al je notities in de cloud te zetten. Hierdoor kun je ze ook gewoon bewerken op een ander apparaat waar de Evernote-app op staat, zoals een iPhone, pc of Mac. Je voegt aan een notities gemakkelijk een afbeelding toe, of een tag als je hem later weer terug wilt vinden.

Meer over Evernote.

DropboxDropbox (gratis) – Een van de grotere nadelen van de iPad is hoe lastig het kan zijn om er bestanden op te zetten. De enige methode die Apple goedkeurt is via Bestandsdeling in iTunes, maar dan kun je slechts een aantal bestanden naar selecte applicaties toesturen. Een heel gedoe. De Dropbox-app geeft je toegang tot je online opslagruimte. Installeer je de software op je pc of Mac, dan kun je deze zelfde map bekijken en bewerken op beide apparaten.

Meer over Dropbox.

TwitterTwitter – De Twitter-app voor de iPhone lijkt qua ontwerp erg veel op zijn concurrentie, met een enkele tijdlijn in beeld en knoppen onderaan om naar andere pagina’s te wisselen. De iPad-app van Twitter pakt het daarentegen totaal anders aan met zijn uitschuifbare panelen. Wanneer je iets in de tijdlijn aantapt, schuift er een paneel vanaf de rechterkant op je scherm naar binnen. Deze kun je buiten het scherm zetten om later te bekijken, of uitvergroten zodat hij je volledige beeld opvult. Het kan soms wat chaotisch zijn, al die informatie verspreid over je scherm, maar je hebt wel alles in beeld.

Meer over Twitter.

Met 500.000 applicaties in de App Store is de kans groot dat jouw favoriete app er niet tussen staat. Ken jij nog apps die absoluut een aanrader zijn voor beginnende iPad-bezitters? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel. Let op dat we sommige apps zoals NU.nl, Flipboard en Air Video al in de tekst hebben genoemd, bij de bespreking van andere apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 december 2011, 16:53
Categorie Uncategorized
Onderwerpen amazon, celsius, dropbox, evernote, facebook, goodreader, ibooks, itunes, muziek, nrc reader, reeder, twitter, uitzending gemist, wunderlist, zite

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.