Google: ‘Chrome voor iOS gebruikt ook Apple’s UIWebView’

Google's iOS-browser Chrome maakt ook gebruik van UIWebView om site's te renderen en Javascript te laden. Hierdoor is hij langzamer dan Apple's eigen Safari-browser, omdat deze ook Nitro mag gebruiken.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Google ChromeGoogle Chrome voor iOS verscheen gisteren in de App Store, maar we wisten toen nog niet zeker of de snelheid van de browser zou worden ingetoomd door het gebruik van Apple’s verplichte browser-venster UIWebView. Inmiddels heeft Google laten weten dat dit inderdaad het geval is: om aan verplichtingen te voldoen gebruikt de browser Apple’s vaste browser-engine. Omdat deze geen gebruik kan maken van Safari’s snellere Javascript-engine Nitro, zullen pagina’s in Chrome gemiddeld minder snel laden dan in Safari.


Alle iOS-browsers van externe ontwikkelaars moeten gebruikmaken van UIWebView. Google staat hier dus niet alleen in: ook browsers zoals Dolphin bevatten de engine. Google liet het volgende weten aan AllThingsD:

De browser gebruikt UIWebView van iOS om te renderen en als Javascript-engine. Chrome voor iOS gebruikt dus niet de Chrome v8 JS-engine.

Webpagina’s zullen hierdoor gemiddeld langzamer laden in Chrome dan in Safari. Internetsnelheid is natuurlijk niet het enige dat een browser biedt: zo heeft Chrome voor iOS ook synchronisatiemogelijkheden met de gelijknamige browser voor Windows en Mac, zodat bijvoorbeeld je browsergeschiedenis en bladwijzers op beide apparaten te benaderen zijn.

Buzzfeed vergeleek Chrome en Safari voor iOS in een benchmark, waaruit bleek dat pagina’s in Chrome inderdaad een stuk langzamer laden. Safari zou volgens de tests ongeveer vier keer zo snel zijn. Bij de test werd puur gekeken naar het laden van Javascript. In de praktijk zal het verschil daarom minder groot zijn: er komt immers meer kijken bij het laden van een webpagina.

Downloaden: Google Chrome (gratis)

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.