Gramory: bekijk Instagram op een snellere manier

Gramory is een snelle en veelzijdige manier om nieuwe foto's van Instagram mee te bekijken. De iPhone-app gedraagt zich als een RSS-reader en laat je foto's opslaan en openen in applicaties als Dropbox en Evernote.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Gramory Instagram bekijken en foto's opslaan iPhone iPod touchHet principe van een RSS-lezer combineren met de enorm populaire foto-app Instagram: waarom ook niet? Gramory is een fonkelnieuwe iPhone-app die precies dat doet. Het laadt razendsnel de laatste foto’s bij allerlei momenteel populaire hashtags, zoals op het moment van schrijven bijvoorbeeld de Instagramwalk die dit weekeinde in Nijmegen plaatsvond. Je kan foto’s liken en voorzien van een reactie, maar je kan ze ook kopiëren, opslaan en direct openen in apps als Dropbox, Evernote, Camera+ en Halftone.


De optie om foto’s van anderen meteen te exporteren naar andere apps en op te slaan op je eigen iPhone, zijn functies die Instagram zelf niet biedt. Als je een foto hebt geselecteerd, krijg je in eerste instantie de pagina met de foto, gebruiker, het aantal likes en de reacties te zien. Houd de foto even ingedrukt en je ziet een pop-up balk met de optie hem te kopiëren en een pijltje. Als je die indrukt, komen de andere bijzondere Gramory-opties in beeld. Met name de mogelijkheid om foto’s op te slaan, zal veel Instagram-fanatiekelingen aanspreken. Je kan foto’s verder alleen openen in applicaties die het ondersteunen, zoals bovengenoemde. Met een dubbele tik op de foto op de fotopagina, zie je de plaat in volledig scherm op een zwarte achtergrond.

De unieke mogelijkheden zorgen eigenlijk al voor het bestaansrecht van Gramory, maar er is nog een voordeel van deze app gebruiken om de Instagram-foto’s mee te bekijken: hij is erg snel. In de balk links in beeld tref je allerlei categorieën van populaire foto’s en populaire hashtags. Zodra je er op een drukt, schuift de balk uit beeld en wordt er razendsnel een pagina met thumbnails van de foto’s geladen. Door de pagina naar onder te trekken, ververs je de resultaten, door naar onderen te scrollen en dan naar boven te trekken, laad je er meer foto’s bij. Die komen niet meteen in beeld, maar verschijnen zodra ze allemaal in één keer zijn geladen.

Onbesproken zijn nog een handvol vernuftigheden die bijna verstopt voelen in de interface van de app. De meest opvallende is dat je andere foto’s van dezelfde fotograaf kan laden als je een foto in volledig scherm bekijkt. Je ‘flipt’ de foto dan naar de volgende plaat. Ook op een fotopagina kan je makkelijk het andere werk van een fotograaf zien, door de knop rechtsboven te drukken. De resultaten worden dan snel in een aparte, uitgeschoven balk rechts in beeld geladen.

Er is één functie die we graag in Gramory geïntroduceerd zouden zien. Dat is dat je eigen favoriete hashtags aan de linkerkant aan de trending topics kan toevoegen, zodat je ze altijd snel kan benaderen. Je kan nu wel zoeken naar foto’s, maar de zoekopdrachten kan je niet opslaan. De eerste versie van de applicatie is echter al zo uitgebreid en doordacht, dat het waarschijnlijk slechts een kwestie van een update is voordat de functie er in zit.

Downloaden: Gramory (gratis)

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.