‘iTunes Store kost Apple 1,3 miljard dollar per jaar’

Volgens onderzoeksbureau Asymco kost iTunes Apple 1,4 miljard dollar per jaar om in de lucht te houden. Alle winst gaat op aan hosting, uitbreiding van de opslagruimte en support. Ze baseerden zich op cijfers van Apple zelf.

itunes logoAnalysebureau Asymco heeft interessante informatie naar buiten gebracht over de kosten van iTunes. Volgens dit bureau kost het Apple jaarlijks meer dan 1,3 miljard dollar om de iTunes Store draaiend te houden. Ze berekenden dit op basis van bekende cijfers, zoals het aantal muzieknummers, films, tv-shows en apps die worden gedownload. Ook namen ze het aantal iTunes-accounts mee in de berekening en de hoeveelheid geld die Apple aan ontwikkelaars heeft uitgekeerd. Vervolgens werd dit verrekend met de gemiddelde prijs van een muzieknummer en app, om daaruit een maandelijkse content marge te berekenen.


Asymco denkt dat de kosten voor iTunes op $113 miljoen per maand liggen. Zo kom je uit op meer dan 1,3 miljard dollar per jaar.

Tijdens de laatste keynote gaf Apple alle kerncijfers om de berekening te maken:

  • 15 miljard iTunes muziekdownloads
  • 130 miljoen boekdownloads
  • 14 miljard appdownloads
  • $2,5 miljard uitgekeerd aan ontwikkelaars
  • 225 miljoen accounts
  • 425.000 iOS-apps
  • 90.000 iPad-apps
  • 100.000 game- en entertainmenttitels
  • 50 miljoen Game Center-accounts

Asymco heeft in de berekeningen meegenomen, dat de iTunes Store break even draait voor Apple. De eventuele winst die er eventueel nog overblijft, wordt meteen weer besteed aan onderhoud en uitbreiding. Het grootste deel van het geld gaat op aan het hosten van de winkel, inclusief dataverkeer en afrekenen. Een kleiner deel wordt betaald aan support en zogenaamde curation, het maken van lijstjes met aanbevolen nummers, nieuwkomers en favorieten van het Apple-personeel. Wat overblijft gaat op aan het uitbreiden van de opslagcapaciteit en andere diensten.

Asymco volgt daarmee een uitspraak van Apple zelf: ze verkopen miljarden muzieknummers en apps, maar er wordt weinig winst gemaakt. CFO Peter Oppenheimer zei tijdens een vragensessie:

Regarding the App Store and the iTunes stores, we are running those a bit over break even and that hasn’t changed.

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.