Apple en Nokia schikken patentenruzie met licentieovereenkomst

Apple en Nokia hebben een schikking getroffen in de patentzaak die ze tegen elkaar hadden aangespannen.

nokia n81Nokia heeft vanochtend in een persbericht bekendgemaakt, dat ze een overeenkomst met Apple hebben gesloten. Het gaat daarbij om den settlement in de patentkwestie tussen beide bedrijven. Apple moet een eenmalig bedrag en daarna periodieke royalties betalen.

Welke details er zijn afgesproken, blijft vertrouwelijk. Apple had in maart al een ronde gewonnen in het patentgevecht met Nokia, toen de International Trade Commission het standpunt innam dat Apple geen inbreuk maakte op vijf patenten van Nokia. Ondertussen liep er ook nog een rechtszaak van Apple tegen Nokia, waarin later deze maand een uitspraak werd verwacht. Maar die hoeft er niet meer te komen: de strijdbijl waar sinds 2009 mee wordt gezwaaid, lijkt voorlopig begraven.

De patenten hadden betrekking op GSM en draadloze LAN-technologie, waarbij ook werd geclaimd dat er technologie was gestolen. Nokia klaagde Apple aan over 3G-patenten, terwijl Apple Nokia aanklaagde wegens het stelen van oorspronkelike Apple-technologie. Nokia startte daarna nog meer aanklachten in een aparte rechtszaak, die in Duitsland werd begonnen. In totaal speelden er 37 patentzaken tussen beide bedrijven. Apple probeerde zelfs om de import van Nokia-toestellen in de VS te blokkeren.

Alle zaken zijn nu in één keer opgelost. Toch zou de nu gekozen oplossing gunstig kunnen uitpakken voor Apple. Nokia kan nu ook de makers van Android-telefoons aanpakken, die daarbij waarschijnlijk meer geld kwijt zijn dan Apple. Apple’s concurrentiepositie verbetert daardoor alleen maar. Er loopt nu nog wel een zaak over het gebruik van het handelsmerk App Store in Europa.

Nokia kan het geld ondertussen goed gebruiken, want het gaat niet zo best met de Finse telefoonmaker. Onderzoeksbureau Nomura denkt zelfs dat Apple Nokia in het volgende kwartaal gaat inhalen. Het Finse bedrijf komt dan op de nummer 3 in de ranglijst van grootste smartphonefabrikanten. Samsung is dit kwartaal al uitgegroeid tot de grootste smartphonefabrikant. Nokia zal bovendien nog moeite moeten doen om niet te tuimelen naar de vierde plaats, als ze ook nog worden ingehaald door HTC. Nomura denkt dat HTC en Nokia in 2012 op ongeveer hetzelfde niveau zullen liggen. Een analist voorspelde in het verleden al eens dat Apple Nokia in 2011 al zou inhalen als smartphonefabrikant. Die voorspelling blijkt nu aardig uit te komen.

Apple heeft niets te klagen: Apple is meer waard dan Microsoft, HP en Dell samen. Met een waarde van 301 miljard dollar komt alleen Microsoft ($200 miljard) in de buurt. Hewlett-Packard ($72,8 miljard) en Dell ($29,3 miljard) zijn een stuk minder waard.

Meer info: aankondiging Nokia

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2011, 12:19
Categorie Apple
Onderwerpen apple, nokia, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.