iCulture vergelijker

Over iCulture

iCulture is ontstaan uit de samenvoeging van de websites iPhoneclub.nl en iPadclub.nl. De website is in december 2006 opgericht door Jean-Paul Horn en Gonny van der Zwaag, uit enthousiasme voor de iPhone. Op dat moment was Apple’s smartphone nog niet officieel aangekondigd. We waren de eerste Nederlandse website die uitlegde hoe je iPhones uit de VS kon importeren en in gebruik nemen. We groeiden daardoor snel, zeker vanaf het moment dat de iPhone officieel in Nederland verkrijgbaar was. We zijn inmiddels een goedlopende website met 4 fulltime medewerkers, een avondredacteur en een aantal freelancers. Naast het schrijven van dagelijks nieuws en appbesprekingen besteden we op iCulture veel aandacht aan tips en uitleg om meer uit je iPhone, iPad of of ander iDevice te halen.

Aandachtsgebieden

We schrijven op iCulture over de volgende onderwerpen:

  • Nieuws rondom iPhone, iPod touch, iPad, Apple Watch en Apple TV en andere Apple-producten (met voorkeur voor apparaten die op iOS draaien).
  • iOS-appbesprekingen van apps die voor onze Nederlandse en Belgische lezers relevant zijn. We maken een selectie van de beste apps die dagelijks verschijnen. Vrijwel alle apps die we bespreken hebben we zelf uitvoerig getest.
  • iOS-tips: adviezen om meer uit je iPhone, iPad, Mac, Apple TV of Apple Watch te halen. Met meer dan 365 tips is er elke dag een andere Tip van de Dag.
  • iOS-apps voor kinderen: in de wekelijkse rubriek iKids zetten we de leukste apps voor kids in het zonnetje.
  • De impact van Apple en iOS op bedrijfstakken, beroepen en bevolkingsgroepen.
  • Inzicht: we leggen uit wat nieuwe ontwikkelingen betekenen voor gewone gebruiker.
  • Overzicht: we zorgen dat niemand belangrijk nieuws hoeft te missen, dankzij de dagelijkse rubriek iCulture Vandaag en de wekelijkse rubriek App Gemist.

Redactie

iCulture is opgericht door Gonny van der Zwaag en Jean-Paul Horn, aanvankelijk naast onze werkzaamheden als freelancejournalisten. Sinds 2008 werken we fulltime voor iCulture. Door de iPhone 3GS verdubbelden onze bezoekersaantallen, waardoor we in 2011 onze eerste medewerker in dienst hebben genomen: Bart Breij, appredacteur. Later datzelfde jaar kwam nieuwsredacteur Bas Vroegop erbij. In 2013 en 2014 was Michel een tijd actief als fulltime redacteur. In 2014 hielp Emiel de Jager ons als marketingmanager bij de introductie van de volledig vernieuwde website iCulture.nl.

Tone of voice

We doen op iCulture niet aan opgeklopte sensatiezucht. In onze artikelen proberen we zoveel mogelijk relevante informatie te leveren over zaken die er voor onze Nederlandse en Belgische bezoekers van belang zijn. Ben je het niet eens met een artikel, dan kun je dat (liefst onderbouwd met argumenten) altijd via het reactiesysteem kwijt. Heb je algemene opmerkingen over iCulture of ben je van mening dat iets beter kan? Meld het op ons speciale forum of spreek af voor een kop koffie. Het lukt niet om met iedereen af te spreken, maar voor bruikbare suggesties staan we altijd open.

Onafhankelijkheid

iCulture staat met beide benen op de grond en probeert op een zo eerlijk en genuanceerd mogelijke wijze verslag te doen van ontwikkelingen rondom Apple. Dat betekent dat je bij iCulture zowel goed als slecht nieuws over Apple zult tegenkomen. Er is één uitzondering: Apple heeft in januari 2014 benadrukt dat we conform de voorwaarden van hun affiliateprogramma’s geen jailbreaknieuws meer kunnen bespreken. Vanwege financiële afhankelijkheid van deze affiliateprogramma’s hebben we daar (uiteraard onder protest) gehoor aan gegeven, om het voortbestaan van onze website niet in gevaar te brengen. In een aparte blogposting hebben we verder uitgelegd waarom we deze keuze hebben gemaakt. In januari 2013 hadden we op eigen initiatief al besloten om de hoeveelheid jailbreaknieuws te beperken. Die beslissing destijds is geheel zelfstandig en niet op verzoek van Apple totstandgekomen.

iCulture opereert onafhankelijk van Apple, maar het is belangrijk om de nuance daarin te benadrukken. Het kan alleen goed gaan met iCulture als Apple mooie producten blijft uitbrengen en in die zin zijn we ook redactioneel afhankelijk van Apple. Dit is onlosmakelijk verbonden met onze keuze om te schrijven over de producten van één bedrijf. Maar het betekent niet dat op iCulture één grote goednieuwsshow is: we schrijven regelmatig kritisch over Apple en besteden uitgebreid aandacht aan werkomstandigheden, beveiligingsproblemen, risico’s en misstappen van Apple.

Affiliatebeleid

In artikelen zoals iCulture Deals kunnen verwijzingen naar diverse winkels voorkomen. Als je via deze links bestelt steun je daarmee iCulture via een of meer affiliateprogrammas. Omdat we gebruik maken van meerdere affiliatenetwerken, zijn we niet afhankelijk van één partij. We worden niet gesponsord door de genoemde bedrijven. Bij het selecteren van de aanbiedingen voor iCulture Deals maakt de redactie een selectie van apps, accessoires en telecomdeals die interessant en relevant lijken voor lezers, zonder inmenging van de betrokken partijen.

In artikelen over providers kunnen automatisch gegenereerde affiliatelinks voorkomen. Als je via deze links een toestel aanschaft of abonnement afsluit, ontvangt iCulture daarvoor een vergoeding. iCulture besteedt aandacht aan ontwikkelingen bij alle Nederlandse en Belgische providers. Leidend daarbij is de nieuwswaarde voor onze lezers. Een eventuele vergoeding is niet van invloed op de keuze om al dan niet over een bepaalde provider te schrijven.

Verwijzingen naar apps in de App Store lopen via Apple’s iTunes affiliateprogramma. iCulture ontvangt een percentage voor elke app-verkoop. Dit bepaalt geenszins ons oordeel over de app, noch is deze vergoeding een reden om wel of niet aandacht aan een app te besteden.

Verwijzingen naar Apple’s eigen online store (store.apple.com/nl) lopen via het Apple Store-affiliateprogramma. Voor deze verwijzingen kan iCulture ook een percentage ontvangen. Deze percentages zijn afhankelijk van de productgroep en worden bepaald door Apple. Bij nieuwe productintroducties (zoals een nieuwe iPhone) geldt vanuit het Apple-affiliateprogramma een zogenaamde afkoelingsperiode (vaak 1-2 maanden). In die periode ontvangen affiliatepartners zoals iCulture geen vergoeding.

Advertentiebeleid

Om belangenverstrengeling met adverteerders te voorkomen hebben wij onze advertentievoorziening uitbesteed aan bureau AdFactor. Al onze redacteuren en freelancemedewerkers krijgen een vergoeding voor hun werkzaamheden. Om de salarissen, kantoorkosten e.d. te kunnen betalen hebben we meerdere inkomstenbronnen, waaronder reclamebanners en advertorials die door AdFactor worden verzorgd. Gesponsorde artikelen zijn altijd als zodanig herkenbaar aan de aanduiding ‘advertorial’ of ‘ADV’ en worden altijd geplaatst in de categorie Promo.

Elk bedrijf dat aansluit op onze doelgroep heeft de mogelijkheid om promotioneel met iCulture samen te werken. Een voorbeeld hiervan is de App Top 5 in onze iCulture-app die een halfjaar werd gesponsord door Vodafone. Sponsoring van artikelen, rubrieken of onderdelen van website of app heeft geen invloed op redactionele keuzes. Als bepaalde content is gesponsord, dan wordt dat expliciet aangegeven.

Partnershops

iCulture werkt samen met twee partnerbedrijven: Coolblue uit Rotterdam (http://shop.iculture.nl) en Smartphonerepairs uit Breda (repair.iculture.nl). We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat het betrouwbare partijen zijn, die goede kwaliteit leveren. De afhandeling van bestellingen en reparaties wordt volledig uitgevoerd door respectievelijk Coolblue en Smartphonerepair. Wij hebben geen toegang tot de klantgegevens van deze bedrijven en kunnen dus ook niet de status van een bestelling of reparatie voor je opzoeken. De samenwerking met partnerbedrijven is één van de vele inkomstenbronnen van iCulture. Heb je een klacht over één van beide bedrijven? Dan kun je dat het beste rechtstreeks via Coolblue of Smartphonerepair proberen op te lossen. Maar uiteraard horen we graag als je niet helemaal tevreden bent, want wij bevelen natuurlijk het liefste bedrijven aan waar klanten 100% tevreden over zijn.

Mediacontacten

Voor contactpersonen: zie de pagina persinformatie.

iCulture.nl is een initiatief van:
iCulture B.V.
KvK-nummer: 54101506
BTW-nummer: NL823868394B01

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!