EU dreigt met verkoopverbod als iPhone toch gevaarlijk is

· Gonny van der Zwaag

iphone boomDe Europese Unie is van plan een verkoopverbod in te stellen, als blijkt dat iPhones toch gevoelig blijken voor ontploffing. EU-commissaris voor consumentenbescherming Meglana Kuneva heeft gisteren een waarschuwing uitgestuurd dat de iPhone tijdelijk uit de winkelrekken verdwijnt als de reeks incidenten te wijten is aan een hardwareprobleem. De commissaris wacht nu eerst de bevindingen van onafhankelijke labs af, terwijl Apple ondertussen volhoudt dat het freak exceptions zijn en dat het iets te maken heeft met externe druk op het scherm. De gebruikers beweren intussen dat ze de iPhone gewoon in een handtas of op een autostoel hadden gelegd. Er is ook al de suggestie gewekt dat oververhitte Lithium-ion-batterijen of de hoesjes die veel slachtoffers gebruikten, er iets mee te maken hadden. Omdat de problemen zich vooral in EU-landen voordoen heeft Kuneva zich vol overgave op het probleem gestort.

Het lot van de iPhone ligt nu feitelijk in handen van één Europese lidstaat:

We need to have 100 percent certainty from one member state that these goods are dangerous. If I receive from the French authorities information that they are dangerous, I will act in the interests of the consumer. I will ask my network for a recall of the product as we did with the Italian (Senseo) coffee machines. There, it was proven that they burned the hands of consumers.

Als één van de landen waarin zich incidenten hebben voorgedaan (waaronder Engeland, Duitsland, Frankrijk, maar ook Nederland en België) van mening is dat de iPhone inderdaad gevaarlijk is, zal de EU de verkoop van de iPhone in alle lidstaten gaan verbieden. Voor een nieuwe iPhone zul je dan voortaan weer naar de VS moeten gaan. Apple zelf kan op dit moment weinig meer doen dan afwachten en benadrukken dat er niets aan de hand is. Zou Apple toegeven dat er sprake is van een hardwaredefect, dan lopen ze grote kans om de verkoop te moeten stoppen en producten terug te halen.

Eerder vandaag kon je al lezen dat de EU ook eisen wil gaan stellen aan het geluidsvolume van mobiele telefoons.

Meer info: The Apple Blog
Tipgever: Arnold

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.