Europese Commissie stelt eisen aan volume mobiele telefoons

De Europese Commissie heeft vandaag besloten dat er een standaard moet komen voor het geluidsniveau dat mp3-spelers en mobiele telefoons kunnen produceren.

headphonesDe Europese Commissie heeft vandaag besloten dat er een standaard moet komen voor het geluidsniveau dat mp3-spelers en mobiele telefoons kunnen produceren. Er moet in ieder geval een vaste bovenlimiet aan het volume komen. De Europese Commissie neemt deze stap op basis van wetenschappelijke onderzoeken, die aangetoond hebben dat langdure blootstelling aan muziek op een hoog volume leidt tot gehoorbeschadiging.

Fabrikanten moeten nu hun apparatuur zo aanpassen dat een nader te bepalen veilige volumegrens niet zomaar overschreden kan worden. Wel houdt de Europese Commissie de mogelijkheid open dat gebruikers zelf deze grens kunnen negeren, zij het vergezeld van een duidelijke waarschuwing van de mogelijke gevolgen.

De Europese Commissie baseert zich vooral uit een onderzoek uit 1998 van de EU Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR). Daarin staat dat het op hoog volume luisteren naar muziek op een muziekspeler als de iPod tot permanente gehoorschade kan leiden. In het onderzoek gaat de commissie ervanuit dat 5 tot 10 procent van de mensen die regelmatig met een mobiele speler naar muziek luistert (ongeveer 10 miljoen mensen in Europa) meer dan één uur per dag zijn muziekspeler te hard heeft staan. Schade treedt ongeveer op bij 40 uur per week op 80 decibel of 5 uur per week op 89 decibel.

De technische aanpassingen die fabrikanten aan hun muziekspelers of mobiele telefoons zouden moeten uitvoeren zijn overigens klein. De meeste muziekspelers in Amerika zijn sowieso al voorzien van een volumebegrenzer. De kans is dus groot dat we binnenkort muziekspelers en mobiele telefoons krijgen die tot 10 gaan, en niet meer tot 11…

Bron: ModMyI

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 september 2009, 8:38
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.