Huidmonitor iPhone-app laat zien welke moedervlekken gevaarlijk zijn

·

Huidmonitor iPhone iPod touch huidkanker checkHet is in een dag tijd al de meest gedownloadde gratis app op de iPhone in Nederland: Huidmonitor. De applicatie laat zien welke moedervlekken – of melanomen – op je lichaam verdacht zijn en je maar beter in de gaten kan houden. Daarmee is het een hulpmiddel om vroegtijdig huidkanker te spotten. Maar is dat wel zo handig? Twitter-dokter en gynaecoloog in het UMC St Radboud Nijmegen, Bertho Nieboer: “De voorbeelden in de app zijn wel wat schaars.

Huidmonitor iPhone app huidkankerDe Huidmonitor-app heeft twee functies waarbij je allereerst een foto moet maken. Met het tabblad Volg kan je de ontwikkelingen van je moedervlekken in de gaten houden. Je wijst ze aan op je lichaam zodat je later kan zien hoe de vlek er op die plek uitzag. Je kan er zelfs maandelijkse herinneringen voor inschakelen. De meer opzienbarende functie heet Check. Je maakt een foto van een moedervlek en vergelijkt die met de verschillende voorbeelden eronder. Als je een overeenkomstige ziet, druk op je Info en zie je of de plek goed- of kwaadaardig is. Een lichte vlek meteen naast een donkere? Dat kan wel eens gevaarlijk worden. Wij vragen van Nieboer wat hij van dit app-initiatief vindt.

Wat vind je van een app als Huidmonitor?
“Het is prima om middels een app extra aandacht te vragen voor een probleem dat naar verwachting in de toekomst grotere proporties gaat aannemen. De dermatologie leent zich vrij goed voor dergelijke initiatieven. Kijk maar naar initiatieven als teledermatologie, waarbij huisartsen een foto maken van een verdachte plek en die mailen naar een dermatoloog, zodat ze snel weten of doorsturen naar het ziekenhuis noodzakelijk is. Zulke initiatieven kunnen de kosten voor de algehele gezondheidszorg drukken.”

Is het een goede zaak dat iedereen met een iPhone zelf op jacht kan gaan naar verdachte moedervlekken?
“Ja, hoewel ik de in de app geleverde voorbeelden wat schaars vind. Niet voor niets kijkt een dermatoloog met een vergrootglas of microscoop naar de afwijkingen. Er wordt op de millimeter gekeken naar dingen als pigmentatie en vaattekening. Dat doet deze app niet. Ook bestaat er zoiets als een niet-gepigmenteerd melanoom (hoewel vrij zeldzaam) en dat zal deze app ook niet herkennen. De app is in de basis prima, maar ook de arts raadplegen is laagdrempelig.”

Huidmonitor plekken bijhoudenWat kunnen de gevolgen zijn van het gebruik van de app?
“Meer alertheid over huidafwijkingen en het besef dat niet alle moedervlekken goedaardig zijn. Wat ik nog mis zijn dingen als zon-adviezen. Bij welk type huid en pigment hoort welk type zonnebrand? Het belangrijkste gevaar ligt mijns inziens in het feit dat mensen onterecht gerustgesteld kunnen worden (“app zegt: geen kanker”) of dat er een vertraging ontstaat in het raadplegen van de arts (“app zegt: foto herhalen over 1 maand en vergelijken”). Terecht wordt in het beginscherm van de app aangegeven dat deze app nooit een bezoek aan de arts kan vervangen.”

Nieboer (op Twitter te vinden als @DokterBertho) is dus niet bang dat mensen aan de hand van de app juist te snel ongerust zullen worden, hoewel ook dat natuurlijk niet uitgesloten is.

Initiatiefnemer stichting Melanoom zet de app bewust niet neer als medisch hulpmiddel of diagnostisch instrument. Dat valt te lezen in de disclaimer die je voor het gebruiken van de app krijgt te lezen. De stichting onderzoekt zelf of gebruikers wat aan de app hebben. Onder het tabblad Informatie kan je een enquête invullen waarin je, anoniem, aangeeft wat je van de toepassing vindt.

Downloaden: Huidmonitor (gratis)

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

16 reacties

 1. door FreBo

  Ik krijg bericht dat de app niet te krijgen is in Nederlandse App Store ??

  Beantwoorden Quote

 2. door Richard

  Wat moet een review van een gynaecoloog over een app waar volgens mij een dermatoloog meer over kan vertellen…

  Beantwoorden Quote

 3. door Aster

  Staat idd precies niet in de app store

  Beantwoorden Quote

 4. @Richard: Zoals je leest, weet Nieboer van actuele ontwikkelingen in de dermatologie en weet hij eveneens mogelijke problemen aan te stippen.

  @FreBo: @Aster: De applicatie staat op nummer één meest gedownloadde apps in de Nederlandse App Store. Je kan de app ook downloaden door de artikellink onderaan te klikken.

  Beantwoorden Quote

 5. door Karel

  Onvindbaar. Alleen verkrijgbaar in Nederland?

  Beantwoorden Quote

 6. door Zomer

  Volgens een onderzoek kan zelfs zonnebrandcreme kanker veroorzaken.

  Beantwoorden Quote

 7. door Aster

  @Bart Breij: niet te vinden in de Belgische app store, daar staat rope’n’fly op 1. Best wel vreemd.

  Beantwoorden Quote

 8. door D. van Zanten

  Prima app om meer aandacht te vragen voor huidkanker!

  Toch hoop ik dat mensen laagdrempelig de huisarts blijven bezoeken. Mensen horen graag dat iets mee valt en zullen met deze insteek hun eigen vlekjes gaan beoordelen. Dat is verradelijk.

  Overigens worden voor huidkanker verdachte plekjes liever niet per foto beoordeeld. Dat doet de huisarts of huidarts liever met de eigen ogen. Teledermatologie leent zich meer voor eczeem, schimmels en wonden.

  Beantwoorden Quote

 9. door Sanne

  Ik kan het ook niet downloaden :-)

  Beantwoorden Quote

 10. door Peter

  Gooi die app eens wereldwijd of komt huidkanker alleen in nederland voor?
  Of geef een link naar de ipa.
  Dit is toch veel te belangrijk om alleen bepekt te verspreiden.

  Beantwoorden Quote

 11. door Tony

  @Bart Breij: Ik lees nergens dat Nieboer weet heeft van actuele ontwikkelingen in de dermatologie. Kan je jezelf citeren.

  Feit blijft natuurlijk dat het een bizar idee is om over een dermatologisch onderwerp een gynaecoloog te vragen. Waarom heb je niet (een eventueel twitterende) dermatoloog gevraagd? Dan zou ik véél meer waarde hechten aan zijn mening. Alsof je een voetballer om z’n mening over schoonspringen vraagt…

  Beantwoorden Quote

 12. door Jasper

  Zolang moedervlekken niet jeuken, pijn doen, bloeden of opeens van vorm veranderen/groter worden hoef je nergens bang voor te zijn.

  Beantwoorden Quote

 13. door Bubbly

  @Aster: Probeer dit eens: klik

  Beantwoorden Quote

 14. door Tommymang

  Origineel geplaatst door Bart Breij
  Je kan de app ook downloaden door de artikellink onderaan te klikken.

  Op de link klikken lukt ook niet …

  Beantwoorden Quote

 15. door Aster

  @Bubbly: uw aanvraag kon niet worden voltooid :/

  Beantwoorden Quote

 16. door Geerten

  Probeer anders Skin Scan, dat is een app die al een jaar bestaat en hetzelfde doet.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.