Grand Theft Auto: Vice City: verbeterde besturing, minder revolutionair (review)

07 december 2012, 21:00 · Bastiaan Vroegop

Vice City iOS

Pakweg een jaar na de iOS-versie van Grand Theft Auto III heeft ontwikkelaar ook Grand Theft Auto: Vice City uitgebracht voor de iPhone, iPad en iPod touch. De GTA-game liet spelers in 2002 de jaren ’80 induiken in een immense stad zonder grote restricties. Dat is echter tien jaar geleden. Wij keken of Vice City na al die tijd nog steeds de moeite waard is en hoe de iOS-versie in elkaar steekt.

Grand Theft Auto: Vice City heeft missies en opdrachten die je kunt vervullen, de game is vooral een open wereld om te verkennen. Zodra je de controle krijgt over het hoofdpersonage kun je (bijna) iedere kant op, om zo de stad te verkennen en ongein te trappen. Zo kun je een gele sportauto stelen, tegen politie-auto’s opbotsen en zien hoe lang het duurt totdat je gepakt wordt. Het verhaal van de game legt je wel kleine beperkingen op: in het begin zijn bijvoorbeeld alle bruggen afgezet in verband met een storm, die pas overgaat zodra je een bepaald punt in de missies bereikt.

Vice City 1

De content die je in Vice City vindt is vrijwel identiek aan de eerste versie op de Playstation 2. Ook de iOS-variant speelt zich af in Vice City, een fictieve stad gebaseerd op Miami in de jaren ’80. Je bent nog steeds Tommy Vercetti, een geharde crimineel die na een mislukte drugsdeal in de problemen komt. Sommige klachten die je wellicht had bij het origineel, blijven daarom in de iOS-versie ook nog bestaan. Zo is Vice City een stuk platter dan andere steden in Grand Theft Auto-spellen, omdat Miami simpelweg minder heuvelachtig is.

Vice City 3Vice City slaagt er echter nog steeds in om op subtiele wijze een setting goed over te brengen. Omdat de game in de jaren ’80 afspeelt lopen veel van je mede-maffiosi rond in pastelkleurige pakken, terwijl je op de autoradio in het spel alleen maar hits uit die periode hoort. Tijdens de opening hoor je zelfs ‘Take These Broken Wings‘ van Mr. Mister op de achtergrond spelen. Het is een welkome afwisseling van andere Grand Theft Auto-spellen, waarin je in moderne varianten op grote steden erop uittrekt.

Visueel is de game er aardig op vooruit gegaan. Personages en omgevingen zijn nog steeds even gedetailleerd, maar de kartelrandjes om objecten lijken nagenoeg verdwenen. Een groot bezwaar waren deze echter niet in het origineel. De game heeft ook een nieuw belichtingssysteem, iets dat je vooral tijdens je nachtelijke avonturen door de stad zult opmerken. De voorlampen van auto’s laten een gedetailleerd lichtspoor achter, terwijl straatlantaarns stukken van de stad belichten.

Vice City 4De port van Vice City is zo regelrecht, dat er naast de nieuwe besturing en betere beelden weinig verandering te bespeuren is. Dit gaat zelfs zo ver, dat je in de game geen gebruik kunt maken van bijvoorbeeld Game Center om je spelvoortgang met vrienden te vergelijken of prestaties bij te houden. De game heeft daardoor enkel zijn eigen spelsystemen en verhaal om je geïnteresseerd te houden. Daarmee wijkt Vice City af van de vele highscore-spelletjes in de App Store, die Game Center juist gebruiken als belangrijk spelelement.

Besturing

Vice City 2Eén van de grootste bezwaren bij Grand Theft Auto III voor iOS was de besturing, waardoor je wel moet afvragen of Vice City anders in elkaar steekt. Beide games verschenen immers origineel voor spelcomputers, waardoor de ontwikkelaar is genoodzaakt om gebruik te maken van virtuele knoppen en joysticks op het scherm. Iets dat niet even precies werkt als echte knoppen: je voelt immers niet waar een knop begint of eindigt. Hoewel Vice City grotendeels gebruikmaakt van dezelfde knoppen die je in Grand Theft Auto III ook op je scherm had, probeert de game je wel het leven zo makkelijk mogelijk te maken: zo kun je nog steeds in detail bepalen waar de knoppen precies op het scherm staan.

Ook zijn er een aantal verbeteringen te bespeuren. In actiescènes is het nu bijvoorbeeld makkelijker om je schoten te lossen door de ‘tap to shoot’-optie aan te zetten. Hierbij schiet je door enkel op een personage te tikken. Schiet je vanuit de eerste persoon, dan wordt er bijna automatisch op personages gericht. Dit is een welkome verbetering vergeleken met de wat onhandige schietbesturing van Grand Theft Auto III, maar heeft ook een keerzijde: je voelt je opeens een stuk minder betrokken bij de gevaarlijke momenten in de game. Daarnaast verlies je al snel de controle in drukke schietfestijnen.

Je kunt nog steeds een auto besturen door je iDevice te tilten. In de eerste instantie fijn als je niet te spreken bent over de virtuele knoppen waarmee je anders rijdt, maar het voelt alsnog een stuk onwenniger aan dan racegames zoals Real Racing 2 en Asphalt 7: Heat die je op dezelfde wijzen laten rondkarren. Op sommige momenten maakten wij bij een kleine tilt een scherpe bocht, terwijl dit een tweede keer veel minder effect leek te hebben. Na een half uur rondrijden konden we de auto op deze wijze besturen zonder tegen lantaarnpalen en gebouwen aan te rijden, maar tilten wist in die tijd niet de precisie van de knoppen te evenaren.

Vice City 5

Conclusie

Grand Theft Auto: Vice City is net als de vorige GTA voor iOS wat onwennig om te spelen door de virtuele knoppen op het scherm. Geheel onspeelbaar is het spel hierdoor echter niet: steek je er tijd en moeite in, dan kun je prima ongein in de stad trappen of het verhaal van Tommy Vercetti volgen. Vice City zit speltechnisch nog steeds strak in elkaar en is voor veel gamers inmiddels een klassieker. Heb je het spel nooit gespeeld, dan zouden wij overwegen om de controls voor lief te nemen. Spelers die de besturing van Grand Theft Auto III prima vonden, zullen waarschijnlijk dik tevreden zijn met deze verbeterde variant.

Dat Vice City inmiddels op je telefoon gespeeld kan worden is bijzonder, maar niet meer zo revolutionair als vorig jaar met Grand Theft Auto III. Daarnaast moet je maar net het soort speler zijn die van dit soort actiespellen houdt: een missie is soms in vijf of tien minuten al voorbij, maar veel van de opdrachten of nevenactiviteiten in het spel lenen zich niet voor een korte sessie in bijvoorbeeld de trein of op het toilet.

Info: Grand Theft Auto: Vice City

Vice City kan worden geïnstalleerd worden op de iPhone 3GS, maar Rockstar Games stelt dat je minstens een iPhone 4 nodig hebt om de game goed te spelen. Bij de iPod touch wordt minstens de iPod vierde generatie aangeraden, terwijl alle iPads worden ondersteund. Wij hebben de game getest op een iPhone 5 en iPad vierde generatie.
door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er ergens een gelekte iPhone te vinden of zijn er geruchten over een nieuwe Apple Store, dan is hij daar als eerste op de redactie bewust van. Loopt de laatste tijd heel Amsterdam door terwijl hij de iOS-locatiegame Ingress speelt.

15 reacties

 • Oscar
  1 year

  In mijn ogen absoluut de acht punten niet waard. Besturing is zoals je al schreef niet goed en ver onder mijn verwachting. Daarbij is het geluid van de game verschrikkelijk. Continue geluiden van piepende banden komen mijn plezier niet ten goede.

  Geen aanrader!

  Antwoord Quote

 • Kaii
  1 year

  Die piepende banden, is inderdaad onwijs irritant, al bij t kleinste bochtje piepe je bande

  Antwoord Quote

 • laurens
  1 year

  ik vind die 8 punten dubbel verdient
  het is gewoon een perfect spel

  Antwoord Quote

 • ganz
  1 year

  Piepende banden viel mij ook op. Maar ik heb bij opties de radiomuziek een stuk harder gezet dan de sfx, dat scheelt al een hoop. Heb vice city gekocht en mc4, heb eigenlijk alleen nog maar vice city gespeeld. Ik vind het zeker een 8 waard. Goede review

  Antwoord Quote

 • Johan
  1 year

  Zéker een 8 waard, blijft een gaaf spel, ook op visueel gebied is het er op vooruit gegaan (al is dit op de ipad 1 bijna niet te zien), het besturen is alleen even wennen, aanrader!

  Antwoord Quote

 • Floris
  1 year

  Ik hoop op een update voor gta 3 met iCloud en iPhone 5 support! Vice city vind ik gewoon een goed speelbare game, vergelijkbaar met de psp versie. De graphics zijn hier wel een stuk mooier.

  Antwoord Quote

 • Martiiiiiin
  1 year

  Vind het zo bizar, kocht GTA III en Vice City samen in een box voor de PS2. Nu zoveel jaar later kan ik beide spellen voor nog geen 10 euro kopen én op mijn telefoon spelen. Hoe klein waren die cd’s dan!? Zo raar hoe snel de tijd en techniek gaat… Maar over het spel zelf, kan deze spellen echt niet zo uitgebreid en lang als toen spelen. Maar dat zal puur sentiment zijn ;)

  Antwoord Quote

 • Dennis
  1 year

  Wel raar dat ik hier lees over de psp versie. Want dat is GTA vice city stories. Dat een aantal jaar voor of een aantal jaar na GTA vice city gespeeld wordt. Voor de rest top spel!

  Antwoord Quote

 • Floris
  1 year

  Psp versie is inderdaad Vice City Stories, maar de map is hetzelfde als in Vice City. Vandaar dus de vergelijking ertussen.

  Antwoord Quote

 • Peter
  1 year

  Ik heb het geduld niet meer voor deze spellen. Voor ik sommige missies eens onder de knie heb. En ik wordt dan extra chagrijnig als de besturing ruk is (en je moet bijv iemand achtervolgen)
  Ik spaar m’n bloeddruk en vermaak me met iets anders. :)

  Antwoord Quote

 • Guillaume
  1 year

  Heel leuk spel, aanrader als je fan bent van de GTA series. Leuk om te spelen in trein bv.

  Antwoord Quote

 • Dennis
  1 year

  Top spel erg vermaakt vroeger op me ps2 hiermee, Heb hem ook gekocht nu op de ipad maar zal hem liever op de pc/ps3/xbox 360 willen spelen met een echte controller in me handen.
  Ik ga hem denk ik ook niet uitspelen wachten tot er een savegame is, Dan deze op me ipad zetten en lekker met vliegtuigje vliegen enzo :D

  Antwoord Quote

 • GTA-fan
  1 year

  Stelletje zeikerds zijn jullie! Inderdaad, besturing is niet optimaal.. maar hehe.. het is op een port! De game is opgepoetst origineel!!! Nostalgie dit! En de review is ook slecht geschreven. Je bent GTA fan of je bent het niet. Als je het niet bent, ga dan ook geen review erover schrijven! En vergelijk het aub niet met racegames! Geen goede vergelijking

  Antwoord Quote

 • Robertoo
  1 year

  Op de iPhone inderdaad wat lastig speelbaar, maar op de iPad is de besturing echt prima! Plus iCloud savegames, wat ik ook erg kan waarderen. De acht punten, en de €4,49, zeker waard.

  Antwoord Quote

 • Jarian
  1 year

  Hebben anderen ook zo veel moeite met het vliegen met helikopters?

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.