DataMan Next: compleet vernieuwde iPhone-app meet dataverbruik

·

dataman next 1De ontwikkelaar achter de populaire apps DataMan en WiFiMan heeft iets nieuws uitgebracht. DataMan Next is een app voor mensen met een datalimiet, die niet teveel willen bijbetalen. In DataMan Next laat de ontwikkelaar het nerdy uiterlijk van andere apps achter zich en kiest voor de nieuwe manier om apps te maken: strak, met veel lege vlakken en grote teksten. Het is een design dat populair werd door apps als Rise, al kunnen we ons ook niet aan de indruk onttrekken dat Microsoft’s Modern-interface wat invloed heeft gehad. Maar voordat we afdwalen: DataMan Next gaat over het meten van je dataverbruik. Je kunt realtime volgen hoeveel data je hebt verbruikt. Kleuren geven in één oogopslag aan of je nog veilig zit.

DataMan Next heeft dezelfde functies als de eerdere DataMan-app, maar dan in een mooiere interface. Je geeft wat informatie over je mobiele abonnement: wanneer gaat de nieuwe cyclus in, hoeveel data mag je verbruiken, hoeveel heb je tot op heden verbruikt? De app meet daarna je verbruik en voorspelt of je het einde van de maandperiode haalt, dankzij een slim algoritme. Zo kun je meteen zien of je rustig aan moet doen, of prima op schema zit.

dataman next 2Eigenlijk hoef je bij DataMan Next niet eens naar de getallen te kijken. Je start de app op, ziet meteen aan de kleur (groen) dat je niet teveel data hebt verbruikt en kunt de app weer afsluiten. Bij een geel of rood scherm is het zaak om wat beter op te letten en bijvoorbeeld tijdelijk niet meer naar streaming audio te luisteren. Per maand kun je in een overzicht zien hoeveel data je hebt verbruikt, zodat je daarop je mobiele abonnement kunt afstemmen. DataMan had vroeger ook een app waarmee je exact het dataverbruik per app kon zien, maar daarvoor kun je tegenwoordig beter Onavo Count gebruiken.

De app kan je waarschuwingen sturen als je een bepaalde grens hebt bereikt. Standaard staat dit ingesteld op 50%, 70%, 90% en 100%. Maar je kunt het eventueel ook anders kiezen. Nieuwe functies? Die zitten er niet echt in. De oude DataMan-app zal op termijn verdwijnen. De DataMan Pro-app voor iPad had al wel een moderner icoontje gekregen, maar heeft nog de oude interface met stoplichtjes.

De ontwikkelaar meldt dat DataMan Next voorlopig voor €0,89 te koop zal zijn. Later gaat de prijs omhoog naar €1,79.

Downloaden: DataMan Next (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

10 reacties

 1. door Dinorex

  Gedownload, nooit zo’n app nodig gehad maar ben benieuwd hoe zoiets werkt.

  Beantwoorden Quote

 2. door Bjorn

  Moet je deze App dagelijks opstarten en op de achtergrond laten meedraaien ?? Valt het stroom verbruik van zo’n app mee ??
  En wat als je, zoals ik, de oude Dataman Pro al hebt. MOet je dan toch deze nog apart kopen ?? Of krijg je hem later als vervanging ??

  Beantwoorden Quote

 3. door Kleine jan

  volgens mij kan deze app niets extras vergeleken met de eerdere versie.
  En is het gewoon een manier om nieuwe inkomsten te halen. Of zie ik dit verkeer?

  Beantwoorden Quote

 4. door beloved

  Datalimieten zijn zoooo 2011 ;)

  Ik vind die metro look die veel apps proberen na te streven overigens echt verschrikkelijk!

  Beantwoorden Quote

 5. Origineel geplaatst door Bjorn
  Moet je deze App dagelijks opstarten en op de achtergrond laten meedraaien ?? Valt het stroom verbruik van zo’n app mee ??
  En wat als je, zoals ik, de oude Dataman Pro al hebt. MOet je dan toch deze nog apart kopen ?? Of krijg je hem later als vervanging ??

  Het werkt op dezelfde manier als DataMan Pro, dus je hoeft niet steeds opnieuw op te starten om te meten. Maar hij moet wel op de achtergrond draaien. Stroomverbruik heb ik nog niet kunnen testen (want de app is er nog maar net), maar zal vergelijkbaar zijn met DataMan Pro. Ik zou deze niet apart aanschaffen als je de Pro-versie al hebt. Er zit immers niks nieuws in qua functionaliteit. Waarschijnlijk gaat de ontwikkelaar later nog een nieuwe versie van DataMan Pro uitbrengen, waar je dan opnieuw voor moet betalen.

  Origineel geplaatst door Kleine jan
  volgens mij kan deze app niets extras vergeleken met de eerdere versie.
  En is het gewoon een manier om nieuwe inkomsten te halen. Of zie ik dit verkeer?

  Quote uit artikel: “DataMan Next heeft dezelfde functies als de eerdere DataMan-app, maar dan in een mooiere interface.” Zelfde functies, nieuwe app. Je betaalt dus €0,89 voor het nieuwe uiterlijk. Vind ik niet een bedrag om wakker van te liggen. En omdat de functionaliteit hetzelfde is, hoef je je ook niet gedwongen voelen om te upgraden.

  Beantwoorden Quote

 6. door Fresh

  De KPN MB Meter doet precies hetzelfde. Hij is accuraat en bovenal gratis. De app werkt ook als je een abonnement bij een andere provider hebt.

  Beantwoorden Quote

 7. door Janiks

  Origineel geplaatst door beloved
  Datalimieten zijn zoooo 2011 Ik vind die metro look die veel apps proberen na te streven overigens echt verschrikkelijk!

  In 2011 kon je nog een abonnement nemen zonder datalimiet, nu in 2013 is dat bij geen enkele provider meer mogelijk, dus praat geen poep!

  Beantwoorden Quote

 8. door ferry

  Waarom betalen als het gratis kan?

  Beantwoorden Quote

 9. door Jeroen

  Zit in de app ook de optie voor een batch op je icon die het % verbruik weer geeft?

  Gebruik nu air meter (reeds al lang niet meer te krijgen) maar die heeft dit wel je hoeft de app niet eens te openen om je verbruik te zie op die manier.

  Erg handig maar heb nog geen Pp kunnen vinden die dit ondersteund en air meter heeft ook zo zijn beperkingen.

  Iemand een idee of deze app dit ondersteund. Kan ik niet echt ergens vinden.

  Beantwoorden Quote

 10. door lndividu

  @Jeroen: Helaas is die optie niet aanwezig.

  Beantwoorden Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.