Interactieve Notificaties in WhatsApp.

Notificaties op iPhone en iPad: zo werkt het

Apps kunnen in iOS meldingen sturen. Deze push notificaties komen binnen op je iPhone, iPad en iPod touch. Maar hoe stel je deze notificaties in en wat zijn de mogelijkheden? In dit tipartikel lees je er alles over.

Apps kunnen op de iPhone en iPad gebruikmaken van push notificaties. Dit houdt in dat je een waarschuwing of melding te zien krijgt, wanneer een apps iets belangrijks te melden heeft. Dit kan bijvoorbeeld een binnenkomend chatbericht zijn of een pas verschenen nieuwtje in een nieuwsapp. Bij interactieve notificaties kun je er meteen op reageren. Doen meldingen het niet? Dan helpen we je in een aparte tip verder op weg.

Push notificaties instellen

Lijst van apps voor Berichtgeving.De instellingen voor push notificaties vind je in Instellingen bij Berichtgeving. Tik je hierop, dan krijg je een lijst te zien met alle apps die push notificaties ondersteunen. Het is niet mogelijk om alle notificaties in één keer uit te schakelen.

In iOS 9 en ouder kun je de apps die push notificaties aanbieden sorteren op tijd en op naam. In iOS 10 is dat niet meer mogelijk. Blader je verder naar beneden, dan zie je alle apps die push notificaties ondersteunen. Het kunnen er behoorlijk veel zijn. Als je een nieuwe app installeert krijg je vaak de vraag of je wilt toestaan dat de app notificaties stuurt. Al deze apps verschijnen in de lijst. In iOS 8 vind je onderaan de lijst onder het kopje EXCLUSIEF de apps waarvan je geen pushnotificaties meer ontvangt. In iOS 9 en later wordt dit weergegeven met het woordje Uit bij apps waarvan je geen pushnotificaties ontvangt.

Tik je op een individuele app, dan krijg je de mogelijkheid om de opties handmatig in te stellen. Er zijn drie opties voor de meldingen op het scherm: Geen, Stroken of Meldingen. Meldingen zijn het meest opdringerig: ze verschijnen aan de bovenkant van het scherm (midden in iOS 9 en ouder), ook op momenten dat je net een spelletje zit te spelen. Als je op dat moment net een topscore aan het halen bent, kan zo’n notificatie erg irritant zijn. Je moet op de knop drukken voordat je verder kunt gaan. Stroken zijn minder opdringerig, omdat ze in een smalle strook bovenin het scherm verschijnen en na een paar seconden vanzelf weer verdwijnen. Je hoeft niet op een knop te drukken.

Andere opties:
Instellingen voor berichtgeving van WhatsApp.

  • Badge-appsymbool: Er verschijnt dan een rood cirkeltje op het appicoon met het aantal meldingen. Vooral handig bij gebeurtenissen die vaak voorkomen en die je niet in beeld wilt zien, bijvoorbeeld binnenkomende e-mail.
  • Geluiden: De iPhone maakt een geluidje. Vooral handig bij gebeurtenissen waarop je meteen moet reageren. Door een herkenbaar geluidje te kiezen hoor je meteen dat er bijvoorbeeld een Skype-bericht binnenkomt. Lang niet alle apps geven je de mogelijkheid om het push-geluidje zelf te kiezen.
  • In berichtencentrum: Meldingen die zijn binnengekomen en die je al dan niet hebt gemist worden ook in het Berichtencentrum getoond.
  • Inclusief (alleen iOS 8 of lager): Bepaal hoeveel onderdelen je in Berichtencentrum en op het toegangsscherm wilt laten zien. Je hebt de keuze uit 1, 5 of 10 onderdelen.
  • Op toegangsscherm. Deze optie bepaalt of de melding ook zichtbaar moet zijn op het lockscreen van de iPhone. Dit kan ongewenst zijn als je bijvoorbeeld van je bank geheime codes voor internetbankieren krijgt toegestuurd of erg persoonlijke berichtjes met je partner uitwisselt.

Meldingen op het toegangsscherm en in het Berichtencentrum.

Interactieve notificaties

Sinds iOS 8 heeft de iPhone interactieve notificaties. Dat wil zeggen dat je rechtstreeks vanuit een notificatie een handeling uit kunt voeren, zonder dat je daarvoor de bijbehorende app hoeft te openen. In iOS 8 heeft Apple interactieve notificaties toegevoegd aan Mail en Berichten. Sinds iOS 9 kunnen ook ontwikkelaars interactieve notificaties toevoegen aan hun apps. Zo kun je rechtstreeks reageren op een WhatsApp-notificatie door deze naar beneden te schuiven als deze bovenin beeld verschijnt. Ook op het toegangsscherm zijn notificaties interactief door deze naar links te schuiven of er stevig op te drukken bij toestellen met 3D Touch.

Interactieve Notificaties in WhatsApp.

Vanaf iOS 10 ondersteunen apps ook rijke notificaties. Dit zijn meldingen die meer laten zien van de app. In een chatapp zoals de standaard Berichten-app kun je bijvoorbeeld door een groot deel van het gesprek scrollen, zonder dat je de Berichten-app hoeft te openen. Andere apps kunnen ook afbeeldingen laten zien in meldingen en zelfs een kaartje tonen met bijvoorbeeld een locatie. Meer over rijke notificaties in iOS 10 en later, lees je in onze aparte tip.

Push notificaties in het Berichtencentrum

Alle push notificaties die binnenkomen en nog niet geopend zijn, worden weergegeven in het Berichtencentrum. Het Berichtencentrum zet je op het scherm door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen. Het Berichtencentrum bestaat uit twee delen. In iOS 9 hebben deze een naam, namelijk Vandaag en Berichtgeving. In iOS 10 zijn het twee losse schermen.

  • In het linker scherm (tabblad Vandaag) vind je allerlei handige informatie, zoals agenda-afspraken, het weerbericht en interactieve widgets van allerlei apps.
  • In het rechter scherm (tabblad Berichtgeving) vind je alle notificaties die binnengekomen zijn. Sommige notificaties verdwijnen daar vanzelf zodra je het bijbehorende bericht geopend hebt, terwijl andere daar blijven staan.

Je kunt de notificaties in het Berichtgeving-deel op verschillende manieren sorteren in iOS 9. Meer hierover lees je in onderstaande tip. In iOS 10 is dit niet meer beschikbaar.

In een apart artikel leggen we uit wat rijke notificaties zijn:

Doen meldingen het niet? Dan helpen we je in een aparte tip verder op weg.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerp notificaties
Devices iPad, iPhone
Software iOS