Reacties voor: Zijn ebooks van 5 dollar haalbaar?

Een boekenprijs van 5 dollar voor ebooks is niet haalbaar, blijkt uit een berekening van de New York Times. Er blijft te weinig over voor de uitgever, ook al zijn de distributiekosten minimaal.
Lees het complete artikel → Zijn ebooks van 5 dollar haalbaar?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 17 reacties

  1. Je kan bij ebooks na de eerste uitgave toch nog steeds geld verdienen door tijdelijk de prijs te verlagen naar 9 of 8 dollar? en zo een paar dollar in je zak steken?

    Door de prijsverlaging trek je weer aandacht = verkopen.

  2. Ik vind persoonlijk dat die boekenprijs omlaag moet. Schrijf je een goed boek, dan verkoop je er een hoop. Daar haal je je winst uit.

    Koopt niemand je boek, dan zegt dat wat over de interesse in je boek.

    Net als goeie boeken worden bv ook goeie films beloond, neem Avatar.

    Door goedkopere boeken te publiceren bereik je een grotere groep en daar zit je winst. Ik koop zelf al geen boeken omdat ik 25 euro voor een goeie hardkaft gewoon teveel geld vind.

  3. Niet goedkoper? Natuurlijk kan dat veel goedkoper. Kijk naar de Apps in de AppStore. Daar zitten games tussen van 4,99 die minstens evenveel werk zijn geweest als het schrijven van een boek.

    Je moet het van volume hebben. Dus veel boeken verkopen en dan kan die prijs best naar beneden. Verkoop je niet genoeg boeken, dan is je boek blijkbaar niet goed genoeg.

  4. Origineel geplaatst door marcooo
    Ik vind persoonlijk dat die boekenprijs omlaag moet. Door goedkopere boeken te publiceren bereik je een grotere groep en daar zit je winst. Ik koop zelf al geen boeken omdat ik 25 euro voor een goeie hardkaft gewoon teveel geld vind.

    Bedenk wel dat hier een Amerikaanse uitgever aan het woord is. In het Nederlands worden veel minder boeken verkocht. De vaste kosten per boek zullen hier veel hoger liggen.

  5. het valt mij steeds vaker op dat in deze vergelijkingen vergeten word dat het ook nog door iemand in elkaar gezete moet worden.

    zo zou de iPad 200 nogiets dollar kosten aan meteriaal en de conclusie was dat de ipad ovrpriced was.

    nu gaat men weer de fout in dat de prijs van een eBook voor 5 euro zou moeten kunnen. De vergelijking laat idd zien dat dat niet op gaat. ik zou zeggen doe die boeken voor de zelfde prijs als in de winkel. zo kunnen de klanten kiezen voor hard copy of soft copy om de kwaliteit in plaats van de prijs.

    er moet ook budget zijn voor de makers. hoe krapper de budgetten des te afgeraffelder het eind resultaat. en met cra eindresultaat is er geen meerwaarde in een eboek. het voegt zo toch niks toe.

  6. De fysieke winkel heeft veel meer kosten (pand, personeel) dus verschil in verdienste met de eBook store mag er wel zijn…

    V.w.b. de assemblage van de Ipad is het zo dat het in elkaar zetten ten opzichte van de onderdelen erg weinig geld kost in lage lonen landen..

  7. Natuurlijk verteld de New York Times ons dat. dat heet nou propaganda.

    Het heeft eerder te maken met mensen dom te willen houden, en dat doe je door boeken duur te laten.

    trouwens bij boekenwinkels als de Slegte in Den Haag heb je honderden boeken onder de 5 euro, geen kwaliteitstitels maar toch… dat kan met eBooks des te goedkoper. trap niet in die onzin dat het niet rendabel is.

  8. goedkoper omdat het kan is niet altijd het juiste antwoord voor de economie.

    zo zie je dat alle bedrijven die een netbook lanceerde afgelopen jaar de winst zagen dalen. En daar ging het ook om ze veel mogelijk bieden voor de laagste prijs.

    dit zelfde kan de boeken industrie ook de das om doen.
    Een bepaald product kost nu eenmaal geld om te bedenken te vervaardigen en op de markt te zetten. zelfs als dat werk al ooit eens gedaan is kost het geld om het bij jou te krijgen. iedereen die er iets mee te maken heeft wil er wat aan verdienen want anders houd ergens de keten op. dat moet ergens van betaald worden. mensen moeten gaan bezuinigen en dat gaat ten koste van de kwaliteit. en uiteindelijk ook van het product en de naam van het bedrijf

    goed koper omdat het kan werkt dus helaas niet

    @Michel:

  9. En als ze je nu de eerste 6 bladzijden (of het eerste hoofdstuk) laten downloaden. Dan heb je een voordeel aan een e-book tegenover een geplastificeerd boek in de winkel.
    Na die 6 bladzijden zou je het boek kunnen kopen om de rest te lezen…

    Maar er zal wel over nagedacht zijn.

  10. Het kost net zogoed bij innovatie 10 ideeën om tot een goed innovatief product te komen en dat werkt ook zo bij schrijvers. Schrijvers die veel verkopen maken niet beter boeken een boek is niet beter omdat het vaker gelezen wordt. Er is veel literatuur die maar door weinig mensen wordt gelezen maar een onmisbare bijdrage leveren aan ons gezamenlijk cultureel erfgoed. Je gaat toch ook niet zeggen dat windows veel beter is dan OSX omdat windows meer wordt verkocht

  11. Wat mij opvalt aan die vergelijking is dat bij dezelfde omzet zowel de schrijver als de uitgever 2x zoveel winst maken bij de verkoop van een ebook.

    Dat betekent voor mij dat de prijs nog wel een stuk omlaag kan 🙂

  12. @iEric: die redenatie volg ik niet helemaal. Waar verdienen ze dubbel dan?

  13. Stel dat je een omzet van $26 wil halen 🙂

    Dan heb je met een hardcover respectievelijk $3.90 en $4.05 winst

    Met een Ebook heb je bij dezelfde omzet dan resp. $6.50 en $9.12 winst

    Is toch lekker verdienen 🙂

  14. Ik ben het hier helemaal eens met 4saus.
    En btw 13 dollar is geen onredelijk prijs voor iets dat je veel uur aan entertainment op levert. Als je kijkt vanuit de concumenten perspectief dan is dat een redelijke prijs. Argument: Een boek uitlezen duurt langer als een film(al gauw 9 euro of meer) en zelfs langer dan de meeste spellen op de iPhone(die wisselen van prijs van 90 cent tot 8 euro en er boven).

    Off topic, ik vind wel dat Apple met de tijd meer uit de ibook store moet halen dan wat het nu wil doen met de grote uitgeverijen. Ik denk dat het veel potentie zal opleveren voor Indies(individuelen), zoals je indy games op xbox live ziet. En een indy hoeft minder te vragen voor een boek als een grote uitgeven wegens minder overall kosten. Ik denk dat die opzet veel pareltjes zal kunnen opleveren.

  15. @Amine:

    Ben ik helemaal met je eens. Het succes van de iPhone is te danken aan de 140.000 apps van grote en kleine developers en dus denk ik dat, als Apple dat ook met iBook doet, het dan als een bom binnenvalt.
    De indruk die ik nu krijg is dat het alleen de grote jongens zijn en dat zou vrij jammer zijn, want daardoor is de concurrentie van te voren al vast gesteld en dat zou vrij jammer zijn en monopolistisch zijn.

    On topic; daar ben ik het mee eens met sommige mensen dat 13 dollar laag genoeg is.

  16. Maaruh… Ik heb nu op de iPhone al 9 boeken staan van o’reilly, allemaal dik onder de 5 euro. Terwijl deze boeken in her echt 50 euro zijn, en zelfs de e-books voor 30 euro over de digitale toonbank gaan. Dus op 1 of andere manier is het toch mogelijk.
    Het lijkt me erg sterk dat ze verlies draaien op die iPhone boeken. Ze zijn trouwens qua inhoud exact hetzelfde, alleen de indeling is soms een beetje raar omdat het schermpje zo klein is…

  17. @Sander S: Ik denk dat dat komt doordat de apps zoals die van o’reilly uitgebracht zijn met de intentie van afromen;

    De apps worden niet als de concurrent van boeken beschouwd, en worden dus niet als zulk behandelt. De kosten van die hierboven worden omschreven worden volledig in de prijs van de conventionele boeken berekend(die al jaren verkocht zijn en waarvan de kosten allang van terug gewonnen zijn). En daarnaast wordt een appje gemaakt(de kosten voor het maken van de boek woorden daar niet in mee gerekend; omdat het extra is). Voor de ontwikkelings kosten van de app bestaal je wel 80 cent per app, en dan maken ze per boek weer de zelfde winst per exemplaar las met de readers en boeken.

    De readers daarin tegen zouden op den duur de vervangers kunnen worden van de echte boeken. Als de verkoop van de boeken de kosten niet dekken van het maken van die boeken en de kosten niet worden mee genomen in de readers. Dan zitten ze met een verlies per verkochte reader(want die vervangt de boek)

    Dus de scenario dat kan ontstaan is dat mensen massaal overstappen naar readers die goedkoper zijn, maar dan zitten de uitgevers met gebakken peren. Want de kosten kunnen niet gedekt worden.

    En ja, het is opzich wel mogelijk om readers via ibook te kopen van rond de 5 euro. Dit zullen boeken zijn waarvan de kosten al zijn gedekt. Denk hierbij aan bestsellers en boeken die al heeeeeeeelll oud zijn(Shakespeare). Dit is Apple ook van plan denk ik.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.