Reacties voor: Zelf een e-book publiceren op de iPad

Nu de iPad op de markt is en lezen van e-books door gaat breken zijn er allerlei manieren om te zorgen dat je boek op de iPad beschikbaar komt. We bespreken drie methoden: Smashwords, ePub en applicatie.
Lees het complete artikel → Zelf een e-book publiceren op de iPad
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 17 reacties

  1. Ik heb bij eBook.nl een drietal ePub boeken gekocht en in iTunes gezet. Na te hebben gesynchroniseerd staan ze keurig in de iBooks boekenkast maar openen doen ze niet omdat het formaat niet compatibel is? Geen idee wat er mis gaat, want je kunt het eigenlijk niet fout doen maar het wil bij mij nog niet lukken dus.

  2. Komt door de drm beveiliging. Ff googlen om dat makkelijk eraf te halen. Dan doen ze het wel op je iPad.

  3. Met Phonegap maak je vrij eenvoudig een app van een website. Bijna iedereen kan tegenwoordig een website in elkaar zetten.
    Tikfout aangepast.

  4. @Frank dank je voor de tip. Ben even aan het googlen geweest. Het valt nog niet mee om die DRM er af te krijgen, het is best nog wel even een puzzel maar het gaat vast lukken.

  5. Mooi stuk! Zal al even met het idee in mijn hoofd. Iemand tips voor een tekstverwerker die in epub kan wexporteren?

  6. Leuk verhaal, maar ik kan je vertellen dat het stuk over de uitgevers wel wat vertekend is. Ik ben de uitgever van Handboek Communities, en volgens mij is Erwin niet ontevreden over mij en de uitgeverij. Daarbij zijn meerdere, maar inderdaad lang niet alle, uitgeverijen al bezig met e-books of staat het in de planning voor de nabije toekomst (en zijn ze in ieder geval welwillend). Het komt hier over alsof uitgevers niks willen en dat wat ze doen niet goed doen. Terwijl er een aantal toch echt bezig zijn om nieuwe ontwikkelingen en uitgeefmodellen uit te proberen en te implementeren in hun uitgeefstrategieën.

  7. Nou, daar ben ik dan ook even 😉 Ik heb het traject rondom Handboek Communities met veel plezier met Timo en Bruna gedaan. Ik was op zoek naar een uitgever omdat ik zelf mijn deadlines niet haalde. Ik was op zoek naar een uitgever met contact met de winkels omdat je zelf je boeken daar niet op de toonbank krijgt. En ik was op zoek naar een uitgever die wilde experimenteren met verschillende vormen, Bruna was die partij. Bijvoorbeeld de combinatie gewoon boek met gratis pdf gefinancierd met advertenties. Niet veel uitgevers zouden daar in mee zijn gegaan. Goed, dus.
    Maar ik heb natuurlijk ook geleerd van dit hele traject. Als iemand die muzikaal is opgegroeid in de dagen van de Do It Yourself cultuur van de punk, heb ik aan den lijve ondervonden dat het dankzij internet nu ook op boekengebied echt mogelijk is om je eigen publiek te bereiken, je eigen kanaal te zijn. Middels blogs en Twitter kun je informatie verzamelen, kun je marketing doen, kun je verkopen. Social media en niet klassieke media of verkoopkanalen waren cruciaal in mijn boek naar de derde druk te krijgen. Waar @boezeman overigens een actieve rol bij speelde.
    Het is geen kwestie van voor of tegen uitgevers, het is kijken waar de toegevoegde waarde zit. Wat kun je zelf, wat wil je zelf, wat kan een ander beter. De ene schrijver weet zijn publiek zelf te bereiken en is daarmee beter af om het in eigen beheer te doen (veel hogere inkomsten), de andere schrijver heeft veel inhoudelijke begeleiding nodig die een uitgever kan geven en weer een ander heeft een potentieele kaskraker in bezit en moet dus op de toonbanken van alle winkels liggen. Ook daar zijn de kanalen van een uitgever beter dan je zelf kunt. Er is nog veel meer over te zeggen, maar je kunt nu door de digitalisering idd alles prima zelf doen (en dat is prachtig!), maar daarmee is het niet voor iedereen de beste weg!

  8. InDesign? Daarmee kan je volgens mij ook naar ePub formaat converteren.

  9. Er zijn steeds meer leuke uitgeefopties voor zelfpubliceerders. Dat juich ik uiteraard toe.
    De publiceermogelijkheden zijn groter de kansen op succes echter niet. De struggle blijft hetzelfde.
    Als indie author denk ik nu niet ‘wat een zegeningen al deze technische mogelijkheden, halleluja nu ga ik het maken’.
    Er zijn maar weinig zelfpubliceerders die het succes van Sonja behalen. Sonja is dan ook veelal het enige voorbeeld dat men kan geven. Het is ook een kwestie van geluk. Right place right time en diverse andere factoren zoals een vlotgebekte leuke verschijning zijn.

    De waarde van een uitgever is de knowhow, het support, aanzien, netwerk, de connecties en de expertise.

    Maar het blijft natuurlijk leuk om je kont tegen de krib te gooien en het zelf te proberen 😀 En veel hangt ook o.a. af van wat je wilt bereiken.
    Lang leve al deze keuzemogelijkheden.

  10. Klopt, met InDesign kun je exporteren naar een E-pub formaat.

  11. Smashword is ook zonder DRM!

  12. Hmm, zou ik op deze manier ook mijn dissertatie uit kunnen geven? Dat zou toch wel weer een leuke aanvulling zijn op de papieren versie.

  13. Wat ik me afvraag kun je ook foto boeken maken..
    Je kunt afbeeldingen gebruiken in een ibook maar kan het ook puur uit foto’s bestaan 🙂

    Lijkt me wel wat mijn eigen fotoboek in de iBook store.
    Of niet eens in de store maar gewoon handig als portfolio het bladert namelijk wel leuk vergeleken met de normale foto app.

  14. Je kan ook via Lulu een iPad-versie van je boek maken.

  15. Via InDesign is het goed te doen om een .epub te genereren.
    Ga dan wel overwogen te werk. Bij voorkeur met ID CS4 dit geeft heel wat voordelen dan oudere versies. Hoe het aan te pakken is is te lezen op:
    http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/

    Alles wat je bij een eerdere opmaak voor drukwerk bent vergeten of gemakshalve hebt nagelaten in de stramienen moet je echter wel weer even opnieuw aanpassen!

    Vooral met tekenstijlen en indeling van hoofdstukken moet je oppassen!

    Lees de info en succes ermee

    Ik ben net gevraagd om een aantal titels van een oude uitgave “even” aan te passen… Even heeft echter wel wat tijd nodig!

  16. kan je ook een iweb website makkelijk omzetten met phonegap?@Renee:

  17. Ik begrijp het niet helemaal meer, ik kan de ibook boekenkast App nergens vinden.
    Woon in belgie en mijn ipad komt uit de VS, krediet kaart en adres staan in belgie genoteerd. vindt ik geen enkele app op in de APP store (link op ipad) krijg hem niet eens open.
    help eens een leek 🙂

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.