Zelf een e-book publiceren op de iPad

Nu de iPad op de markt is en lezen van e-books door gaat breken zijn er allerlei manieren om te zorgen dat je boek op de iPad beschikbaar komt. We bespreken drie methoden: Smashwords, ePub en applicatie.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

boek ipadVoor veel mensen is het een droom: ooit gaan ze een boek schrijven. Een roman die al jarenlang in hun hoofd zit, of een boek over de hilarische ervaringen die ze als stewardess, verzekeringsagent of marktverkoper hebben meegemaakt. Wie zelf een boek wil publiceren kan al een paar jaar terecht bij Lulu.com en soortgelijke diensten, maar dan gaat het veelal om gedrukte boeken. Nu de iPad op de markt is en Apple de iBookstore heeft geopend begint het bij sommige mensen toch weer te kriebelen: zal ik mijn eigen boek op de iPad uitbrengen?

Boek publiceren via uitgever

Ben je getalenteerd schrijver, dan is de meest voor de hand liggende route om je boek via een traditionele uitgeverij uit te brengen. Je hebt dan het ‘goedkeuringsstempeltje’ van de uitgever, die als het goed is ook nog voor wat publiciteit rondom je boek gaat zorgen. Zelf heb ik mijn boeken (een stuk of tien) altijd via traditionele uitgevers uitgebracht, omdat er op dat moment eigenlijk weinig alternatieven waren. Nu de iPad er is, vind ik die route niet meer zo voor de hand liggend.

handboek communitiesEr zitten twee nadelen aan: het percentage royalties dat je krijgt is lachwekkend laag: meestal zo’n 10 tot 15% terwijl de boekhandel maar liefst 40% van de verkoopprijs opstrijkt. Met een beetje geluk levert een boek je twee- tot drieduizend euro op terwijl je er soms wel een jaar noeste arbeid in hebt gestoken. Auteurs gaan daarom op zoek naar andere mogelijkheden om hun tijdsinvestering terug te verdienen.

Erwin Blom is daarvan een goed voorbeeld met zijn Handboek Communities: hij verkoopt advertentieruimte in de (gratis) PDF-versie van het boek. Een ander punt dat Erwin vast zal beamen is dat de hoeveelheid promotie/marketing/publiciteit van de uitgever nogal tegenvalt: je zult als auteur vooral zelf van de daken moeten schreeuwen dat je een nieuw boek hebt.

En dan is er nog het derde punt: de Nederlandse uitgevers zitten nog helemaal niet te springen om hun boeken in ebook-formaat uit te brengen. Wil je je boek op de iPad publiceren, dan zul je naar een Amerikaanse uitgeverij moeten stappen, die maar net geïnteresseerd moet zijn in jouw (uiteraard Engelstalige) potentiële bestseller. Een vierde nadeel van een grote uitgever is dat je na het inleveren van je boekvoorstel makkelijk een maandje of drie zit te wachten voordat je groen licht krijgt. Na het inleveren van je manuscript gaan er nog eens een paar maanden overheen voordat alles drukklaar is gemaakt (dit geldt overigens niet voor alle uitgevers). Slaat je boek niet aan, dan verdwijnt deze na een paar maanden alweer uit de boekhandel of zie je het boek waar je zoveel zweetdruppels in hebt gestoken terug in de ramsj.

Boek in eigen beheer uitgeven

Dat je ook succesvol kunt zijn door met boeken die je in eigen beheer uitbrengt is bewezen door Sonja Bakker: geen enkele uitgever zat op het zoveelste dieetboek te wachten, maar toen ze het boek zelf uitgebracht werd het massaal verkocht. Nu zal Sonja Bakker niet het meest aansprekende voorbeeld zijn als je Grote Literatuur wilt maken, maar weet je bij voorbaat al dat je boek een succes gaat worden, dan kan het toch een slimme keuze zijn om je boek zelf uit te brengen. Je hoeft geen genoegen te nemen met magere royalties, maar steekt het grootste gedeelte van de opbrengst in eigen zak.

We zullen drie opties bespreken: je boek als ePub uitbrengen, er een iPad-applicatie van maken of via diensten als Smashwords publiceren.

Als ePub-bestand uitbrengen

Kies je voor publicatie op de iPad, dan heb je meerdere opties. Eén ervan is het omzetten van je boek naar een een ePub-bestand met een applicatie zoals Calibre. Je kunt de ePub-boeken daarna via je eigen website verkopen. Mensen die het boek aanschaffen kunnen het ePub-bestand naar iTunes slepen en daarna via de applicatie iBooks lezen. Uitleg over het installeren van ePub-boeken vind je hier: Boeken in ePub-formaat installeren op de iPad. Belangrijk nadeel van deze methode: je ePub-bestand is onbeveiligd en kan na aankoop met iedereen worden gedeeld. Piraterij is vrij gemakkelijk.

Als iPad-applicatie uitbrengen

alice ipadAls je in de App Store in de categorie Boek kijkt zie je daar een enorme hoeveelheid boeken, zowel betaald als gratis. Een bekend voorbeeld is het boek Alice for the iPad: dit is een prentenboek dat als losstaande applicatie wordt uitgebracht. Om zo’n boek uit te kunnen brengen moet je zelf een iPhone-ontwikkelaarsaccount openen ($99) of het boek via een ontwikkelaar uitbrengen. Deze zal bijvoorbeeld voor navigatiefuncties zoals bladeren in het boek moeten zorgen.

Ben je handig in programmeren, dan maak je de applicatie zelf en steek je 70% van de omzet in eigen zak. Schakel je een ontwikkelaar in, dan zul je moeten afspreken welk deel van de 70% je zelf houdt.

Publiceren via Smashwords

Er is nog een derde optie: publiceren via een dienst zoals Smashwords. Er zijn al meer dan 2.000 boeken via deze dienst uitgebracht. Je maakt een Microsoft Word-document, stuurt deze op en binnen een paar dagen is je boek verkrijgbaar voor de iPhone – maar het boek is ook te koop via online boekhandels zoals Barnes & Noble, Sony’s online boekwinkel, Kobo en Amazon. De boeken zijn verkrijgbaar via applicaties als Stanza en eReader op de iPhone (beide nog niet aangepast voor de iPad). Je hebt een veel groter bereik: niet alleen iPhone, maar ook Blackberry, Windows Mobile, Symbian-telefoons, Android, B&N Nook, Sony Reader en Amazon Kindle. Je ontvangt 85% van de netto opbrengst van je titels (dit is dus niet 85% van de verkoopprijs, maar van het bedrag dat Smashwords van de online boekwinkel krijgt). Bij het publiceren van een boek op de iPad krijg je 60% van de verkoopprijs van je boek (in dit geval dus wel de verkoopprijs).

Hier zie je een voorbeeld:
smashwords

Meer informatie is te vinden op de pagina How to Publish Ebooks on the Apple iPad en How to Publish on Smashwords. Inschrijven is gratis, maar je zit natuurlijk wel met het probleem dat je tussen een hoop middelmatige auteurs komt te staan, die zo graag hun levensverhaal kwijt willen of een verhaaltje over hun hond willen vertellen. Ook sta je tussen auteurs die moeite hebben om een professionele cover te maken. De boeken zijn in diverse formaten te koop: HTML, JavaScript, Kindle, ePub (geschikt voor iBooks op de iPad), PDF (geschikt voor Goodreader op de iPad), RTF, LRF voor Sony Reader en Palm Doc.

Misschien zijn er mensen die nog meer ideeën hebben om een boek gepubliceerd te krijgen op de iPad. We zijn benieuwd…

Tip voor schrijvers: Heb je eerder al eens een boek geschreven, dan heb je de uitgever waarschijnlijk alleen het recht gegeven om er een papieren boek van te drukken. Je bezit als schrijver nog steeds alle auteursrechten en hebt dus ook de mogelijkheid om er op eigen houtje een e-book van te maken. Check wel even het contract dat je met de uitgever hebt gesloten.

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 april 2010 om 0:28
Categorie
Apps

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.