Wikileaks CIA hoofdkwartier

Wikileaks onthult hoe sterk geheime diensten zich richten op iOS-gebruikers

Een grote hoeveelheid gelekte documenten van de CIA laat zien hoe vooral iPhone-gebruikers worden bespioneerd, onder andere via nog niet gepatchte lekken in iOS 9.2.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Wikileaks heeft een gigantische hoeveelheid interne documenten van de CIA gelekt, waaruit blijkt welke hackerstools zoal worden gebruikt om laptops, smartphones en zelfs slimme televisies en connected cars te bespioneren. Het blijkt niet alleen te gaan om tools van de CIA, maar ook van de FBI, NSA en GCHQ. Opvallend is de enorme focus van de geheime diensten op iOS en dat heeft een reden: omdat vooral de iPhone door de ‘sociale, politieke, diplomatieke en zakelijke elite’ wordt gebruikt.

Wikileaks CIA hoofdkwartier

Beveiligingslekken in iOS 9.2

Het gaat in totaal om 8.761 bestanden en documenten van de CIA, afkomstig uit een kantoor in Virginia. Uit de stukken blijkt dat de CIA onder andere smartphones en slimme televisies gebruikt om af te luisteren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van beveiligingslekken in iOS 9.2 die onmogelijk al door Apple kunnen zijn gepatcht. De CIA en samenwerkende geheime diensten kunnen door middel van geplaatste exploits ook om de end-to-end encryptie van chat-apps als WhatsApp, Telegram en Signal heen werken. Hiervoor is dus wel eerst toegang tot de smartphone of tablet nodig.

De genoemde hacktools op de lijst zouden ook buiten de CIA worden gebruikt en hebben betrekking op Windows, OS X, iOS, Android en Linux. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde zerodays: beveiligingslekken die nog niet door de fabrikant zijn opgelost. Daarnaast zou de CIA het hacken van auto’s hebben onderzocht, waardoor het volgens Wikileaks mogelijk is om doelwitten ‘vrijwel onopgemerkt’ te doden. Ook blijkt dat de CIA doelwitten afluisterde via televisies die waren uitgeschakeld. Op dezelfde manier was het mogelijk om telefoons en smart-tv’s te gebruiken als afluisterapparatuur.

Wikileaks belooft met nog veel meer onthullingen over de CIA te komen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 07 maart: Deel over chat-apps verder verduidelijkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 maart 2017, 18:20
Categorie Achtergrond
Onderwerp beveiliging

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.