Wehkamp met augmented reality-functie.

Hoe een 16-jarige Nederlander de nieuwe AR-modus in de Wehkamp-app maakte

De Wehkamp-app heeft een nieuwe AR-modus, waarmee je meubels in je woning kan plaatsen. Deze stand is mede ontwikkeld door de 16-jarige Nederlandse ontwikkelaar Jari Koopman. Hoe kwam Jari al op jonge leeftijd aan deze klus?

Augmented reality zorgt voor een aantal interessante toepassingen en dankzij Apple’s ARKit is het voor ontwikkelaars makkelijker dan ooit om dergelijke toepassingen te ontwikkelen. Toch kan het maken van een AR-stand in een shopping app een behoorlijk karwei zijn. Dat heeft Jari Koopman zelf ervaren. Hij maakte bij Wehkamp de nieuwe AR-modus. Jari deelt zijn ervaringen en hoe hij aan deze klus gekomen is.

Wehkamp AR-stand gemaakt door 16-jarige Nederlander

Jari Koopman is nu 16 jaar en werkt sinds december 2017 aan de iOS-app van Wehkamp. Hoe kan het dat hij op zo’n jonge leeftijd al aan de slag kan bij zo’n bedrijf? Hij legt uit dat hij nooit erg goed presteerde op school. Al als jong kind van vier bleek school niks voor hem te zijn. Toch deed hij VWO, maar zijn vierde jaar ging niet zonder slag of stoot. Hij werd ongelukkig van school en bleef steeds vaker thuis. Hij vond zijn geluk bij het maken van iOS-apps en wist in 2017 zelfs toegang te krijgen tot de WWDC dankzij Apple’s WWDC Scholarship.

Jari Koopman tijdens de WWDC 2017.

Tijdens de WWDC ontmoette hij veel mensen en leerde hij steeds meer over het ontwikkelen van apps. Hij voelde zich daarna dan ook een stuk beter, waarna hij de vijfde klas met goede moed begon. De moed zakte hem echter snel in de schoenen, met als gevolg dat hij steeds vaker thuisbleef en op een gegeven moment helemaal niet meer naar school ging. Uiteindelijk is in overleg met school besloten dat hij werk ging maken van zijn passie en aan de slag ging als stagiair. Zo kwam hij bij Wehkamp terecht, waar hij twee dagen in de week aan de slag ging.

Jari Koopman werkte aan AR-modus van Wehkamp.

Uitdagingen tijdens ontwikkeling
Het plan van Wehkamp voor een AR-stand lag al een tijd op de plank en Jari pakte dit project op. Daarbij stond hij voor een aantal uitdagingen. Zo waren de afbeeldingen niet in juiste formaat en zagen de meubels eruit als opblaasbare voorwerpen die je normaal gesproken op een kermis kunt winnen. Het probleem bleek bij de belichting te liggen, dat opgelost kon worden door het licht vanuit de kant van de gebruiker te laten komen. Het maakt daardoor niet uit vanuit welke hoek je een bank of stoel bekijkt, want het ziet er in alle gevallen goed uit.

Wehkamp AR-meubels.

Inmiddels heeft Jari zijn stage én school afgerond en is hij nu als volledige medewerker aan de slag bij Wehkamp. Mocht je benieuwd zijn naar zijn resultaten, dan kun je de AR-stand zelf proberen in de Wehkamp-app. Je vindt de optie in het zijmenu, waar je na het scannen van de omgeving geselecteerde meubels in je eigen huis kan plaatsen. Qua resultaat lijkt de functie erg op de IKEA Place-app, dus als je die al eens gebruikt hebt, weet je wat je kan verwachten. Er zijn nog veel meer ARKit-apps die soortgelijke en andere leuke functies hebben.

Met dank aan iCulture-lezers Daniel en Sjoerd!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2018, 20:41
Bron Bron Medium
Categorie Apps
Onderwerp arkit
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.