iPhone 6 Plus iPad mini Retina

Wat de iPad kan leren van de iPhone 6 Plus

Wat kan de iPad precies leren van Apple's grote iPhone 6 Plus? iCulture vergelijkt iOS op de phablet met de iPad.

iPhone 6 Plus iPad mini RetinaVanaf deze maand is de iPad niet langer Apple’s enige grote iOS-apparaat. De iPhone 6 Plus komt met zijn 5,5-inch-scherm aardig in de buurt van een volwaardig tabletscherm, waarmee de iPhone in de phablet-categorie valt. Apple heeft de interface van iOS ook aangepast om dit grotere iPhone-scherm te benutten. Daarbij worden een paar trucs gebruikt waar de iPad misschien wel wat kan leren.

Mappen

Het is een klacht onder veel iPad-gebruikers: hoewel de tablet een resolutie van 2048 bij 1536 pixels ondersteunt, zie je alsnog maar 9 apps tegelijk in een map staan. Je kunt opzij vegen om meer apps in een map te bekijken, maar je zult er hooguit negen tegelijk in beeld zien staan. Maar het is de iPhone 6 Plus met zijn iets kleinere scherm die mappen efficiënter in beeld brengt. Aan de zijkant van het iPhone 6-Plus scherm zie je namelijk al de helft van de volgende mappagina, wat je een beter idee geeft van alle apps die je tot je beschikking hebt.

iPhone 6 Plus mappen
iPhone 6 Plus

iPad mappen
iPad

Als de iPhone 6 Plus met een 5,5-inch-scherm al op deze manier de mappen verbetert, hoe kan de iPad dan hetzelfde doen? Apple zou wellicht meerdere pagina’s van een map tegelijk kunnen tonen. Of nog praktischer: breid de hoeveelheid apps op één pagina uit.

Dock aan de zijkant

Het iconenscherm van de iPhone 6 kantelt mee als je de iPhone draait. Hierdoor kun je de iPhone in landschapsmodus vasthouden, net als met de iPad. De iPhone 6 Plus draait je interface alleen net iets anders dan de iPad. Als je de iPhone 6 draait blijft je app-dock namelijk aan de rechterzijde staan, terwijl hij op de iPad altijd meedraait naar de onderkant van het scherm.

iPhone 6 Plus landschap dock
iPhone 6 Plus

iPad landschap dock
iPad

Door de iconendock altijd rechts te houden, is het een stuk makkelijker om de hier getoonde app-iconen aan te raken. Ze zijn namelijk altijd binnen het bereik van je duim aan de zijkant van het scherm. En dat is een handige plek om ze te hebben: in de dock staan namelijk je meestgebruikte apps, die je hierdoor makkelijker opstart.

Meer iconen

Een simpel verschil tussen de iPhone 6 Plus en iPad, maar een essentiële: op het iconenscherm van de iPhone 6 Plus passen meer apps. Dat terwijl de iPad een groter scherm heeft. Dit heeft alles te maken met Apple de apps op beide apparaten positioneert. Het iconenscherm van de iPad heeft meer ruimte tussen iconen, waardoor er slechts plek is voor vijf rijen met ieder vier iconen. Op de iPhone 6 Plus heb je een rij extra met 4 apps.

iPhone 6 Plus portret appsiPad portret apps
Links/boven iPhone 6, rechts/onder iPad

iPhone 6 Plus en iPad: dit kan de iPad leren

Hoewel de iPhone 6 Plus een aantal slimmigheden gebruikt waar de iPad wat van kan leren, kwamen we wel een paar inconsistenties tegen. Want hoewel het iPhone-iconenscherm met je meedraait als je de iPhone kantelt, doen flink wat van Apple’s eigen apps dit nog niet. Start je bijvoorbeeld de Telefoon-app, dan moet je de iPhone per se in recht vasthouden. Nogal vervelend: door het iconenscherm te laten kantelen, gaf Apple ons het idee dat we de iPhone 6 Plus liggend kunnen gebruiken. De iPad laat je op zijn beurt alle apps ingebouwd in iOS 8 zowel staand als liggend gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 september 2014, 19:54
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerpen ipad, iPhone 6 Plus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.