Reacties voor: Waarom er geen 3D Touch in de iPhone SE zit

De iPhone SE heeft geen 3D Touch. Waarom eigenlijk? In dit artikel lees je twee redenen.
Lees het complete artikel → Waarom er geen 3D Touch in de iPhone SE zit

Reacties: 38 reacties

  1. Wat dacht je van de ruimte die de module inneemt in de telefoon. Dat zou absoluut ten koste van de accu zijn gegaan.

  2. Ik heb zelf een iPhone 6s en gebruik amper 3D touch

  3. Origineel geplaatst door RJ
    Wat dacht je van de ruimte die de module inneemt in de telefoon. Dat zou absoluut ten koste van de accu zijn gegaan.

    Precies! Juist daarom heeft de iPhone 6s noodgedwongen een kleinere accu. Ik ben van plan om mijn iPhone 5s (64 GB) in te vervangen voor een iPhone se.

  4. Origineel geplaatst door david
    Ik heb zelf een iPhone 6s en gebruik amper 3D touch

    Gelukkig heeft dat niet veel invloed op de 6s en de modellen erna. En ook niet op iedereen zijn persoonlijke hygiëne mocht je ook geen WC-papier gebruiken. 😉

  5. Tot op heden nog een nutteloze functionaliteit. Ik gebruik het niet. Komt vanzelf wel, maar voor mij eerder een 5se dan een 6s. (Ik heb een 5 privé en 6s van werk)

  6. Origineel geplaatst door Peter
    Tot op heden nog een nutteloze functionaliteit. Ik gebruik het niet. Komt vanzelf wel, maar voor mij eerder een 5se dan een 6s. (Ik heb een 5 privé en 6s van werk)

    Dat is voor ieder anders, kan al niet meer zonder 3D touch, gebruik het dagelijks waar het maar kan! Geweldige functie

  7. Ik gebruik het ook niet-nauwelijks op mn 6s. Neig ook naar het kopen van een SE. Buiten dit alles voel ik me gezien de aanschafprijs van een 6s behoorlijk in mn zakken gesch*ten.

    Navigeren doe ik nooit, filmpjes kijken enzo ook nooit eigenlijk. Dus een kleiner scherm kan prima.

  8. Is het niet gewoon dat ze een ander type scherm erin hebben zitten? Een goedkopere dus?

  9. Ik zou misschien ook wel een 5SE willen kopen ipv mijn huidige 6S plus. Maar dan moet ik ook nog een nieuwe iPad kopen. Want ik kijk toch graag series en films op een deftig scherm. Dus dat wordt dan misschien toch een beetje duur. Ik gebruik 3D touch nu ook niet/nauwelijks. Gewoon omdat er te weinig leuke functies zijn die ermee werken. Maar wie weet wat je over 2 jaar allemaal kan met 3D touch! 😉

  10. Ik begin mij steeds meer af te vragen hoeveel mensen daadwerkelijk waren overgestapt op een 4,7 of 5,5 inch telefoon, als ze direct al met een 4″ model waren gekomen 😉

    Dit is zo een slimme zet van Apple. Eerst iedereen dwingen om groter te gaan, om vervolgens met hangende pootjes weer terug te komen bij een alom geliefd model/formaat. Heeeel erg slim.

  11. Ik ruil m’n 6+ ook in. Helaas ga ik van 128 dan naar 64 GB.

    Ik heb liever een telefoon die in de hand past.

  12. Het is heel normaal dat mensen liever terug gaan naar de ouwe tijd. Blijkbaar zijn mensen niet zo geneigd om over te stappen naar de huidige tijd/toekomst. Industrial design en stijl uit de jaren ’70 blijken toch weer in te zijn. Als apple een retro phone uitbrengt met de huidige specificatie, zal dat als warme broodjes op de toonbank verkocht worden.

  13. 3D touch is toch langer ingedrukt houden?

  14. Ik gebruik 3D Touch juist erg veel op mijn 6s. Jammer dat niet meer apps die functionaliteit inbouwen.

  15. Je mist toch niet veel

  16. Origineel geplaatst door Gaetan
    Ik zou misschien ook wel een 5SE willen kopen ipv mijn huidige 6S plus. Maar dan moet ik ook nog een nieuwe iPad kopen. Want ik kijk toch graag series en films op een deftig scherm. Dus dat wordt dan misschien toch een beetje duur.😉

    Deftig scherm? Ik kijk serie en films alleen op een 65 inch 4k scherm. Heel soms sitcoms op de 15 inch Macbook Pro retina. Ik vind het echt zonde om mooie series als game of thrones, daredevil of house of Cards op van de kleine schermpjes te kijken.

  17. Origineel geplaatst door ivan
    Het is heel normaal dat mensen liever terug gaan naar de ouwe tijd. Blijkbaar zijn mensen niet zo geneigd om over te stappen naar de huidige tijd/toekomst. Industrial design en stijl uit de jaren ’70 blijken toch weer in te zijn. Als apple een retro phone uitbrengt met de huidige specificatie, zal dat als warme broodjes op de toonbank verkocht worden.

    Tot een bepaalde hoogte hoor! Ik zou echt geen 3,5 inch willen, dat vind ik echt te klein. 4 inch is voor mij in elk geval perfect gebleken.

  18. 3D Touch is in eerste instantie ontworpen voor grotere iPhones met 4,7- en 5,5-inch scherm.

    Ehm… Wat is dit voor aanname?

    3D touch is gewoon een nieuwe techniek geintroduceerd met de iPhone 6.

    Dat dit niet in de iPad zit zal puur met kosten te maken hebben.
    Ik zie niet omdat dit niet tot zijn recht kan komen op een iPad of een iPhone se.

    Ik begrijp wel dat je voor deze prijs er geen 3D touch in kan zitten.

  19. Een geweldige functie die 3D touch,
    Zo geweldig dat ik hem uitgezet heb.

  20. Ik blijf bij mijn plus. Ik werk veel met terminal en scriptingtools en de plus heeft er voor gezorgd dat ik de ipad mini niet meer mee hoef te nemen en toch een redelijk scherm heb.

    Ok, hij is wat groot voor in de zak, maar dat heb ik maar voor lief genomen.

  21. Ik denk dat het qua ontwikkeling en prijs van het scherm best zal meevallen, als je weet wat voor marge er gemaakt wordt. Mijn idee is dat Apple, behalve de scherm grootte, bewust wat minder functionaliteit in de SE stopt. Ik las ergens hierboven dat mensen zich al opgelicht voelden omdat ze veel (meer) geld voor een 6S betaald hebben. Op deze manier is er een vinkje minder dat bij de vergelijkingstabel tussen de 6S en de SE gezet kan worden. Het was namelijk bij introductie een ‘killer feature’ voor de 6S.

  22. Origineel geplaatst door Tim
    Mijn idee is dat Apple, behalve de scherm grootte, bewust wat minder functionaliteit in de SE stopt.

    3D Touch kan dus in de toekomstige iPhone SES komen 😀

  23. Origineel geplaatst door Gaetan
    Ik zou misschien ook wel een 5SE willen kopen ipv mijn huidige 6S plus. Maar dan moet ik ook nog een nieuwe iPad kopen. Want ik kijk toch graag series en films op een deftig scherm. Dus dat wordt dan misschien toch een beetje duur.

    Origineel geplaatst door Donovanaray
    Deftig scherm? Ik kijk serie en films alleen op een 65 inch 4k scherm. Heel soms sitcoms op de 15 inch Macbook Pro retina. Ik vind het echt zonde om mooie series als game of thrones, daredevil of house of Cards op van de kleine schermpjes te kijken.

    Niet iedereen hier zwemt in het geld. Ieder zijn ding toch?

  24. Heb ik het goed begrepen dat de camera van de SE van hetzelfde niveau is van de 6S maar niet uitsteekt in de SE?

  25. Ik gebruik 3d touch ook best veel. Camera en telefoon en nog meer apps. Denk dat ze toch wel wat verschil willen met 6s als een soort budget telefoon. Al vind ik voor die prijs die se kost eigenlijk niet over budget mag praten. 3d touch op iPad lijkt me ook niet handig op zo’n groot scherm.

  26. Wat mensen ook mischien niet door hebben dat 4″ veel makkelijker in de hand ligt . Ook dat voegt onderbewust toe dat mensen terug willen naar de iPhone se , persoonlijk kwa uiterlijk vind ik het hoekige van de 5 en se nog steeds het mooist . Het liefste had ik het uiterlijk van de 4/4s gehad , naar mijn mening scheidde dat uiterlijk het kaf van het koren en het Apple zoals het wezen moet!

  27. @RJ: dan een Iets dikker model? Net als de 6s dikker is dan de 6?

  28. @ice: nee harder drukken

  29. Begrijpelijk vanuit kostenoverwegingen
    Maar belachelijk dat 3DTouch niet in enige iPad Pro zit. Die zou alle features moeten bevatten, anders kan een non-Pro device meer dan een Pro.
    Temeer daarom zal er snel na een 9.3 jb een workaround komen

  30. Voor de mensen die een goedkope iPhone willen? Op Gran Canaria kan je de iPhone 6s kopen voor slechts 620€ (in de mediamarkt). Ook de prijs van andere (Apple) hardware is hier opmerkelijk goedkoper. Met het prijsverschil kan je een vliegticket betalen, heen en weer, gratis reisje naar de zon als het ware 😉

    En nee voor 3D touch moet je het niet doen. Niet echt een meerwaarde eigenlijk.

  31. Ik doe ook niks met 3D..daarom wordt mijn 6s verkocht en haal ik volgende week de SE..Toegevoegde waarde 6s voor mij niet ter sprake..Selfies neem ik nooit, barometer? Nope! Ik wil gewoon weer een handzame iPhone..SE it is…

  32. Was er in de patentnieuwtjes een tijdje terug geen sprake van dat puur softwarematige forcetouch ook mogelijk was – door de diameter van het raakvlak tussen vinger en multitouchscherm te bepalen, die bij een door hard drukken ‘platgedrukte’ vingertop immers groter is?

    Wie weet zit die softwarematige variant er dan in een volgende iOS release aan te komen om de SE toch force/3D touch te geven.

    Denk trouwens dat er een veel simpelere reden is waarom het niet mogelijk en/of wenselijk was. De hergebruikte 5S behuizing is specifiek ontworpen voor een rondom vast verlijmd scherm, dat daardoor (net als een verlijmde itt met afdichtrubbers bevestigde autoruit) bijdraagt aan de structurele sterkte.
    Als de forcetouch techniek uit de iPhone 6S was gebruikt, met force sensoren op de hoeken tussen onderling beweeglijk gemonteerd glas en behuizing, had dat niet gekund en had de behuizing alsnog drastisch aangepast en versterkt moeten worden! Vergeet niet dat de 6S behuizing ook flink verstevigd is tov die van de 6, en echt niet (alleen) vanwege bendgate maar vooral om diezelfde reden!

    De (kosten van de) sensoren zijn echt de reden niet, die zitten in feite ook al in een ultra-goedkope digitale keukenweegschaal van (minder dan) een tientje. Bovendien in een versie die nota bene veel meer dan 3 drukniveaus moet kunnen onderscheiden, dus veel nauwkeuriger moet zijn… nl tot op ca 1 gram nauwkeurig op ettelijke kilo’s!

  33. Ik zie een heel andere (aannemelijke) mogelijke reden voor het ontbreken van 3d touch nog niet terug in het artikel: het kunstmatig uitstellen tot het volgende model (zoals destijds ook het geval was bij de iPad air en het ontbreken van vingerafdrukscanner (terwijl die wel al een tijdje in de telefoon zat)), zodat je dan toch nog het gevoel hebt dat het aanschaffen van de volgende generatie wel de moeite is (ipv die generatie over te slaan en te wachten op de volgende). Anders gezegd:
    Hoe meer features je in het huidige model stopt, hoe moeilijker het wordt om toestellen van de volgende generatie te verkopen aan de in dat geval nog uiterst tevreden klanten.

  34. @RJ, @Robert Janssen, @Ferryman: Oeps, we zijn in de war met forcetouch zoals dat onder het Apple Watch schermpje en de forcetouch trackpads in MacBooks zit. In de 6S zit de force-gevoelige techniek (in een extra laagje) in het scherm zelf verwerkt 😳 dat daardoor slechts marginaal dikker is…

    Dan is de enige overblijvende technische reden hergebruik van het ongewijzigde bestaande 5(S) scherm uit kostenoverweging.

  35. @Gaetan: Over twee jaar ben je al weer toe aan een nieuwe mobiel :p.

  36. Waarom geen Touch ID 2.0?

  37. @Eddy Van Hoeserlande: Zo’n vliegticketje kost toch snel meer dan 300 euro. Dus alleen daarvoor gaan lijkt me onzinnig. Maar leuk voor mensen die nog een vakantie zoeken en die best wel om hun iPhone heen willen plannen of al toevallig gaan.

  38. Met de vorige jailbreak kon je force touch al simuleren op iDevices die dat niet ingebouwd hadden. Wachten op de next jailbreak en je mist niks meer in die SE…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.