Twitter for Mac met Catalyst

Twitter voor Mac komt terug met extra functies

Met hulp van Apple’s Catalyst
We wisten al dat Twitter de Mac-app terug zou brengen met behulp van Apple's Project Catalyst. Nu heeft Twitter meer details vrijgegeven over de plannen. Met Catalyst kan Twitter de bestaande code van iOS gebruiken om een compleet nieuwe, maar toch vertrouwde app te maken.

Twitter voor Mac wordt gebouwd met Catalyst

Apple onthulde vorige week Project Catalyst (voorheen Marzipan), dat bedoeld is om iOS-apps geschikt te maken voor de Mac. Het werkt voorlopig alleen voor iPad-apps, zo kon je ook horen in onze podcast #10, waarin we met een ontwikkelaar spraken. Appmakers die alleen op de iPhone actief zijn, hebben er dus voorlopig niets aan. Voor Twitter vormt het echter geen belemmering: zij hebben al een iPad-app en kunnen die nu moeiteloos omzetten. Bij de aankondiging van Catalyst noemde Apple al een aantal partners, waaronder Twitter.


Twitter gaat de bestaande iOS-code hergebruiken op de Mac, maar zal wel wat native Mac-functies toevoegen, zodat het beter aansluit op de desktopbeleving. Voor Twitter heeft het als voordeel dat het onderhoud makkelijker wordt: ze kunnen de code voor meerdere platformen gebruiken.

Twitter for Mac met Catalyst

Slecht onderhoud
Twitter had lange tijd een Mac-app, maar stopte er in februari 2018 mee. In plaats daarvan moest je maar de webversie gaan gebruiken. Er zijn ook andere alternatieven, zoals TweetDeck (TweetDeck by Twitter) en Tweeten. De vorige Mac-app kreeg zelden een update. Het bedrijf gaf in 2015 nog wel aan dat ze nieuwe functies aan de Mac-app zouden toevoegen, maar het kwam er niet van. Het is dan ook te hopen dat het niet bij deze ene Catalyst-omzetting blijft, maar dat Twitter blijft investeren in de Mac-app.

Volgens Twitter zijn ze met de vorige versie gestopt, omdat het te veel gedoe was om dubbele code te onderhouden. Het bedrijf wilde zich liever focussen op het web en mobiel, dan op de Mac. Met de komst van Catalyst wordt het wel weer mogelijk om nieuwe energie erin te steken. Twitter belooft feature parity: functies uit de iPhone en iPad, zullen ook in de Mac-app te vinden zijn. Extra’s zijn bijvoorbeeld vensters die van grootte kunnen worden veranderd, dynamische content, meerdere vensters tegelijk, native notificaties, drag and drop en ondersteuning voor toetsenborden.

Wie meer wil weten kan in deze blogpost van Twitter terecht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.