iPhone X teardown van iFixit met moederbord.

Chipmaker TSMC heeft 7nm-productieproces voor iPhone A13-chip verbeterd

Als Apple later dit jaar de iPhone 11 aankondigt, zal daar hoogstwaarschijnlijk een A13 Bionic chip in zitten. Chipmaker TSMC lijkt zich er al op voor te bereiden met een nieuw 7 nanometer 'N7 Pro' productieproces voor de toekomstige chips.

De huidige A12 Bionic-chip wordt overigens ook al geproduceerd met een 7 nanometer-proces, waarmee Apple een ‘gigantische voorsprong’ op de concurrentie kreeg. Hoe lager het aantal nanometers, hoe dichter de transistoren op elkaar zitten en meestal betekent dit betere performance en lager energieverbruik. Eerdere chips werden gemaakt met een 10 nanometer-proces.

TSMC heeft het productieproces voor 7 nanometer nu verder geoptimaliseerd. De eerste system-on-a-chips (SoC’s) die volgens de nieuwe procedure worden gemaakt zijn de HiSilicon Kirin 985. Daarna is Apple aan de beurt met een verbeterde versie van het proces, genaamd ‘N7 Pro’. Eerder waren er ook al geruchten dat TSCM de 7nm A13-chips voor Apple zou maken. In februari beweerde Digitimes dat TSMC voorlopig de exclusieve fabrikant zal blijven voor de A-serie chips.


TSMC’s nieuwe proces heeft de afkorting EUV gekregen, wat staat voor ‘extreme ultraviolet lithography’. Hiermee wordt het mogelijk om nog preciezere chip-layouts te maken op een nog kleiner oppervlak. Het ‘N7 Pro’-proces zal in het tweede kwartaal van 2019 klaar zijn voor massaproductie en dat is op tijd voor de nieuwe iPhones van 2019. Die worden in het najaar verwacht en zullen waarschijnlijk weer tijdens een media-evenement in september worden aangekondigd.

Er zijn al diverse andere geruchten over de 2019 iPhones. Zo zouden ze nog steeds voorzien zijn van een OLED-scherm en krijgen ze drie camera’s, die minder ver uitsteken. Wel zou er nog steeds een Lightning-aansluiting aanwezig zijn. Een mogelijke vernieuwing is dat je met de iPhone 11 andere accessoires zoals de AirPods kunt opladen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 april 2019, 12:22
Bron Bron DigiTimes
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp 2019 iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.