Touch ID ook geschikt als wachtwoordvervanger op de Mac

In een patentaanvraag van Apple is te zien hoe je een Touch ID-scanner via een usb-poort kan aansluiten op een ander apparaat - bijvoorbeeld een Mac?

touch-id-sensorIedereen verwacht dat Apple later dit jaar nieuwe iPads en een iPhone 6 met Touch ID gaat uitbrengen. Maar de vingerafdrukscanner kan ook nog in allerlei andere apparaten worden gebruikt, zo blijkt uit een patentaanvraag van Apple. Ook Mac-computers en andere apparaten moeten eraan geloven. In het patent, dat donderdag werd ontdekt, is een iPad te zien met twee voorbeelden van vingerafdruksensoren. De ene is verwerkt in de homeknop, zoals het geval is bij de iPhone 5s, terwijl de andere is verbonden met de hoofdtelefoonaansluiting van de iPad. Het laat zien dat Apple de Touch ID-sensor niet alleen in grote apparaten wil verwerken, maar ook in een klein accessoire.


Het patent noemt USB als een van de mogelijke verbindingsmethodes, ook al zit er op een iPad helemaal geen usb-poort. Het ligt veel meer voor de hand dat Apple een Touch ID-sensor in een accessoire verwerkt, dat je vervolgens kunt aansluiten op een usb-poort van de Mac. Touch ID zou dan kunnen dienen als vervanger van wachtwoorden.

Lees ook: Waarom Touch ID in iOS 7.1.1 beter en sneller werkt

touch-id-patent

Andere alternatieven om het wachtwoord te vervangen werken op een soortgelijke manier. Zo is er Pico, die door de universiteit van Cambridge wordt ontwikkeld met geld van het European Research Council. De Pico werd voor het eerst gepresenteerd in 2011 en bestaat uit een klein apparaatje, dat lijkt op een usb-stick. Het apparaatje is voorzien van een camera en een vingerafdrukscanner. Dankzij cryptografie hoeven gebruikers niets te onthouden; het enige wat je nodig hebt is een privé sleutel en een publieke sleutel. Wordt de Pico gestolen, dan koop je gewoon een nieuwe en zet de back-up terug, die je op de computer hebt gemaakt. Eventueel kun je een gestolen Pico op afstand vergrendelen of wissen.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Apple heeft Touch ID in de iPhone 5s ingevoerd, als methode om toegang te krijgen tot de telefoon en voor het doen van app-aankopen. Met ingang van iOS 8 wordt het ook mogelijk om toegang te krijgen tot apps van derden. Als de geruchten kloppen krijgen alle nieuwe iOS-apparaten dit jaar een Touch ID-sensor. Maar als je met Touch ID toegang kunt krijgen tot een iPhone of iPad, dan is het natuurlijk een koud kunstje om zoiets ook in OS X aan te bieden op de Mac, hetzij ingebouwd in de trackpad of het toetsenbord, hetzij als losse vingerafdrukscanner.

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 augustus 2014 om 23:56
Onderwerp
Categorie
Geruchten

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.