‘Toekomstige iPhones dunner dankzij nieuwe autofocus’

Toekomstige iPhones zouden dunner kunnen worden dankzij nieuwe technologie voor het scherpstellen van de camera, blijkt uit een nieuw patent.

iphone 5s camera flitsersApple is op zoek naar nieuwe manieren om de camera in toekomstige iPhones te verbeteren, zo blijkt uit een nieuwe patentaanvraag die in handen is van AppleInsider. Ditmaal is er een patent opgedoken dat een verbeterde technologie voor het automatisch scherpstellen van de camera beschrijft, ook wel autofocus genoemd. Apple zou interesse hebben in de zogeheten MEMS-technologie die grote voordelen biedt. Zo kan de camera-component dunner worden en wordt er tegelijkertijd ook minder energie gevraagd. Dit zou betekenen dat Apple toekomstige iPhones dunner kan maken.

Huidige iPhones maken gebruik van een spiraalvormige oplossing voor het automatisch scherpstellen van de camera, die voice coil motor (kortweg VCM) wordt genoemd. Dit is een sterke en simpele oplossing, maar vraagt tegelijkertijd wel veel energie. De MEMs-methode (micro-electro-mechanical systems) die Apple heeft onderzocht was tot dusver niet volwassen genoeg voor massaproductie. Toch biedt deze methode nog een ander belangrijk voordeel: het is goedkoper, als het tenminste goed ontworpen wordt.

Zoals gebruikelijk bij patenten is het allemaal een nogal technisch verhaal. Het komt er kort gezegd op neer dat Apple iets heeft gevonden om de tweede grootste nadelen van de MEMs-technologie te verhelpen: het is erg kwetsbaar en het vergt een ontwerp dat moeilijk te fabriceren is. Dankzij een gebogen stang kan het ontwerp robuuster worden gemaakt en Apple kan het bovendien uit één geheel fabriceren zoals het ook de iPhone uit één stuk aluminium maakt. In de patentaanvraag worden ook de verschillende bevestigingsmethoden beschreven.

Het patent werd in oktober 2012 voor het eerst ingediend, maar de technologie heeft tot nu toe niet zijn weg naar de iPhone gevonden. Er gaan wel geruchten dat de iPhone 6 net zo dun wordt als de huidige iPod touch. Aangenomen werd dat de camera hierin een grote rol zou spelen. Een kleiner camera-component kan ook leiden tot een dunnere iPhone. Eerder dook er al een patent op waarin Apple een bevestigingssysteem voor cameralenzen beschrijft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 april 2014, 17:00
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp camera

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.