Tim Cook bij Tate Britain

Tim Cook: ‘AR wordt net zo belangrijk als smartphones’

Tim Cook noemt AR een 'groot idee' dat iedereen kan gaan gebruiken, net zoals nu iedereen een smartphone heeft. Dat vertelde hij tijdens zijn Europese toernee.

CEO Tim Cook is nog even bezig met zijn Europese toernee en liet onderweg hints vallen over Apple’s plannen met augmented reality. Cook opperde dat straks iedereen AR zal gaan gebruiken, net zoals bij smartphones nu al het geval is.

Tim Cook bij Tate Britain

AR voor iedereen

Cook maakte een tussenstop bij Tate Britain. Dit museum toont Britse kunst van de 1500 eeuw tot vandaag en is voor iedereen gratis te bezoeken. Ook voor Tim Cook, die er een rondleiding kreeg door curator Chris Stephens (zie foto).

Daarna bezocht Cook de ontwikkelstudio ustwo (foto hieronder), het meest bekend van de iOS-game Monument Valley. Hij maakte de bekende opmerkingen hoe goed het gaat met de ontwikkelaarscommunity rondom Apple en hintte nogmaals dat de pijplijn bij Apple vol zit met innovatieve producten. Deze keer kwam de Apple Car niet ter sprake, maar wel augmented reality, de technologie waar Cook graag hints over dropt.

Ustwo met Tim Cook

Cook vertelde nogmaals dat hij grote verwachtingen heeft van AR en dat het veelbelovender is dan de verwante technologie Virtual Reality (VR), waarbij je je afsluit van de wereld. Het doet vermoeden dat Apple onderzoekt of ze iets met AR of mixed reality kunnen doen, waarbij je een extra digitale laag krijgt op de werkelijkheid. Een recent artikel over Apple’s inspanningen op het gebied van machine learning wijst ook in die richting:

Apple Machine Learning

Bij VR zit je in een compleet gedigitaliseerde 3D-omgeving, terwijl je bij AR nog wel aanspreekbaar blijft. Bij mixed reality heb je ook nog de mogelijkheid van interactie met digitale objecten, terwijl je wel de wereld om je heen blijft zien.

Cook noemde AR een ‘groot idee’, vergelijkbaar met de smartphone:

De smartphone is voor iedereen, we denken bij de iPhone niet over een bepaalde bevolkingsgroep, land of verticale markt: het is voor iedereen. Ik denk dat AR net zo groot is, het is gigantisch. Ik word enthousiast van de dingen die mogelijk zijn en die een hoop levens kunnen verbeteren. En het biedt vermaak.

Cook ziet AR als een kerntechnologie voor Apple:

Ik beschouw AR als het silicium in mijn iPhone. Het is niet per se een product, het is een kerntechnologie. Maar er moeten nog wel dingen ontdekt worden voordat de technologie goed genoeg is voor het grote publiek. Ik denk dat er een hoop toepassingen mogelijk zijn die mensen in het dagelijks leven kunnen helpen, in het echte leven. Daarom ben ik er zo enthousiast over.

Maar wat Apple dan precies in petto heeft, vertelde hij niet. Wel neemt Apple gaandeweg steeds meer AR-specialisten in dienst, zoals van de start-ups Faceshift, Perceptio, Metaio en Flyby Media. Ook heeft het bedrijf al een paar patenten voor mobiele AR-systemen, waarmee je je omgeving kunt ontdekken en realtime informatie kunt genereren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2017, 10:40
Categorie Apple
Onderwerpen augmented reality, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.