ICS Monument Valley iPad iPhone header GvdW

iCulture speelt: Monument Valley is Game van de Week

Monument Valley is Game van de Week voor iPhone en iPad en Fairway Solitaire is terug met Blast!

ICS Monument Valley iPad iPhone header GvdWVertaal ‘met vlag en wimpel’ naar het Engels en je krijgt ‘with flying colours’. Dat is een beetje het thema van deze iCulture speelt. Het onwaarschijnlijke mooie, esthetisch verantwoorde Monument Valley mag dan kort zijn: het is bij een lange afstand van zelfs ruimtesimulatie FTL: Faster Than Light onze Game van de Week. Een van de redenen is het unieke kleurgebruik van Monument Valley, en uitgekiend kleurgebruik vind je ook in het verslavende kaartspelletje Fairway Solitaire Blast en het eigenzinnige vechtspel Monster Shake.

Fairway Solitaire Blast

ICS Fairway Solitaire Blast iPadEen van de beste kaartspelletjes op de iPhone en iPad heeft een opvolger gkeregen. Fairway Solitaire Blast is na een stille eerdere introductie in de App Store, nu voor iedereen te downloaden. Het is andermaal een aanrader, want uitgever Big Fish Games heeft er werk van gemaakt. Fairway Solitaire heeft nog steeds een bizar thema: je doet alsof je golft op een golfbaan en daarbij ditmaal niet de bevers die er wonen in de weg zit, maar juist helpt om de troep op te ruimen. Alleen heeft de game niks met golfen te maken: het is een kaartspel. Een spelletje ‘zenuwpatience’ waarin je met de opengedraaide kaart voorhanden kaarten met een waarde van één hoger of één lager op tafel kan wegspelen. Zo kan je lange kettingen maken van kaarten die je na elkaar verwijdert. Elk level bestaat uit drie tafels en je beschikt steeds maar over één emmer met kaarten die je daarvoor kan gebruiken. Gelukkig kent het spel zeker in het begin allerlei kaarten die een horizontale of verticale lijn trekken of explosie maken en nabijgelegen kaarten verwijderen. Ook de joker die op elke kaart kan, is handig.

ICS Fairway Solitaire Blast power-upsFairway Solitaire Blast is een extreem gepolijst spelletje, maar het golfthema is ten opzichte van de originele game wel afgezwakt. Er is geen optie meer om twee Britse snobs commentaar te horen babbelen en er wordt ook geen eindscore in ‘holes’ en met termen als ‘on par’ en ‘birdie’ toegepast. Het is er wel wat duidelijker door geworden, met name ook door de Candy Crush-achtige wereldkaart. Die schotelt nu nog 90 levels voor, maar kijk naar dat snoepjesspel en de originele Fairway Solitaire en je weet dat het er lang niet zal eindigen.

Downloaden: Fairway Solitaire Blast (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+)

Monster Shake: vechten met ‘enge’ monsters

ICS Monster Shake iPad iPhoneEen blauwe cartoonhaai op poten, een app met zachte blauwe vacht en een soort arrogante combinatie van een leeuw en een poedel. Het artwork en het kleurgebruik van Monster Shake zijn karakteristiek, maar eng kan je de hoofdrolspelers in dit nieuwe vechtspel zeker niet noemen.

“We combine art with technology” is de slogan van ontwikkelaar Synergy-IT en het is jammer dat het spel dat niet waarmaakt. Want hoe gaaf het er ook uitziet met de vormgeving van de monsters en de decors met kleine autootjes die langsrijden in een afgebrokkelde stad: de gameplay is niet echt doordacht. Alle nadruk leek wel op originaliteit te liggen. Je veegt als een malle over het beeld om aan te vallen, drukt op je eigen avatar om aanvallen te blokken en links en rechts kan je icoontjes in een bubbel vangen (om de muziekspelmanier: tik op het juiste moment) om speciale aanvallen te activeren. Leuk op papier maar verschrikkelijk in de praktijk. Op veegbewegingen wordt amper gereageerd, het blokkeren zet je hele personage stil en het pakken van power-ups komt zo nou dat je het na een tijdje nog niet aanvoelt. Terug naar de tekentafel!

Downloaden: Monster Shake (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Game van de Week: Monument Valley

Game van de WeekEen gigantisch trappenhuis met trappen die alle kanten oplopen – maar geen enkele logische. Of een vierkant lopende trap die zichtbaar hoger én lager tegelijk gaat. Het is moeilijk om de kunst van de wijlen Nederlandse M.C. Escher te omschrijven. Hoe moeilijk moet het wel niet zijn geweest om het in een game te verwerken? Ontwikkelaar Ustwo heeft een huzarenstukje afgeleverd op de iPhone en iPad. Monument Valley is compact, vernuftig en prachtig.
Lees onze uitgebreide review van Monument Valley op iPhone en iPad

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2014, 18:35
Categorie Games
Onderwerpen gvdw, iculture speelt, solitaire

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.