iphone-6-modellen

Test-Aankoop klaagt Apple aan over opslagcapaciteit iPhone 6 (+ lezersoproep)

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop omdat de beschikbare opslagcapaciteit van de iPhone 6 niet overeenkomt met de beloofde opslag. Ze spreken van misleiding en liegende fabrikanten - maar eigenlijk is het een gewoonte die al heel lang speelt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop neemt juridische stappen tegen Apple, omdat de beschikbare opslagcapaciteit van de iPhone 6 niet overeenkomt met de beloofde opslag. Een 16GB iPhone 6 Plus bevat in werkelijkheid 10,3GB opslag, zo’n 36 procent minder. Nu is dat natuurlijk niets nieuws, want alle fabrikanten rapporteren de aanwezige opslagruimte en een deel daarvan wordt ingenomen door het besturingssysteem.

iphone-6-modellen

Wijdverspreide gewoonte

Dat Test-Aankoop ervoor heeft gekozen om Apple aan te klagen, heeft ongetwijfeld te maken met publiciteit. Wie over Apple klaagt, heeft zekerheid dat het binnen de kortste keren veel aandacht krijgt in de algemene media. Dat is gelukt. Als Test-Aankoop in het gelijk wordt gesteld wil de organisatie ook andere fabrikanten aanklagen.

Het verschil in opslag heeft met een aantal factoren te maken. Ten eerste omdat fabrikanten van harde schijven de capaciteit anders berekenen dan makers van software. Wat op het verkooplabel in de winkel staat, is niet wat je krijgt. Bovendien wordt een deel van de opslagcapaciteit gebruikt voor het besturingssysteem en de voorgeïnstalleerde apps, waardoor Apple (en andere fabrikanten) geen exacte beloften kunnen doen hoeveel er overblijft voor eigen gebruik. Dit gebeurt al jaren zo en is bij de meeste consumenten wel bekend. Maar volgens Test-Aankoop bedriegt Apple de consument. “Wanneer men immers het reële geheugen van deze toestellen nagaat, blijft er maar een deel over van wat men de gebruiker voorhoudt.”

De zaak dient bij de rechtbank van koophandel in Brussel. Een datum is nog niet bekendgemaakt.

Apple niet het grootste ‘liegbeest’

Overigens meldt Apple altijd bij iPhones (en iPads, iPods, enzovoorts) dat de werkelijke capaciteit lager ligt:

1 GB is gelijk aan 1 miljard bytes; de werkelijke, geformatteerde capaciteit ligt lager.

Ook staat er op de website van Apple een uitgebreide uitleg hoe de opslagcapaciteit van iOS en OS X wordt berekend.

Overigens had Test-Aankoop beter Microsoft of Sony voor de rechter kunnen dagen, want zoals in onderstaande tabel te zien is, is op die toestellen meer dan de helft van de opslagcapaciteit niet bruikbaar. Apple scoort met 36% nog redelijk goed, samen met Samsung en Huawei.

Toestel Beloofd Werkelijk Niet beschikbaar
Samsung Galaxy S6 32GB 24,7GB 33%
iPhone 6 Plus 16GB 10,3GB 36%
Huawei P8 16GB 9GB 44%
Microsoft Lumia 640 XL 8GB 3,25GB 60%
Sony Xperia M4 Aqua 8GB 2,45GB 70%

Cijfers op basis van een inventarisatie door Test-Aankoop

Hieronder vind je wat meer gedetailleerde info over enkele iPhone-modellen. Daarbij valt op dat de iPhone 5c erg goed scoort, maar dat wisten we al.

Toestel Beloofd Werkelijk Niet beschikbaar
iPhone 4s 8GB 6,1GB 24,3%
iPhone 5 16GB 13,4GB 16,3%
iPhone 5c 8GB 6,7GB 16,3%
iPhone 5c 16GB 14,7GB 8,1%
iPhone 5s 16GB 14,7GB 8,1%
iPhone 6 16GB 10,9GB 31,9%
iPhone 6 Plus 16GB 10,3GB 35,6%
iPhone 6s 16GB 10,6GB 33,8%
iPhone 6s Plus 16GB 10,7GB 33,1%
iPhone 6s Plus 64GB 54,3GB 15,2%

Cijfers op basis van een inventarisatie door Test-Aankoop

Lezersvraag: hoeveel capaciteit is beschikbaar op jouw iPhone?

Bovenstaande tabellen zijn gebaseerd op die van Test-Aankoop, maar we merkten op de redactie dat de cijfers niet altijd kloppen. Ook weten we niet hoe de cijfers zijn bepaald: op basis van één enkele meting per model en steeds met dezelfde iOS-versie, of door het gemiddelde te nemen van meerdere metingen?

Capaciteit iPhone bekijkenWe zijn benieuwd hoe het gesteld is met de opslagcapaciteit op andere iPhone-modellen en we willen daar een gedetailleerder onderzoek naar doen. Vandaar dat we alle iCulture-lezers opvragen hoeveel de opslagcapaciteit is die je werkelijk kunt gebruiken en daarvoor het onderstaande formulier in te vullen. De beschikbare opslagcapaciteit is afhankelijk van het model iPhone en van de iOS-versie die je geïnstalleerd hebt.

Zo kun je kijken wat de beschikbare capaciteit is:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Info.
  2. Kijk naar het getal bij Capaciteit.
Het benodigde formulier werkt helaas niet in onze app. Gebruik hiervoor deze link voor de mobiele versie van dit artikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 februari 2016, 17:31
Categorie Achtergrond
Onderwerpen belgie, opslag

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.