storage-iphone-5c

iPhone 5c heeft de meeste vrije opslagruimte

De 16GB iPhone 5c levert de meeste vrij beschikbare geheugenruimte van hedendaagse smartphones: van de 16GB is 12,60GB nog vrij.

storage-iphone-5cIedereen weet dat als je een smartphone met 16GB opslagruimte koopt, dat die 16GB niet volledig beschikbaar is voor het opslaan van films en muziek. Een deel daarvan wordt opgesnoept door het besturingssysteem en allerlei extra ongevraagde extra’s. Hoe zit dat eigenlijk bij smartphones van verschillende merken? De afbeelding hiernaast maakt dat duidelijk: de iPhone 5c is de winnaar met 12,6GB vrij geheugen (79%).


Bij de Samsung Galaxy S4 gaat bijna 50% op aan allerlei meegeleverde apps. De Britse tech site Which keek naar 16GB smartphones van verschillende merken. De iPhone 5c kwam met 12,60GB opslag op nummer 1, gevolgd door de Google Nexus 5 met 12,28GB opslag en de iPhone 5s met 12,20GB opslag. De Sony Xperia Z1, BlackBerry Z30, HTC One Mini en LG G2 scoorden beduidend lager. Dat de Nexus 5 zo hoog scoort, komt omdat je dit toestel met het ‘stock Android’ krijgt geleverd: het originele besturingssysteem zonder allerlei toeters en bellen van de fabrikant. Dat is ook meteen de reden waarom de Samsung Galaxy S4 zo laag scoort: Samsung levert er allerlei ongevraagde apps van derden op mee, plus een aantal eigen apps. Vandaar dat Android-gebruikers van het eerste uur vaak de voorkeur geven aan de Nexus-modellen, omdat ze de meest pure Android-ervaring leveren, zonder bloatware.

Samsung zal het geringe geheugen niet meteen als een probleem zien: in de S4 kun je immers geheugenkaartjes steken en het geheugen oneindig uitbreiden. Voor een paar tientjes breidt je het geheugen van een Android-toestel uit met 64GB extra opslagruimte voor muziek en films. Dat klinkt in theorie goed, maar een geheugenkaartje zal nooit zo snel zijn als intern geheugen. Apple kiest voor een andere aanpak: muziek, documenten en allerlei andere extra’s die je niet continu nodig hebt zet je in de cloud en stream je naar je toestel.

storage-16gb-smartphones

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.