Reacties voor: Tim Cook in Nederland, een persoonlijk verhaal [opinie]

OPINIE - Tim Cook was in Amsterdam: welke indruk maakte het bezoek en ben ik anders over de man gaan denken? In dit persoonlijke verhaal vertel ik over mijn ervaringen.

Reacties: 17 reacties

  1. Tijd voor een upgrade zegt die, kan Tim Cook het verschil nog zien tussen de iPhone 6, 6s en 7? Apple begint net als Cook extreem saai te worden, voorspelbaar en risicoloos.

  2. Persoonlijk vind ik het jammer dat Apple steeds meer een trendvolger in plaats van trendsetter aan het worden is. Daar had Jobs kennelijk toch een beter gevoel voor dan Cook, die overigens alleszins capabel is als CEO, maar niet als visionair.

  3. Leuk stuk Gonny! Ik had echt niet verwacht dat Tim zo toegankelijk zou zijn. Adam stuurde mij nog een berichtje dat hij zijn selfie ging proberen te maken. Ik heb nu toch wel spijt dat ik niet ben gegaan 🙂 Ik kon helaas echt niet vanwege een afspraak.

  4. Artikel met een Apple gekleurde bril op.

  5. Wat een positieve bijdragen weer, weleens de CEO van b.v. Samsung gezien/gehoord/meegemaakt? Prima stuk Gonny!

  6. Leuk om te lezen Gonny! Hoe een echte Apple kenner toch nog iets nieuws kan ontdekken in de CEO van het bedrijf waar je dagelijks over schrijft. 🙂

    Wel een vraagje. Wat is VC-klimaat? Ik heb een gezocht op Google, iets met financiering van startups? Ik denk dat misschien niet alle lezers snappen wat dat is.

    @vuurvreter: Wat had je dan verwacht?!

  7. Origineel geplaatst door Marcel
    Persoonlijk vind ik het jammer dat Apple steeds meer een trendvolger in plaats van trendsetter aan het worden is. Daar had Jobs kennelijk toch een beter gevoel voor dan Cook, die overigens alleszins capabel is als CEO, maar niet als visionair.

    Ja, daar ben ik het wel mee eens. Al denk ik dat het beeld ook wel eens geromantiseerd wordt. Apple was vroeger met producten ook niet altijd de eerste, terwijl er vaak wordt gedaan alsof onder Steve Jobs alles superinnovatief en succesvol was. Onder Steve Jobs ging er ook wel regelmatig iets mis of flopte een product (iPod HiFi, anyone?). Steve had het geluk dat de iPod en de iPhone een sensatie veroorzaakten. Tim heeft de pech dat hij in een periode zit dat smartphones in het algemeen zijn uit-ontwikkeld (en omdat de iPhone het vlaggenschipproduct van Apple is, wordt daar extra op gelet).

    Dat ze nu bezig schijnen te zijn met een Siri-praatpaal voor thuis, deed met ook wel denken van: hmm, waarom nou iets wat de concurrentie al heeft? Apple zal het ongetwijfeld weer beter en slimmer aanpakken, maar ik had dan liever wat originelers gezien. En die nadruk op milieu en gezondheid: tja, dat is allemaal wel bewonderenswaardig, maar levert voor de kijkers toch heel slaapverwekkende keynotes op. Met als gevolg dat iedereen roept: SAAAAAI en voorspelbaar (want iedereen heeft natuurlijk ook alle gelekte geruchten al gelezen).

    Origineel geplaatst door Niels Goedvolk
    Leuk om te lezen Gonny! Hoe een echte Apple kenner toch nog iets nieuws kan ontdekken in de CEO van het bedrijf waar je dagelijks over schrijft. 🙂
    Wel een vraagje. Wat is VC-klimaat? Ik heb een gezocht op Google, iets met financiering van startups? Ik denk dat misschien niet alle lezers snappen wat dat is.

    VC = Venture Capital, financiering van startups

    Dat is in Silicon Valley goed geregeld met allerlei durfinvesteerders, zowel firma’s als rijke ondernemers. In Europa heb je dat veel minder. Er zijn minder partijen en er is minder ‘durf’. Komt misschien omdat Amerikanen vaker ondernemende types zijn en sneller risico’s durven nemen. Schmidt investeert zelf ook in allerlei bedrijven. Maar zijn punt is dus: er zijn te weinig mogelijkheden voor start-ups om financiering los te peuteren. Vandaar dat veel startups toch maar een vestiging in Silicon Valley openen, zodat ze wat makkelijker met investeerders in contact komen.

  8. Origineel geplaatst door Marcel
    Daar had Jobs kennelijk toch een beter gevoel voor dan Cook, die overigens alleszins capabel is als CEO, maar niet als visionair.

    Jobs was een unicum. Hij had een brede visie en veel lef en dat zie je op dit moment heel zelden bij bestuurders van grote bedrijven. Vaak gaat het om mensen die bij de hele bestaansgeschiedenis van een bedrijf betrokken waren en daardoor veel vrijheid bij het maken van beslissingen kregen (“Jobs knows what’s right”). Cook heeft het inzicht niet om daadkrachtig op te kunnen treden en geniet ook niet het vertrouwen van zijn commissarissen en aandeelhouders om dat te kunnen doen. Belangrijk voor hem is dat hij de bedrijfscultuur in stand houdt en zo het talent in de goede banen leidt.

  9. Leuk artikel, maar ik ben heel blij dat Tim aan het hoofd staat van Apple en niet Gonnie 😉

    We gaan steeds meer doen met onze slimme apparaatjes, en dus moet Apple ook echt zorgen dat dat ook allemaal perfect werkt. Het begon met Jobs die de iPhone introduceerde als combinatie van telefoon, internet en muziek, maar nu is het al zoveel meer dan dat. Vervoer, gezondheid, sociale contacten, nieuws en notificaties, bedienen van alles wat er te bedienen valt, enz. Steeds een paar jaar van te voren al signaleren wat er mogelijk wordt en wat gaat gebeuren en direct daarmee aan het werk. Als ze in slaap dommelen kan het zomaar gebeurd zijn a la Nokia en Blackberry.

  10. Origineel geplaatst door bm
    Leuk artikel, maar ik ben heel blij dat Tim aan het hoofd staat van Apple en niet Gonnie 😉

    Gelukkig schrijf ik artikelen en jij niet 🙂 Afzender: GonnY 😉

  11. @Niels Goedvolk: Een objectief artikel zonder iemand de hemel in te prijzen.

  12. Apple is naar mijn idee altijd al een trendvolger geweest:
    – mp3 spelers kwamen op, Apple maakt de iPod
    – smartphones kwamen op (Palm OS Treo), Apple maakt de iPhone.
    – smartwatches kwamen, Apple maakt de iWatch.

    Wat Apple enorm goed doet is een opkomende trend omzetten in iets zo goeds, dat het doorbreekt en de standaard zet.

  13. @Leon: Mooi gezegd en waar naar mijn mening!

  14. @Leon: Mee eens. En het volgende product wordt een auto, maar dan volgens de visie van Apple, geintegreerd in hun eco-system.

    Groeimarkt !

  15. Wat een leuk persoonlijk verhaal Gonny!

    Origineel geplaatst door vuurvreter
    Artikel met een Apple gekleurde bril op.

    joh! En dat op een site die over Apple-producten gaat.

  16. @Gonny van der Zwaag: VC is niet alleen een kwestie van durf, het is ook inherent aan een politiek- en economisch systeem. Dat Amerikanen zoveel lef hebben kan alleen maar bewondering oproepen, maar VC heeft ook een vervelende kant: bedrijven voelen voortdurend de hete adem van investeerders in hun nek en elk foutje en elk verlies kan uitmonden in een teloorgang. Er zijn ook nog andere financieringsmogelijkheden.
    Bepaalde Nederlandse politieke partijen willen die Amerikaanse politiek en-economie ook hier, maar daarmee is niet iedereen even blij.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.