Reacties voor: 21,5-inch iMac is bijna onmogelijk te repareren

Uit een uitgebreide teardown van iFixit blijkt dat het instapmodel van de nieuwe 21,5-inch iMac bijna onmogelijk te repareren is, omdat veel onderdelen vastzitten aan het moederbord.
Lees het complete artikel → 21,5-inch iMac is bijna onmogelijk te repareren
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 11 reacties

  1. Als een onderdeel defect raakt moet je dus de hele moederbord vervangen. Hoewel een moederbord veel duurder is dan een geheugenmodule, denk ik dat het voor reparatiebedrijven juist makkelijker is om het te repareren. Door de moederbord te vervangen los je waarschijnlijk een hoop potentiele problemen op. Minder tijd voor diagnose en testen achteraf. Dat bespaart tijd en tijd kost geld. Mijn ervaring is dat arbeidsloon soms duurder is dan de onderdelen. De meeste reparaties worden toch onder garantie uitgevoerd.
    Wel is het voor de consument nog steeds nadelig, maar de reparatiebedrijven die zullen ervan profiteren.

  2. Het is een trend die bij veel Apple apparaten zich voordoet de laatste tijd. Vanwege de ruimtebesparing worden onderdelen vastgemaakt in plaats van met sockets te werken die veel ruimte kosten.

    Heb er weinig moeite mee. Alleen de ‘premium’ prijzen die Apple vraagt voor upgrades bij de aanschaf vind ik dan wel erg jammer. Feit is gewoon wel dat de meeste mensen hun computer niet upgraden. Zoveel mensen die nog steeds met een HDD in hun <2012 macbook rondlopen met 4GB RAM. Daar kunnen wij als techies niks bij voorstellen. Apple maakt hier handig gebruik van door ruimte te besparen.

    Jammer van die fusiondrive, is het nog wel mogelijk om die te vervangen? In dat geval zou ik er gewoon de goedkoopste schijf in gooien, die in een behuizing zetten voor time-machine backup of zoiets, en er een nette SSD inzetten van 1TB (future proof).

    Wat kY al aangaf, het kost Apple ook meer geld voor het vervangen van onderdelen als bijvoorbeeld alleen het geheugen stuk is.

  3. Heel jammer dit, maar past helaas wel in de trend bij Apple. Terwijl Macs ooit juist uitblonken in upgradability (opwaardeerbaarheid?). Zelfs de MacBooks, mijn eerste Macbook verraste me héél aangenaam door het extreme gemak waarmee je zelf geheugen kon uitbreiden, grotere harde schijf installeren (1TB in MB 2008 😃), accu vervangen. Om de hardware had ik ‘m nog altijd niet hoeven afdanken, alleen door de halfslachtige EFI die ergens tussen 32 en 64 bits was blijven steken kon hij niet meer met de nieuwere OS X versies mee 😕Helaas zijn de Macs nu net zo’n wegwerpartikel geworden als gewone PC klonen – misschien zelfs nog wel meer vanwege Apple’s huidige obsessie met dun-dunner-dunst ten koste van al het andere 😢 Voor de draagbare devices (MB, iP*) nog enigszins verdedigbaar, maar voor de desktops ???

  4. @FerryMan: Niet alleen de EFI die bleef steken. Vooral het gebrek aan hardwarematige OpenCL compatibiliteit is het probleem waardoor je niet kon updaten. Ik ben tegen hetzelfde probleem aangelopen met m’n zwarte macbook destijds ;). Daarnaast had je ook het verschil tussen coreduo(32 bit) en core2duo waar veel consumenten geen verschil in wisten (als je het mij vraagt had Intel nooit de coreduo moeten uitbrengen, want oudere intel-cpu’s hadden wel 64 bit ondersteuning).

    Even een update van mijn vorige post (ik kan hem niet meer editten):
    De fusion-drive is NIET te upgraden. Ik heb het nagekeken in de iFixit review.

    Maar er is ook goed nieuws! Deze macs zijn voorzien van thunderbolt2 en via thunderbolt kun je wel op volle snelheid een SSD draaien en heb je erg veel uitbreidingsmogelijkheden. Enige nadeel is vaak de prijs van die randapparatuur.

  5. Ja dat krijg je nou eenmaal als je een zo dun mogelijke computer wilt bouwen.

  6. Wel, het model dat iFixit heeft heeft een mobile CPU. Dit ding is niet gemaakt voor een socket, en je ziet ze noot in een socket. Ze zitten altijd vast gesoldeerd op het moederbord. Ik ga er van uit dat, net als de 27″ iMac, de 21.5″ iMac met de quad-core i5s en i7s gewoon een CPU heeft met een socket zodat de CPU tenminste te vervangen is.

  7. @Vincent: ‘die zie je nooit in een socket’. Dat is niet helemaal waar. Eerdere iMacs en Mac Mini’s hadden wel een socket voor een CPU upgrade. Ik heb zelf een keer zo’n CPU overgezet. Voor PC laptops is een socket voor de CPU ook niet heel vreemd verder.

  8. Ik zie niet echt in waarom geheugen fixen voordeliger/makkelijker zou zijn dan simpelweg 2 geheugenbankjes aan de onderkant vervangen. Heel eerlijk, bij de oude iMacs zou ik dat nog aan m’n moeder over durven laten.

    Ik vind deze trend van alles maar vastsolderen echt waardeloos. Je betaald al de hoofdprijs voor zo’n ding, en dan mag je verloop van je garantie ook nog eens de hoofdprijs betalen voor een reparatie/upgrade van bv geheugen/hdd/ssd die je makkelijk door het ictknaapje op de hoek van de straat kunt laten doen.

    Ik heb gelukkig nog een mac mini server 2011 en 2012, hopelijk gaan ze nog heel lang mee.

  9. Er blijft dan van het bewuste milieu- en grondstoffen beleid Apple ook weinig over. Ze melden wel trots de afwezigheid van allerlei gifstoffen (cadmium, kwik amalganen) maar die gebruikt helemaal niemand in de cpu industrie meer.
    En renewable…ho maar

  10. Je kunt dus veel beter het 27 inch model kopen, die is toekomstbestendig.

  11. @kY:Daar heb je wel een goed punt, maar er zijn 2 zaken die ik veel vervelender vind.

    Het RAM is niet meer door de gebruiker te upgraden en de gebruiker kan ook zelf geen kleine reparaties uitvoeren.

    Wanneer ik zelf iets uitvoer heb ik geen last van hoog lonen en onderdelen zoals RAM zijn in te kopen voor marktconforme prijzen. Als je een iMac build-to-order neemt dan is een ram upgrade hierin onevenredig duur!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.