Reacties voor: Systeemfuncties van iOS verbruiken erg veel mobiele data

Algemene systeemfuncties van iOS gebruiken ongemerkt veel mobiele data, als je niet oppast. iOS gebruikt vaak zelfs meer dan apps zoals YouTube en WhatsApp. We leggen uit hoe je ontdekt welke systeemfuncties data verbruiken en hoe je het voorkomt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 32 reacties

  1. Bij mij staat de teller van algemeen op 2,1 mb 🙂

  2. 89,5MB bij mij (peanuts op de 20GB per maand). Het gros gaat op aan iTunes Accounts, General, en Documents & Sync.

  3. Onder Instellingen > Mobiele Data, onderaan de lijst met Gebruik mobiele data voor staat Systeem. Door die te selecteren, volgt een onderverdeling van welke systeemtaken hoeveel data verbruikt hebben. Zo is een redelijk gedetailleerd overzicht van wat onder systeemverbruik valt.

    Mijn iPad gebruik ik alleen maar via 4G en na 3 maanden gebruik zonder de tellers te resetten vanaf het begin, staat de teller voor Systeem op 289MB, waarvan 219MB voor Exchange accounts (7 stuks in totaal). De rest is niet eens noemenswaardig. Meeste overige data is van de webbrowsers (Chrome en Safari) en Spotify. In totaal goed voor zo’n 23GB in 3 maanden.

  4. Systeem totaal op 32 GB en algemeen op 23 GB. Is dit bijgehouden voor iOS9 en nu pas in te zien? Laatste keer “opnieuw ingesteld” was op 9 september 2014 namelijk

  5. 23mb in een maand… Maar ik heb onlangs alles aangepast…. Lees bijna alles uitgezet!!
    Vooral Facebook was een groot verbruiker met het automatisch afspelen van video’s! Aarrrrgh!
    Het zou fijn zijn nog meer gedetailleerde info over het gebruik van je apps te kunnen krijgen onder ios

  6. Vrij nutteloos constatering zonder te vermelden wat het totale gebruik is en wanneer de laatste reset was.. Neem aan dat dit niet 19 oktober 10u53 was (laatste screenshot).
    Ik heb 1,3GB totaal sinds 25 sept en 48,6mb algemeen van 108 systeem.
    Maak gebruik van Drive, Foto’s en alles gaat via iCloud.
    Vraag me af welke functie die veel verbruikt ik mis? Wellicht Apple Music?

  7. Lopen ook een paar draadjes van op het forum.
    Bij mij was het nooit hoog, en plotseling op algemeen in 1avond (waarbij ik het grootste gedeelte gewoon thuis was) 1,27gb verstookt.
    Zonder dat ook maar ergens aantoonbaar is waar het gebruikt wordt.
    Heel erg frustrerend.

  8. Ik zag dus ook mijn algemeen meter oplopen. Bleek iCloud drive mobiele data te gebruiken om whatsapp te backupen. Uitzetten dus!

  9. 50MB sinds 2 maanden of iets, dit heet gewoon even je verdiepen in je nieuwe telefoon en instellen.

  10. Wifi en 4G gaan ‘s nachts uit bij mij. Voorkomen is beter als genezen.

  11. Mhh in totaal staat de teller bij mij op 36,6GB (sinds 19 augustus 2015) en het systeem verbruik staat op 2,0GB. Dat vind ik een redelijke verhouding

  12. Is het jullie allemaal opgevallen dat “Persoonlijke hotspot” ook onder Systeem valt.
    Dat doet IOS niet voor je, dat ben je helemaal zelf.

    Bij mij verklaart dat 1,8 Gb van de 2,8 Gb totaal….
    Bij “Algemeen” staat slechts 4,3 MB

  13. Vallen de iOS updates daar ook niet onder? Dat zou ook veel verklaren.

  14. ‘s Nachts sowieso vliegtuigmodus.

  15. Origineel geplaatst door Dappere Dirk
    Onder Instellingen > Mobiele Data, onderaan de lijst met Gebruik mobiele data voor staat Systeem. Door die te selecteren, volgt een onderverdeling van welke systeemtaken hoeveel data verbruikt hebben. Zo is een redelijk gedetailleerd overzicht van wat onder systeemverbruik valt.

    Ja, dat klopt. Op die manier zie je dus ook hoeveel er onder Algemeen valt. Ik heb de screenshots die dat uitleggen nu even wat duidelijker onder elkaar gezet in het artikel. Stond er wel, maar blijkbaar niet duidelijk genoeg 🙂

  16. Zou locatie voorzieningen hier ook voor een groot deel mee te maken kunnen hebben ?

    Op de foto’s die worden getoond staat hij namelijk wel aan, en mijn ervaring is dat dit toch echt een mb slurper is.

    Overigens staat hij bij mij altijd uit en heb toch ook even gekeken en ik kwam uit op 50mb

  17. Het verbaast mij nog altijd dat je niet eenvoudig per maand kan inzien wat het gebruik per app is.

  18. Origineel geplaatst door Daniël van Noord
    Vrij nutteloos constatering zonder te vermelden wat het totale gebruik is en wanneer de laatste reset was.. Neem aan dat dit niet 19 oktober 10u53 was (laatste screenshot).

    Quote uit het artikel:

    “Overigens was dit verbruik gemeten over een langere periode van een paar maanden.”

    Februari 2015 was de laatste reset. Het gaat natuurlijk om het relatieve verbruik, zoals ik ook noem. Als Telegram maar 4,9MB gebruikt in dezelfde periode, dan is 1,4GB voor Algemeen wel heel veel. Het heeft dan dus weinig zin om mobiele data voor Telegram uit te zetten, want dat tikt nauwelijks aan. Het gaat erom dat je iets opsteekt van je dataverbruik en weet waar je het meest kunt besparen. Totaal was overigens rond de 10GB, dus dan vind ik 3,7GB voor alle systeemfuncties samen nog best veel (maar misschien ook wel onvermijdelijk als je lekker wilt werken met je iPhone).

  19. Van de 1000mb, heb ik iedere maand nog 930 over…. Dus.

  20. Wifi assist is ook een boosdoener. Die zorgt ervoor dat je ongemerkt overschakelt op 3G/4G verbinding als je Wifi-ontvangst slecht is. Je denkt dus verbonden te zijn met wifi, en toch gebruik je 3G/4G.
    Deze functie is nieuw in iOS en staat standaard ingeschakeld. Uitschakelen kan helemaal onderaan bij instellingen > ‘Mobiele netwerk’.

  21. Het verbruik van je mobiele netwerk heb je grotendeels zelf in de handen, je bepaald toch zelf wat, wanneer en hoe je iOS laat werken. Het meest drastische is natuurlijk je mobiele data uitschakelen en inschakelen wanneer je het nodig hebt maar als iedereen eens serieus een half uurtje tijd steekt in het nagaan van zijn instellingen dan staan zaal een hele stap verder. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik WiFi assistent over het hoofd had gezien en daardoor een hele hap data kwijt was maar schakel het gewoon uit en probleem opgelost. Meldingen en op de achtergrond draaiende apps waar je niets aan hebt, ook niet nodig (voor mij toch niet). Hou het meeste van je handelingen voor thuis zoals updaten van apps, die kunnen wel even wachten tot het einde van de dag als je thuis bent hoor ipv ze te updaten via je mobiele netwerk. Alles heb je niet in de hand maar zelf kan je veel uitsparen en vooral niet vergeten als je iOS update van er terug eens een half uurtje in te steken. Hopelijk heeft er iemand iets aan maar ik denk het wel en kan je het zelf niet of durf je niet in je instellingen gaan om iets verkeerd te doen, vraag het iemand dieet iets van kent, zo heb ik ook een paar mensen, die kwamen bij mij en ze hadden een rekening gekregen voor achterover te vallen. Dan kan je nog altijd eens met je provider praten en kan je misschien wel een deel recupereren, in België is Base en Mobistar op dat geval wel van goede wil.

  22. @Sander: Dat kan je toch wel, gewoon maandelijks je mobiele teller eens op nul zetten.
    Zo kan je simpel nagaan hoeveel welke app verbruikt heeft.

  23. @Jan: genieten van je nachtrust heet dat 🙂

  24. Mijn data verbruik in Systeem z’n geheel staat maar op 222MB. Dat valt dan wel mee 🙂

  25. Mobiele data: 13 Gb
    Systeem: 837 mb
    Algemeen: 75 mb

    Laatste reset: 21 september 2014 (!!!)

    Zal dit wel kloppen omdat ik de reserve kopie van de iPhone5 over heb gezet naar de 6s ?

  26. Extra tip: bij Vodafone (waarschijnlijk ook wel bij andere providers), kan je in de app aangeven dat je bij een nieuwe maandbundel een bericht krijgt om je verbruik teller van mobiele data te resetten. Zo kan je elke maand precies zien hoeveel waaraan verbruikt is.

  27. 164 mb sinds 26 september. Ik vind het allemaal wel meevallen…

  28. @E..: Hier hetzelfde. Waaraan? Joost mag het weten..

  29. Instellingen/muziek/mobiele data uitschakelen

    Daar zit ook een grote verbruiker in

  30. Ik had een widget app die de hoogte waarop je je bevind liet zien.. nadat ik die had geinstalleerd had ik een hoog verbruik onder systeem.. nadat ik hem er af had gehaald was het weer weg.. dus widgets kunnen een oorzaak zijn..

  31. Heb een bundel van 20 GB per maand door KPN Compleet dus kan wel wat hebben 😉

  32. Erg nuttige info, vooral bij roaming bundels in het buitenland.
    Ik was in letterlijk enkele minuten door de laatste 50mb van de totaal 100mb bundel heen! Bleek allemaal door systeem/algemeen gebruikt te zijn.
    Nu iCloud drive sync en iCloud foto share uitgezet. Hoop dat het helpt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.